Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hlavné mesto odkleplo pokračovanie River Parku. Namiesto planetária na nábreží pri Dunaji pribudne...

Zámer odďaľujú prípravy a povoľovacie procesy.

09.10.2023 06:00
River Park Foto:
River Park
debata (13)

Časť projektu River Park II na nábreží Dunaja v Bratislave je opäť bližšie k realizácii. Pre Polyfunkčný blok CPR A bolo vydané územné rozhodnutie, ktoré však ešte nie je právoplatné. Náhrada objektu pôvodného planetária s mediatékou je pripravovaná a bude povoľovaná samostatne.

Ganz House Čítajte aj Bratislavská Eurovea dostane ďalšie rozšírenie: Nová budova ohúri unikátnym dizajnom
River Park Foto: JTRE
River Park River Park

„Prípravu projektu môžeme pohnúť o krok ďalej. Keď bude stavba formálne umiestnená, môžeme prikročiť k procesom vedúcim k stavebnému povoleniu, čo bude ďalším významným míľnikom smerom k spusteniu výstavby,“ skonštatoval Ján Krnáč, riaditeľ spoločnosti Cresco Real Estate. Presné termíny začiatku a ukončenia výstavby budú vedieť špecifikovať až po vydaní stavebného povolenia.

River Park na nábreži Dunaja v Bratislave
Video

Developer deklaruje, že projekt plánuje stavať tak, ako bude schválený. Navrhnutý polyfunkčný komplex je umiestnený kolmo na promenádu, ku ktorej sa objekty pôdorysne zužujú a výškovo klesajú. Jediná zmena v celom urbanistickom koncepte je náhrada objektu pôvodného planetária s mediatékou. Nahradené budú otvoreným námestím, čo nedávno vyplynulo z požiadaviek súčasného vedenia hlavného mesta. Jeho súčasťou má byť zelený park a rozšírenie promenády.

River Park Foto: Cresco Real Estate
River Park River Park

Táto časť projektu je pripravovaná a bude povoľovaná samostatne. Dôvodom je podľa developera značný časový odstup v príprave a povoľovacích procesoch oproti pôvodným zámerom. „Aktuálne pripravujeme zadanie pre architektonickú súťaž, aby sme dosiahli čo možno najvyššiu kvalitu tohto námestia a prispeli tak k atraktívnosti celého priestoru dunajskej promenády,“ poznamenal Krnáč.

Takto malo vyzerať planetárium s mediatékou na mieste bývalého PKO:
Vizualizácia planetária v Bratislave Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia planetária na nábreží Dunaja v...

V rámci druhej časti projektu River Park II, ktorú developuje spoločnosť J&T Real Estate, podľa jej hovorcu Daniela Suchého zatiaľ posun nie je. Pripravované investičné zámery v rámci tohto projektu urbanisticky nadviažu na existujúce projekty River Park I, Zuckermandel a budúcu Vydricu. Developeri deklarujú, že ich projekty rozšíria centrum mesta až na priestor nábrežia Dunaja, obohatia promenádu o ďalšiu zeleň a poskytnú nové atraktívne verejné a obchodné priestory.

Eurovea Tower Čítajte aj Stovky šťastlivcov zažijú výhľad z najvyššej budovy na Slovensku. Eurovea Tower sa otvára verejnosti
River Park Foto: JTRE
River Park River Park

Multifunkčný komplex River Park sa rozprestiera na bratislavskom nábreží a zároveň pod hradným vrchom. Tvoria ho tri časti: polyfunkčný blok CPR A, ktorý pripravuje Cresco Real Estate, polyfunkčný blok CPR C, ktorý pripravuje J&T Real Estate, a blok CPR B, teda priestor, kde malo stáť pôvodne planetárium s mediatékou, ktorý majú na starosti obe spoločnosti. Investičné zámery sú rozvíjané pod spoločnou hlavičkou spoločnosti Woal (jej vlastníkom sú spoločnosti J&T Real Estate a Cresco Real Estate), ktorá je formálne vlastníkom pozemkov.

Pôvodný koncept River Parku vytvoril známy holandský architekt Erick van Egeraat. Prišiel s víziou mesta v meste a jeho cieľom bolo vrátiť rieku späť, bližšie k ľuďom. Hlavnou vizuálnou dominantou komplexu je budova River House, ktorá hornými poschodiami presahuje tok Dunaja. Projekt priniesol Bratislave najexkluzívnejšiu časť pre bývanie, rozšíril promenádu a nábrežie o nové prevádzky a oddychové zóny so zeleňou a sedením.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #River Park #developerský projekt #Cresco Real Estate