Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Volebná realita sa líši od prieskumov. Ktoré agentúry najpresnejšie odhadli víťazov volieb?

Porovnali sme posledné predvolebné prieskumy s výsledkami volieb.

05.10.2023 12:45
smer, fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico oslavuje víťazstvo v predčasných parlamentných voľbách po boku členov strany 1. októbra 2023.
debata (1)

Slovensko si 30. septembra v predčasných voľbách zvolilo nový parlament. Celá krajina s napätím očakávala, ktoré strany sa dostali do parlamentu a kto bude zostavovať novú vládu.

Z posledných predvolebných prieskumov pred moratóriom sa najviac priblížila k výsledkom volieb agentúra SANEP, ktorá spolu s agentúrami Ipsos, Median a Focus predikovala aj správneho volebného víťaza. Preferencie prieskumov AKO a NMS odhadovali ako víťaza volieb Progresívne Slovensko.

Nepríjemné prekvapenie priniesli prieskumy Republike a Sme rodina. Hoci Republike predikovali istý vstup do parlamentu, napokon potrebnú päť percentnú hranicu nedosiahla. Sme rodina sa v prieskumoch potácala na hranici zvoliteľnosti, no nezískala ani 3 percentá potrebné na štátny príspevok.

Ganz House Čítajte aj Bratislavská Eurovea dostane ďalšie rozšírenie: Nová budova ohúri unikátnym dizajnom

SANEP pre ta3

Prieskum agentúry SANEP pre Televíziu ta3 predikoval 25. septembra trojici víťazných strán najpresnejšie preferencie s priemernou odchýlkou len ± 0,93 percentuálneho bodu od výsledkov volieb. Víťaznej strane Smer namerala preferencie, ktoré sa od výsledkov volieb líšil len o 0,34 percen­tuálneho bodu.

Republike však nameral 7,4 % a Sme rodina 5,5 %. Obidve strany napokon neprekročili päť percentnú hranicu a do parlamentu sa nedostali. Naopak, koalícii OĽaNO predikoval prieskum 6,5 %, čo by na vstup do parlamentu nestačilo, hnutie napokon dosiahlo volebný výsledok 8,9 %.

Foto: Pravda
SANEP

IPSOS pre Denník N

Druhý najpresnejší výsledok pre víťaza volieb priniesol prieskum agentúry Ipsos pre Denník N (25. septembra). Preferencie troch víťazných strán predikoval s odchýlkou ± 2,32 percentuálneho bodu. Víťaznému smeru nameral o 2,34 bodu nižšie preferencie, ako bol výsledok volieb. Prieskumu vyšli aj predikcie vstupu do parlamentu pre OĽaNO a nepostačujúce preferencie pre Sme rodina.

Foto: Pravda
IPSOS

MEDIAN pre RTVS

Tretie najpresnejšie preferencie priniesol prieskum agentúry Median pre RTVS (26. septembra). Prvej trojici víťazných strán predikoval výsledky s priemernou odchýlkou ± 2,42 percentuálneho bodu. Víťaznému Smeru nameral o 3,14 horší výsledok, aká bola volebná realita. V tomto prípade predvolebné preferencie pred bránami parlamentu nechali OĽaNO a SNS, čo voľby nepotvrdili.

Foto: Pravda
MEDIAN

FOCUS pre TV Markíza

Správneho víťaza volieb ešte predikoval predvolebný prieskum agentúry Focus pre TV Markíza (26. septembra), avšak s odchýlkou nižšou o takmer 5 percentuálnych bodov voči výsledkom volieb. Víťaznej trojici nameral preferencie s priemernou odchýlkou ± 2,43 percentuálneho bodu. Prieskum tiež správne odhadol vstup do parlamentu pre OĽaNO.

Foto: Pravda
FOCUS

AKO pre TV Joj a NMS pre denník Sme

Exkluzívne prieskumy agentúr AKO pre TV JOJ a NMS Market Research pre denník Sme víťaza volieb odhadli nesprávne. Podľa preferenčných výsledkov by vyhralo voľby s tesným náskokom Progresívne Slovensko. Do parlamentu by sa podľa oboch prieskumov dostala aj Sme rodina.

Foto: Pravda
AKO
Foto: Pravda
NMS

Uvedené predvolebné prieskumy prebiehali posledných pár dní pred moratóriom, v prípade SANEP na reprezentatívnej vzorke 1700 respondentov, v prípade NMS na vzorke 1400 respondentov a pri ostatných agentúrach na vzorke zhruba tisíc respondentov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolebné prieskumy #predčasné voľby 2023