Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Množia sa podvody v mene Netflixu. Obete prídu o svoje prihlasovacie údaje k účtu

Odborníci upozorňujú na podvodné správy pôsobiace ako od streamovacej služby.

29.07.2023 08:30
Netflix Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
tv, televízia, televízor, stream, streamovacia služba, obývačka, obrazovka, televízor Čítajte aj Toto bude pravý televízny súboj: Začína sa pátranie po najlepšom slovenskom seriáli sezóny

Na Slovensku sa objavujú podvodné správy, ktoré vyzerajú ako od spoločnosti Netflix. Prichádzajú v čase, keď streamovacia služba kontaktuje používateľov v súvislosti s novými pravidlami. Podvodníci sa od obetí snažia vylákať prihlasovacie ú­daje.

„Vytvorením nátlaku a v kontexte zmien, ktoré realizuje Netflix, môže tento útok mnohých používateľov zaskočiť a údaje z nich vylákať. Na Slovensku nie sú phishingové podvody formou SMS žiadnou novinkou, no obvykle sa snažia napodobniť skôr doručovacie služby, poštu či banky,“ vysvetlil špecialista na digitálnu bezpečnosť spoločnosti Eset Ondrej Kubovič.

Rebel moon, Čítajte aj Netflix ešte len odhalí svoj najväčší a najdrahší film: Toto tu ešte nebolo!

V texte podvodníci upozorňujú na úplné pozastavenie predplatného. Používateľov odkazujú na stránku, kde si môžu službu reaktivovať. Na dôveryhodnosti týmto podvodným správam pridáva názov odosielateľa – Netflix. Ako vysvetľujú odborníci, skutočné číslo odosielateľa útočníci maskujú prostredníctvom techniky spoofing, ktorá umožňuje zmeniť telefónne číslo podľa potrieb podvodníkov.

Podvodná stránka Netflixu, cez ktorú sa snažia... Foto: Eset
Netflix, Eset Podvodná stránka Netflixu, cez ktorú sa snažia útočníci vylákať prihlasovacie údaje svojich obetí.

Ak používateľ klikne na odkaz v SMS správe, ocitne sa na falošnej stránke pripomínajúcej streamovaciu službu s prihlasovacím oknom. Namiesto prihlásenia sa do služby však obeť odovzdá svoje prihlasovacie údaje útočníkom. Podvodníci tak získajú prístup do skutočného účtu. Získané prihlasovacie údaje môžu predávať na dark webe alebo skúšať, či to isté heslo obeť nepoužíva aj do účtov na ostatných platformách.

phishing Čítajte viac Netýka sa len starších, naletieť môže ktokoľvek. Počet obetí phishingu rastie

Odborníci vyzývajú na obozretnosť pri nevyžiadaných alebo neočakávaných správach. Pozorne treba preskúmať aj priloženú URL adresu. „Použitie skracovača URL adresy, ako v tomto prípade, je varovným signálom,“ upozornili. Odporúčajú tiež používať kvalitný bezpečnostný softvér a pravidelné aktualizácie operačného systému. V prípade kliknutia na odkaz by používatelia nemali na stránkach zadávať žiadne údaje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #phishing #streamovacie služby