Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bývalý poslanec OĽaNO využil dieru v zákone. Na bilbordoch šíri proruský naratív

Bilbordami Györgya Gyimesiho je oblepený juh Slovenska.

22.06.2023 13:40
debata (21)
Jeden z bilbordov Györgya Gyimesiho. Poslanec... Foto: Trasparency International Slovensko
bilbord, György Gyimesi Jeden z bilbordov Györgya Gyimesiho. Poslanec je uvedený ako objednávateľ.

Juh Slovenska zaplavili bilbordy Györgya Gyimesiho s proruským naratívom, že je „Na strane mieru“. Bývalý poslanec hnutia OĽaNO, ktorý je novou posilou strany Aliancia zastupujúcou maďarskú komunitu, využil dieru v zákone. Počas oficiálnej kampane majú takúto kampaň dovolenú iba politické strany.

TV Markíza Čítajte aj Televízne zemetrasenie v obývačkách: Státisícom Slovákov hrozí o pár dní vypnutie programov Markízy

Reklama za desiatky tisíc eur

„Ministerstvo vnútra totiž pravidlá vykladá tak, že pri zákaze kampaňovania tretích strán je rozhodujúci deň zverejnenia. Gyimesiho bilboardy pravdepodobne stihli vyvesiť tesne pred oficiálnou kampaňou, ktorá sa začala 9. júna,“ vysvetľuje Michal Piško, riaditeľ Transparency International Slovensko. Poslancova reklama bude na bilbordoch nalepená minimálne celý jún, keďže outdoor funguje obvykle v mesačných cykloch.

Predseda Aliancie Krisztian Forró potvrdil, že cez ich stranícky transparentný účet tieto bilboardy nepôjdu. Podľa Trasparency je to problémom najmä preto, že nie je známe, koľko kampaň stojí a kto ju zaplatil. „Odhadujeme, že bilbordy mohli stáť aj niekoľko desiatok tisíc eur. Teoreticky môže ísť aj o skryté peniaze zo zahraničia. Gyimesiho sme sa pokúsili neúspešne osloviť, svoju kampaň nám napriek viacerým pokusom nevysvetlil,“ hovorí Piško.

Marian Kotleba Čítajte aj Kotleba má na krku ďalšie trestné oznámenie. Za diskrimináciu na predvolebných bilbordoch

Medzera v zákone

Organizácia upozorňuje, že takéto masívne, no zrejme legálne prelomenie pravidiel ukazuje, že bolo chybou úplne vypustiť možnosť kampane tretích strán, ktorá v zákone bola. „Gyimesi by z nášho pohľadu mal mať právo na vlastnú kampaň v tomto medzipriestore, avšak mala by byť zabezpečená jej transparentnosť a mala by sa započítať do trojmiliónového limitu Aliancie, na ktorej kandidátke politik skončí. To sa však teraz nestane,“ uvádza Piško.

Podľa Transparency však Gyimesi pravidlá volebnej kampane predsa len porušil. „Okrem outdooru vedie veľkú kampaň aj na sociálnej sieti Facebook, kde utratil za prvý týždeň oficiálnej kampane takmer 6500 eur (bez DPH). Opäť ide o kampaň mimo transparentného účtu Aliancie. Transparency preto podáva podnet oficiálnej autorite. O výsledku jeho prešetrenia budeme informovať,“ dodáva Piško.

Zuzana Čaputová Čítajte aj Chystá sa exkluzívny dokument o Zuzane Čaputovej: Bude to jej rozlúčka s prezidentským palácom

O zložení kandidátky pre parlamentné voľby bude Aliancia rozhodovať tento týždeň, lehota na jej podanie je 2. júla.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolebná kampaň #György Gyimesi #predčasné voľby 2023