Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kotleba má na krku ďalšie trestné oznámenie. Za diskrimináciu na predvolebných bilbordoch

Mimovládne organizácie žiadajú prokuratúru, aby sa zaoberala Kotlebovými bilbordami.

18.06.2023 06:00
Marian Kotleba Foto: ,
Predseda ĽSNS Marian Kotleba.
debata (43)
ta3, V politike, Richard Dírer Čítajte aj Najväčšie zmeny v ta3 po rokoch: Mení sa vizuál relácie V politike a upravuje programová štruktúra

Na rôznych miestach Slovenska sa objavili reklamné nosiče s tvárou Mariána Kotlebu a textom „Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!“. Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko podali koncom týždňa, vo štvrtok 15. júna, na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na stranu Kotlebovci -ĽSNS za jej predvolebné bilbordy.

Bilbord strany Kotlebovci -ĽSNS v predvolebnej... Foto: IĽP
predvolebná kampaň, bilbord, marian Kotleba Bilbord strany Kotlebovci -ĽSNS v predvolebnej kampani.

„Považujeme takéto heslo za výzvu na diskrimináciu a porušovanie ľudských práv jednej časti občanov a občianok. Reklama navodzuje dojem, že sa jedná o výrok Mariána Kotlebu, nakoľko je umiestnený pri jeho tvári. Kotleba je známy ako fanúšik Slovenského štátu a tak je oprávnené to považovať aj za hrozbu fyzickou likvidáciou, tak, ako sa to dialo v tomto období, uviedol riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

koncesionárske poplatky Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov sa blíži. Od 1. júla už RTVS platiť nemusíte, doterajší dlh však nezanikne

„Čo chce povedať slovom gender nie je úplne jasné, ale antidiskriminačný zákon diskrimináciu na základe rodu, čo je slovenský preklad anglického slova gender, zakazuje. Na webe ludskeprava.sk sme spustili petíciu adresovanú firme, ktorá pútače prenajala, aby nenávistný obsah odstránila,“ vysvetlil Weisenbacher.

Bilbord strany Kotlebovci -ĽSNS v predvolebnej... Foto: IĽP
predvolebná kampaň, Marian Kotleba, bilbord Bilbord strany Kotlebovci -ĽSNS v predvolebnej kampani.

Strana Kotlebovci-ĽSNS vznikla v roku 2010 premenovaním Strany priateľov vína. Mimovládne organizácie aj právny experti opakovane navrhovali, aby bola rozpustená, nakoľko svojím programom, stanovami a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky a medzinárodné zmluvy.

„Všetko nasvedčuje tomu, že dochádza k porušeniu paragrafu 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovania k nenávisti k skupine pre ich sexuálnu orientáciu. Trest pre takýto trestný čin je sadzba dva až šesť rokov odňatia slobody, ak ide o verejného činiteľa alebo člena extrémistickej skupiny, oboje Marián Kotleba spĺňa,“ uviedol právnik Inštitútu ľudských práv Daniel Grejták.

Marián Kotleba Čítajte aj Kotleba spustil na Facebooku masívnu kampaň, míňa najviac zo všetkých politikov

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Inštitút ľudských práv #predvolebná kampaň