Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Homofób roka: Anticenu získal arcibiskup Orosch, nasleduje ho Matovič a Bartalosová

Víťaz ankety získal za svoj výrok až polovicu hlasov.

22.06.2023 09:40
Ján Orosch Foto: ,
Trnavský arcibiskup Ján Orosch
debata (6)

Anketu o anticenu Homofób roka organizuje Inštitút ľudských práv už od roku 2012 pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT). Do hlasovania sa môže zapojiť ktokoľvek, rovnako aj poslať nomináciu verejne škandalóznych výrokov. Zámerom anticeny nie je len odsudzovať autorov výrokov, ale chce upozorniť celú spoločnosť, že aj slová sa môžu niekoho dotknúť a svojím dopadom ho poškodzovať.

Reuters Institute Čítajte aj Ktorým slovenským médiám dôverujeme najviac a ktorým najmenej? Výsledky prináša medzinárodná štúdia

Tohtoročným víťazom sa stal trnavský arcibiskup Ján Orosch za svoju reakciu na homofóbny teroristický útok na Zámockej: „Priznám sa vám, že v ich vyjadrení mi vadí jedno slovo, s ktorým nemôžem súhlasiť. To slovo je „nevinné obete“.“

Orosch za svoj výrok získal až 50 % hlasov a výrazne tak predbehol Igora Matoviča aj Máriu Bartalos. Výroky všetkých nominovaných v 11. ročníku ankety Homofób roka si môžete pozrieť v galérii:

Nominácie v ankete Homofób roka 2023 Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Zuzana Čaputová Čítajte aj Chystá sa exkluzívny dokument o Zuzane Čaputovej: Bude to jej rozlúčka s prezidentským palácom

Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko odovzdali po prvý raz aj titul Dúhový jednorožec. Ocenenie má byť podľa ich slov protipólom ankety Homofób roka. Prvým víťazom sa stal Vojtech Klinec, rómsky tínedžer vystupujúci pod umeleckým menom Vojtík z Detvy.

„Priepasť, ktorá delí výhercu Homofóba roka a Dúhového jednorožca je príznačná pre stav našej spoločnosti. Slová arcibiskupa Oroscha sa stretli s takým pobúrením a to aj medzi veriacimi, že sa zaň musel de facto ospravedlniť. Ukazuje to ako sa za tie roky čo túto anketu organizujeme posunul stred verejného diskurzu od tolerancie smerom k akceptácii LGBT ľudí. Príkladom je prvý nositeľ Dúhového jednorožca. Odvaha s ktorou čelí prekážkam a stereotypom je obdivuhodná. Veľkorysosť, s akou zvláda nenávistné prejavy a diskrimináciu, je motivujúca. Kreativita, ktorú na to používa, je inšpiratívna,“ povedal riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Marian Kotleba Čítajte aj Kotleba má na krku ďalšie trestné oznámenie. Za diskrimináciu na predvolebných bilbordoch

V minulosti sa víťazmi ankety Homofób roka stali poslanec Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov, Konferencia biskupov s tvrdením, že ľudsko-právni aktivisti sú „aktéri kultúry smrti“, expremiér Matovič alebo predseda neonacistickej ĽSNS Marián Kotleba. Pred tromi rokmi bola víťazkou poslankyňa Anna Záborská, ktorá v ankete získala viac hlasov ako krúžkov vo voľbách. Cenu si však odmietli prevziať.

Ako jediný si cenu prevzal bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý ju získal za svoj výrok: „Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti.“ Po stretnutí s aktivistami pripustil, že v niektorých svojich výrokoch sa mýlil a korigoval ich.

Trofejou pre víťaza Homofóba roka je štylizovaný piktogram – zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj symbol „4 %“ chápaný ako podiel neheterosexuálnych osôb v populácii.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Inštitút ľudských práv #Homofób roka