Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pražský Václavák bude o pár rokov vyzerať úplne inak. Po 40 rokoch sa na námestie vrátia...

Centrum Prahy prejde v budúcom roku významnou premenou.

21.09.2023 06:00
Václavské námestie Foto:
Pohľad na Václavské námestie v Prahe v súčasnosti.
debata (14)

Václavské námestie vždy patrilo k jednému z hlavných symbolov Českej republiky. Bolo a je stredom Prahy i Pražskej pamiatkovej rezervácie a je tiež miestom významných udalostí a stretnutí. Kultivácia súčasnej tváre námestia je plánovaná už od roku 2005.

Eurovea 2, promenáda, Octahedral Body Čítajte aj Bratislava sa teší z novej umeleckej ikony. Zdobí obľúbenú promenádu pri Dunaji

Dolná časť námestia už premenou prešla, hornú časť ešte čaká. Niekoľkokrát pozastavený či odložený projekt bol nedávno zásadne doplnený o nové dopravné riešenie, ktoré na námestie po 40 rokoch opäť navráti električky. Po dokončení rekonštrukcie sa tak úplne zmení verejná doprava v hlavnom meste Českej republiky.

Električky v hornej časti námestia jazdili do roku 1980, o ich návrate rozhodlo minulé vedenie mesta. Výstavba električkovej trate v hornej časti Václavského námestia je naplánovaná na začiatok budúceho roka.

Vizualizácia Václavského námestia po rekoštrukcii:
Vizualizácia Václavského námestia po rekoštrukcii Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia Václavského námestia v Prahe po...

„Projekt revitalizácie Václavského námestia jasne vymedzuje jednotlivé priestory námestia pre rôzne druhy dopravy, rozširuje priestor pre chodcov, ktorý umiestňuje uprostred námestia, v pláne je samostatný pruh pre cyklistov a redukovanie priestoru pre automobily. Vďaka návratu električiek budú mať úpravy námestia nielen reprezentačný a pobytový význam, ale súčasne pomôžu významne posilniť sieť električiek v centre, čo bude mať pozitívny dopad na dopravu v celom meste,“ uvádza český Inštitut plánovania a rozvoja (IPR).

Oproti pôvodnému stavu budú koľaje po stranách námestia a uprostred vznikne promenáda. Súčasťou rekonštrukcie bude aj oprava chodníkov a vozovky, výsadba zelene, opraví sa stanica metra Múzeum a vznikne podzemná nádrž na zachytávanie dažďovej vody. Mesto tiež počíta s utlmením automobilovej dopravy. Celá stavba bude stáť zhruba 1,25 miliardy korún bez DPH (v prepočte 41 miliónov eur), jej dokončenie bude trvať jeden až dva roky.

ako to bolo dalej, and just like that, sex v meste, Čítajte aj Fantastická správa: Sex v meste rozhodne nekončí, tretia séria je na ceste!

Rekonštrukcia spodnej časti námestia sa začala v roku 2020, z väčšiny bola dokončená vlani na jeseň. Potom pokračovali práce na dvoch menších plochách pri Jindřišskej do Vodičkovej ulici, ktoré už boli prípravou pre výstavbu električkovej trati v hornej časti.

Čo všetko zahŕňa rekonštrukcia:

  • celková kultivácia priestoru Václavského námestia,
  • privedenie električkovej trate,
  • obmedzenie automobilovej dopravy,
  • rozšírenie priestoru pre chodcov,
  • vznik samostatného pruhu pre cyklistov,
  • vysadenie nového stromoradia,
  • zjednotenie mobiliáru (lavičky, odpadkové koše),
  • zladenie povrchových úprav a materiálov.

Václavské námestie patrí k hlavným pražským námestiam, so svoju rozlohou 42-tisíc metrov štvorcových je druhým najväčším v Českej republike. Jeho dĺžka je 682 metrov a šírka približne 60 metrov. Pôvodne sa nazývalo Konský trh a bolo zriadené dekrétom kráľa Karola IV. V 19. storočí bolo najprv premenované na Svätováclavské námestie a neskôr na Václavské. V 20. storočí bolo spojené s mnohými dejinnými udalosťami, na jeho konci sa stalo najmä turistickou zónou s obchodmi a službami zameranými predovšetkým na zahraničnú klientelu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Václavské námestie #developerský projekt