Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bývalá vojenská nemocnica bude zrovnaná so zemou. Na jej mieste postaví Eset obrovský kampus

Pri Železnej studničke vyrastie miesto inovácií a výskumu.

21.07.2023 06:00
Eset Campus Foto:
Vizualizácia projektu Eset Campus.
debata (7)

Spoločnosť Eset plánuje v Bratislave neďaleko rekreačnej lokality Železná studnička vybudovať rozsiahly kampus. V areáli bývalej vojenskej nemocnice na ploche 55 000 m2 vznikne nová lokalita, ktorá zmení Patrónku na miesto inovácií, kreativity a výskumu.

Matthias Settele Čítajte rozhovor Šéf televízie Markíza: Za úspechom stojí jeden tím, jedna vášeň. Ja som bol len dirigentom veľkého orchestra

Softvérová firma získala pozemok v areáli bývalej vojenskej nemocnice v roku 2017. Teraz má vydané búracie povolenie, rovnako má vyjadrenie mesta k vypracovanému investičnému zámeru. Momentálne pripravuje dokumentáciu pre územné konanie.

„Objekt je aktuálne pripravený na búracie práce. V tomto smere boli vykonané všetky nevyhnutné opatrenia a aktuálne dokončujeme tender na dodávateľa búracích prác,“ uviedol Peter Blažečka zo spoločnosti Eset.

Eset Campus Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia projektu Eset Campus.

Výstavbu môže predĺžiť byrokracia

Odhad nákladov na vybudovanie kampusu je 200 miliónov eur, plánovaný termín začiatku fungovania je rok 2027. Zatiaľ zostáva otázne, či bude aj dodržaný. „Povoľovací proces na Slovensku je pomerne komplikovaný, presný termín je preto náročné odhadnúť. Ak prihliadneme na všetky administratívne záležitosti, ktoré nás čakajú, je možné, že sa bude tento termín posúvať,“ poznamenal Blažečka.

V súvislosti s odstránením existujúcich objektov bola spracovaná pasportizácia a projekt odstránenia budov, ako aj zodpovedajúca dokumentácia pre posúdenie dosahu búrania na životné prostredie. Popritom boli vypracované viaceré posudky a vyhodnotenia akustiky, objektov hodných pamiatkovej ochrany, geológie či hydrológie. Rovnako tak dopravných analýz vrátane analýzy rozvoja cyklistickej štruktúry a vlakovej dopravy.

niekde v európe, Čítajte aj RTVS už rok nakrúca seriál za milióny eur. Kedy ho konečne uvidia diváci?

Pribudnúť by mohlo planetárium

Na otázku, či si vie spoločnosť do budúcnosti predstaviť, že by v danom území vzniklo aj planetárium, keďže pôvodne plánované na nábreží Dunaja nebude, uviedol, že Eset víta zámery, ktoré majú potenciál pomôcť Bratislave či Slovensku. „Jeho konkrétna podoba bude do veľkej miery závisieť od podpory partnerov, ktorí sa na danom projekte budú podieľať,“ dodal Blažečka.

Kampus má vytvoriť kvalitné a podnetné prostredie pre top IT a technologické firmy. Prepojiť ich má s technicky zameranými vysokými školami, sčasti bude mať aj rezidenčnú funkciu vo forme co-livingu, určenú najmä stážistom a zamestnancom firiem. Projekt počíta aj s verejnými priestormi a športovou infraštruktúrou.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #developerský projekt #Eset Campus