Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ožíva príbeh kaštieľa v Rusovciach. Začne sa konečne rekonštrukcia chátrajúcej pamiatky?

Kaštieľ v bratislavskej mestskej časti Rusovce sa konečne dočká obnovy.

19.07.2023 06:00
rusovce, kastiel, Foto: ,
Takto vyzerá kaštieľ v Rusovciach dnes.
debata (2)

Kaštieľ v Rusovciach je národnou kultúrnou pamiatkou, no roky je opustený a postupne chátra. Politici už desať rokov sľubujú, že devastáciu pamiatky zastavia a kaštieľ s priľahlým parkom zrekonštruujú. Doposiaľ sa tak nestalo a pohľad na spustnutý objekt je čoraz smutnejší.

Matthias Settele Čítajte aj 10 rokov na čele najsledovanejšej televízie: Settele dostal Markízu z krízy, priniesol najúspešnejšie formáty
Kaštieľ v Rusovciach Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Takto vyzerá kaštieľ v Rusovciach dnes.

Verejné obstarávanie na rekonštrukciu kaštieľa vyhlásili už v polovici decembra 2019, no až teraz sa veci konečne dali do pohybu. Úrad vlády by mal zmluvu na obnovu kaštieľa podpísať do polovice septembra. Po nadobudnutí účinnosti zmluvy bude odovzdané stavenisko zhotoviteľovi a začnú sa rekonštrukčné prá­ce.

„Záverečné ponuky uchádzačov boli predložené verejnému obstarávateľovi 29. júna 2023 a v týchto dňoch prebieha ich vyhodnocovanie. Po vyhodnocovaní ponúk bude ponuku úspešného uchádzača posudzovať Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR,“ priblížil hovorca Úradu vlády Peter Majer.

OD Dunaj Čítajte aj Na legendárne miesto v centre Bratislavy sa vráti život. Otvorenie je naplánované už o dva roky

Cieľom rekonštrukcie je obnoviť kaštieľ tak, aby mohol byť využívaný na reprezentatívne účely, no zároveň umožniť jeho sprístupnenie aj pre verejnosť. Odhadovaná cena rekonštrukcie je vyše 71 miliónov eur bez DPH.

Vizualizácie obnovy kaštieľa v Rusovciach Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia nádvoria kaštieľa v Rusovciach.

Kaštieľ v Rusovciach s viac ako 13-hektárovým parkom je národnou kultúrnou pamiatkou. Dnešnú podobu nadobudol v polovici 19. storočia, pričom išlo o jednu z prvých neogotických stavieb na svete. Pamiatka však už 30 rokov chátra.

Od roku 1995 je v správe Úradu vlády SR, ktorý ho chcel obnoviť na reprezentatívne miesto, kde by prijímal a ubytovával zahraničné návštevy. Zámer schválil ešte v roku 2012 a každá vláda chcela začať s rekonštrukciou. Tá sa však nikdy nerealizovala. Úrad vlády do kaštieľa každoročne investoval len financie na jeho udržiavanie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kaštieľ v Rusovciach #developerský projekt