Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Historická budova SND je bližšie k rekonštrukcii. Nová vláda schválila ďalšie kroky

Budova je od roku 2021 pre divadelné predstavenia zatvorená a čaká na rekonštrukciu.

04.07.2023 06:00
SND, Slovenské národné divadlo Foto:
Historická budova SND v centre Bratislavy.
debata

Slovenské národné divadlo (SND) je jednou z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií Slovenska. V súčasnosti spravuje dve budovy – novú budovu na nábreží Dunaja a historické budovu v centre Bratislavy na Hviezdoslavovom námestí. Tá je však od roku 2021 pre divadelnú činnosť zatvorená pre nevyhovujúci stav technológií a odvtedy čaká na rekonštrukciu.

Braňo Mišík Čítajte rozhovor Režisér Braňo Mišík: Vo filme je veľký kus z môjho života. Možno najväčší, aký som v nejakom projekte mal

„Rekonštrukcia historickej budovy SND je potrebná a nevyhnutá. Stavebno-technický stav je nevyhovujúci, rovnako ako divadelné technológie. Kvôli zavretiu budovy prichádzajú diváci o desiatky predstavení ročne v historickom centre hlavného mesta. Týmto plníme i náš záväzok z programového vyhlásenia vlády,“ uvádza ministerka kultúry Silvia Hroncová, ktorá návrh na spustenie rekonštrukcie historickej budovy SND vláde predložila.

Ministerka nevyhovujúci stav budovy dôverne pozná. Na čele SND pôsobila v rokoch 2006 – 2009 a počas jej vedenia, v roku 2007, sa dokončila a uviedla do prevádzky nová budova SND. Vláda Ľudovíta Ódora rekonštrukciu historickej budovy SND schválila. Vďaka tomu sa začne proces verejného obstarávania zhotoviteľa projektovej dokumentácie, súčasťou ktorej bude architektonická štúdia rekonštrukcie.

secret invasion, tajná invázia, samuel l. jackson, Čítajte aj Veľká hanba v americkom seriáli: Slovensko – krajina v ruskom područí hodná zbombardovania

Na nevyhovujúci stav historickej budovy upozorňovalo vedenie SND už roky. K uzatvoreniu budovy pristúpil až riaditeľ SND Matej Drlička, ktorého po odvolaní bývalá ministerka Natália Milanová opäť vymenovala do funkcie v máji 2023. Budova bola uzavretá pre divadelnú činnosť kvôli nevyhovujúcemu stavu divadelných a scénických technológií. Išlo najmä o nákladné výťahy pre kulisy a elektrické ťahy, ktoré boli vyradené z prevádzky. Realizovali sa v nej len podujatia, pri ktorých nebolo potrebné využívať divadelné technológie.

Otvorenie o takmer 10 rokov

Rezort kultúry na základe analýzy definoval ciele rekonštrukcie. Zachované má byť funkčné využitie a pamiatkové hodnoty budovy, a zároveň má byť vytvorený technologicky vyspelý, energeticky úsporný a komfortný divadelný priestor. Príprava a samotná rekonštrukcia sú rozvrhnuté do niekoľkých rokov s predpokladaným otvorením v divadelnej sezóne 2031–2032. Výška investície do rekonštrukcie je odhadovaná v desiatkach miliónoch eur.

obchodný dom Dunaj Čítajte aj Kedysi tu nakupovali davy: Najslávnejší obchodný dom v Bratislave obnoví svoju zašlú slávu
Historická budova SND v Bratislave.
SND, Slovenské národné divadlo Historická budova SND v Bratislave.

Historická budova SND začala písať svoje dejiny v roku 1920. Postavená bola ako mestské divadlo v roku 1886 a od roku 1920 slúžila pre Slovenské národné divadlo. Neskoršia moderná prístavba a posledná generálna rekonštrukcia boli dokončené v roku 1972.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Ministerstvo kultúry