Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kedysi tu nakupovali davy: Najslávnejší obchodný dom v Bratislave obnoví svoju zašlú slávu

OD Dunaj a Dom odievania sa dočkali prestavby, prepojí ich átrium.

05.05.2023 06:00
obchodný dom Dunaj Foto:
Starší záber na obchodný dom Dunaj a Dom odievania na námestí SNP v Bratislave.
debata

Výklady preplnené luxusne odetými figurínami, rozmanitý tovar od nábytku po šperky, rýchlovýťah, reštaurácia za slušné ceny, predvianočný nával,… to všetko je už dávno preč. Bývalá bratislavská ikona – obchodný dom Dunaj zíva prázdnotou a chátra.

Let s Dance, lets dance, Čítajte aj Hľadanie novej šou Markízy prináša šokujúce prekvapenia: Nebude to mega veľká relácia

Svitá však na lepšie časy a budova po rokoch prechádza rekonštrukciou. Spolu s ňou sa obnovy dočká aj susediaci Dom odievania, ktorý je s Dunajom spojený od roku 1985. Jednou z noviniek bude prepojenie oboch budov átriom.

Premena obchodného domu Dunaj Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia OD Dunaj a Domu odievania po...

„Budova mala byť zrekonštruovaná už dávno. Nepoznám Bratislavčana, ktorý nepozná Dunaj. Tento pojem, táto dominanta si zaslúži lepší šat ako dnes. Východiskom pre rekonštrukciu tejto stavby je pre nás stav z roku 1936,“ skonštatoval Ivan Šimo zo spoločnosti CTP Invest SK, ktorá obidve budovy vlastní od roku 2015.

Viera Berkyová Čítajte aj Zabudnutá slovenská Superstar sa po rokoch zjavila: Ďalšia členka náboženského spolku, bojuje za tradičnú rodinu

V maximálnej možnej miere majú byť zachované a obnovené pôvodné prvky. Jedným z nich je napríklad fasáda, ktorá mala bledozelené obloženie a v noci ju po obvode osvetľovali neónové rúrky. rekonštrukčné práce majú byť dokončené začiatkom roka 2025. Vzniknúť majú maloobchodné, reštauračné, klubové, kancelárske a apartmánové priestory.

the great, Čítajte aj Seriálový máj: Takto "nadupaný" televízny mesiac tu ešte nebol! Toto všetko musíte vidieť

Príbeh obchodného domu a jeho zamestnancov na začiatku druhej svetovej vojny fiktívne mapuje dobový seriál Dunaj, k vašim službám. Televízia Markíza ho vysiela od začiatku tohto roka dvakrát do týždňa, v utorky a štvrtky. Odohráva sa v roku 1939 v Bratislave, kedy sa otvára nový obchodný dom Dunaj ako symbol modernej doby a prepychu. Súčasne je však vyhlásený Slovenský štát a krajina je uvrhnutá do neistoty a strachu z možnej vojny. Seriálu od začiatku stúpa sledovanosť v aktuálne je najsledovanejším na televíznych obrazovkách. Pozrie si ho v priemere viac ako 450-tisíc divákov.

Obchodný dom Dunaj, niekdajší Brouk a Babka, patrí k vrcholným dielam funkcionalizmu na Slovensku. Architektonický návrh Christiana Ludwiga vychádzal z obdobných projektov amerických obchodných domov. Otvorený bol 1. septembra 1936, výstavba trvala len päť mesiacov. Susediaci Dom odievania bol postavený v rokoch 1975 až 1985. Obchodný dom Dunaj je od roku 2000 je národnou kultúrnou pamiatkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obchodné reťazce #developerský projekt #OD Dunaj