Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Umelá inteligencia? Hovorí o nej každý, no viac ako pol milióna Slovákov si ju aj vyskúšalo

Chat GPT alebo Bing Chat si už vyskúšal každý desiaty Slovák.

13.06.2023 06:00
AI, umelá inteligencia Foto:
debata (1)

Chat GPT alebo Bing Chat. Jazykové generatívne modely umelej inteligencie alebo obdobné služby boli celosvetovo predstavené koncom roka 2022. Od samého počiatku rozumeli aj komunikácii v slovenčine a boli tak k dispozícii aj slovenským používateľom. Na to, ako ich využili, sa pozrel prieskum spoločnosti Go4insight.

call my agent, vytoč môjho agenta, maštalír, Čítajte aj Jojka chystá niečo veľké: Ohlásila nakrúcanie nového seriálového formátu

Skúsenosť s využívaním umelej inteligencie

Počas šiestich mesiacov od uvedenia (do mája 2023) si tieto jazykové generatívne moduly umelej inteligencie aspoň raz vyskúšalo 13 % slovenskej populácie. Predstavuje to približne 560-tisíc ľudí. Tých, čo využili četovacie služby umelej inteligencie viackrát, je medzi Slovákmi len približne 5 %.

zväčšiť Foto: Go4insight
prieskum Ai, umelá inteligencia

Počuli sme, no zatiaľ sme nevyskúšali

Približne polovica slovenskej populácie (46 %) už o službách založených na generatívnej umelej inteligencii počula, ale ešte ich nevyužila. A viac ako 40 % obyvateľov Slovenska ešte o takýchto službách ani nepočulo.

Dá sa tak povedať, že umelá inteligencia je momentálne vo fáze, keď sa s ňou zoznámili inovátori a skupina ľudí bežne nazývaná ako „early adopters“. Bežní masoví používatelia sa k nej ešte nedostali.

Bohém, Krušovice, Bolek polívka, Vladimír Polívka Čítajte aj Bolek Polívka si zahral so synom. Bohémsky život si naplno užíva v reklame na novú značku piva

Kto využíva umelú inteligenciu?

Umelá inteligencia, ako každá technologická novinka, viac zaujíma mužov ako ženy. Medzi častejšími používateľmi (využili sledované služby umelej inteligencie viackrát) sú približne dve tretiny mužov a len jedna tretina žien.

Najčastejšie pritom využívajú služby umelej inteligencie mladí ľudia vo veku do 24 rokov, respektíve študenti strednej a vysokej školy. V tejto skupine má skúsenosti s umelou inteligenciou približne štvrtina. Pravidelných používateľov je však len polovica z tých, čo si už aspoň jednu z četovacích služieb vyskúšali.

So zvyšujúcim sa vekom klesá podiel tých, čo umelú inteligenciu využívajú a zároveň rastie podiel tých, ktorí o umelej inteligencii ešte ani nepočuli. Napriek tomu je už aj medzi dôchodcami 6 percentná skupina, ktorá už s umelou inteligenciou nejakú skúsenosť má.

zväčšiť Foto: Go4insight
prieskum, AI, umelá inteligencia

Prieskum spoločnosti Go4insight bol realizovaný kombináciou osobného a online dopytovania, cieľovou skupinou bola celá populácia Slovenska vo veku 15–79 rokov. Dopytovanie prebehlo v máji 2023 na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #umelá inteligencia #Go4insight