Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový Istropolis prekvapí zeleným átriom. Pozrite si, ako bude po dokončení vyzerať

S výstavbou na Trnavskom mýte plánuje developer začať budúci rok.

05.04.2023 06:00
Nový Istropolis Foto:
Nový Istropolis na Trnavskom mýte v Bratislave.
debata (5)

Dlhodobo chátrajúci areál Domu odborov Istropolis sa premieňa na novú štvrť. Zanedbaný areál bratislavského Trnavského mýta sa po dokončení zmení na multifunkčnú štvrť plnú zelene s tromi novými námestiami, ktorej srdcom a dominantou bude kultúrno-kongresové centrum s najmodernejšou kultúrno-spoločenskou sálou.

na nože, Čítajte aj Kuchárska šou prepísala všetky svoje rekordy: Markíza chce druhú sériu! Toto ju v programe nahradí

Projekt Nový Istropolis predstaví v novej štvrti osvedčené postupy holandského urbanizmu a udržateľnosti. „Našou najvyššou prioritou je zachovať si inovatívny a zodpovedný prístup s ohľadom na životné prostredie, preto som nadšený, že máme špičkových partnerov z Holandska,“ hovorí riaditeľ developerskej spoločnosti Immocap Martin Šramko.

„Naším cieľom je robiť z miest lepšie miesta pre život. Pre oblasť Trnavského mýta to znamená vytvorenie štvrte, v ktorej sa snúbi kultúrny a spoločenský život, kvalitné verejné priestory pre trhy a kaviarne, príjemné prostredie prinášajúce kúsok prírody a dobré spojenie s ostatnými časťami Bratislavy. Všetko v rovnováhe, ktorá je udržateľná pre životné prostredie a podporuje zdravý životný štýl,” dodáva architekt Jeroen Dirckx z rotterdamských štúdií KCAP.

mobil, web, online Čítajte aj Slovenské weby v marci: Návštevnosť mierne stúpla, prekvapil portál RTVS

Trnavské mýto ako nové centrum mesta

Nový Istropolis už v prvej fáze výstavby plánuje priniesť kultúrno-spoločenskú sálu s kapacitou 5000 divákov a administratívnu budovu. Developer v projekte počíta aj s dvoma obytnými budovami, tromi administratívnymi budovami či kongresovým hotelom. Jedna stavba má mať výšku 116 metrov a vytvorí novú dominantu Bratislavy.

„Verím, že na nový Istropolis budú môcť byť Bratislavčania hrdí. Spoločne s holandskými dizajnérmi pristupujeme k priestoru aj historickému odkazu citlivo a s rešpektom, priniesť chceme však aj moderné riešenia, ktoré projekt posunú z pohľadu energetickej efektívnosti. Som si istý, že Istropolis bude v tomto smere výkladnou skriňou modernej Bratislavy,” dodáva Šramko.

Vizualizácia nového Istropolisu na Trnavskom mýte Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Nový Istropolis na Trnavskom mýte v Bratislave.

Výstavba potrvá tri roky

Bývalý Dom odborov, známy ako Istropolis, vyrástol v 80. rokoch minulého storočia. Po roku 1989 sa stal majetkom odborov. Novomestská samospráva sa ho pred rokmi pokúšala odkúpiť, k dohode však neprišlo. Odbory predali Istropolis v roku 2017 developerskej spoločnosti Immocap vo verejnej súťaži.

S výstavbou plánuje spoločnosť začať na jar 2024 po získaní potrebných potvrdení. Asanácia pôvodných objektov bola dokončená koncom minulého roka, v súčasnosti prebieha separovanie, recyklácia a zhodnocovanie odstránených stavebných materiálov. Po odstránení stavebných materiálov na povrchu budú práce pokračovať odkrývaním a asanáciou základových konštrukcií. Plánovaný koniec výstavby je v roku 2027.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Istropolis #Immocap #developerský projekt