Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kampaň Babiša prekračuje všetky hranice, tvrdia reklamní profesionáli. Jej tvorcu vylúčili zo svojich radov

Reklama je podľa profesionálov neetická, šíri klamstvo, strach a štiepi spoločnosť.

26.01.2023 13:30
Andrej Babiš Foto:
Andrej Babiš
debata
Prima+ Čítajte aj Voyo dostáva novú konkurenciu. Na český trh prichádza ďalšia streamovacia služba

Združenie reklamných profesionálov Art Directors Club Czech Republic (ADC) vylúčilo zo svojich radov Marka Prchala, ktorý pracuje pre predsedu ANO Andreja Babiša. Jeho kampaň pred nadchádzajúcim druhým kolom prezidentských volieb považuje združenie za neetickú. Je to prvé vylúčenie člena za 30 rokov fungovania ADC.

Babiš: Text sa nepodaril

Andrej Babiš, ktorý sa v druhom kole volieb stretne s bývalým vysokým predstaviteľom NATO generálom Petrom Pavlom, čelil kritike za bilbordy s textom „Nezavlečiem Česko do vojny. Som diplomat. Nie vojak. Prezident Babiš.“

Bilbord Andreja Babiša pred druhým kolom... Foto: ČTK
Andrej Babiš, reklamná kampaň Bilbord Andreja Babiša pred druhým kolom prezidentských volieb v Českej republike.

Kritici mu vyčítali, že straší voličov. Babiš priznal, že text sa nepodaril, a sľúbil, že ho zmení. Na bilbordoch sa potom objavili nové plagáty s nápisom „Generál neverí v mier“ s dodatkom „Voľte mier. Voľte Babiša“.

Bilbord Andreja Babiša pred druhým kolom... Foto: ČTK
Babiš, kampaň Bilbord Andreja Babiša pred druhým kolom prezidentských volieb v Českej republike.

„Používať, a k tomu ešte úplne bezohľadne a účelovo, marketing a reklamu na šírenie klamstiev, strachu a štiepenia spoločnosti, je nielen amorálne, ale zároveň aj nebezpečné pre budúce smerovanie odboru,“ uviedol predseda ADC David Suda. „Sme presvedčení, že spôsob, akým bola vedená táto prezidentská kampaň, by rozhodne nemal byť tolerovaný,“ poznamenal.

influencer Čítajte aj Bude to byrokratický nezmysel roka? Slovenskí youtuberi a tiktokeri sa musia zaregistrovať, inak im hrozí pokuta

Kampaň prekračuje hranice

Podľa členov ADC prekračuje Babišova kampaň nielen profesionálne, ale aj etické hranice. Prchala kvôli tomu vyzvali na rezignáciu, čo odmietol. Zvolali preto mimoriadnu schôdzu klubu, kde sa na jeho odvolaní zhodli.

Členovia ADC sa zároveň zaviazali k zostaveniu etického kódexu politickej reklamy. Chcú, aby boli odborne definované hranice poctivého a profesionálneho marketingu politických kampaní. „Tie, na rozdiel od komerčnej marketingovej komunikácie, doteraz nespadajú pod žiadny kontrolný orgán, aj napriek obrovským dopadom na spoločnosť,“ uviedlo združenie.

Art Directors Club Czech Republic bol založený v roku 1993. Združuje takzvaných kreatívcov z komunikačných a brandingových agentúr, dizajnových štúdií, ale tiež nezávislých kreatívnych pracovníkov, ako sú textári, fotografi či ilustrátori, ktorí významnou mierou pôsobia v oblasti komerčnej komunikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #politická reklama #politická kampaň #prezidentské voľby v Česku