Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bude to byrokratický nezmysel roka? Slovenskí youtuberi a tiktokeri sa musia zaregistrovať, inak im hrozí pokuta

Nové povinnosti sa netýkajú všetkých tvorcov videobsahu na internete.

23.01.2023 20:00
influencer Foto:
debata (7)
Zlatá labuť Čítajte aj Markíza má Dunaj, Nova zase Zlatú labuť. V čom sú seriály podobné a v čom odlišné?

Nový zákon o mediálnych službách priniesol od 1. januára tohto roka nové povinnosti pre fyzické a právnické osoby, ktoré využívajú svoje videokanály na YouTube, Facebooku či TikToku.

Fyzické osoby, ktoré poskytujú audiovizuálnu mediálnu službu na požiadanie (AVMS) výlučne prostredníctvom platformy na zdieľanie videí, ktorej poskytovateľom je iný subjekt, teda napr. fyzické osoby, ktoré majú svoj kanál na YouTube, Facebook Watch či TikTok sú povinné najneskôr v deň spustenia tejto AVMS oznámiť jej poskytovanie Rade pre mediálne služby. Novú oznamovaciu povinnosť si mali tvorcovia videoobsahu na internete splniť do 31. decembra 2022.

„Ide o subjekty, ktoré doteraz voči Rade nemali žiadnu povinnosť, a tak je pravdepodobné, že jej zavedenie nepostrehli. Neoznámenie poskytovania je však v zákone spojené s peňažnou sankciou. Naším cieľom nie je pokutovanie, ale prevencia a edukácia, preto sa touto formou obraciame na spomenutých poskytovateľov s výzvou, aby si splnili svoju oznamovaciu povinnosť,“ ozrejmuje Martin Dorociak, riaditeľ Rady pre mediálne služby.

niekde v európe, Čítajte aj RTVS chystá premiéru unikátneho seriálu: Kedy diváci uvidia historickú drámu? Poznáme detaily...

Koho sa týka oznámenie a koho autorizácia

Osoby, ktoré o svojej novej povinnosti nevedeli a doposiaľ si ju nesplnili, musia svoju činnosť čo najskôr oznámiť Rade pre mediálne služby, ktorá ju posúdi. „Pokiaľ influencer svoj videokanál prevádzkuje ako fyzická osoba, má voči Rade oznamovaciu povinnosť, ktorú si mali splniť do konca roka 2022, resp. najneskôr v deň začatia poskytovania tejto služby,“ vysvetľuje Lucia Michelčíková, hovorkyňa Rady pre mediálne služby.

„Ak ho prevádzkuje ako právnická osoba, potom potrebuje mať od Rady udelenú autorizáciu poskytovania. Na jej udelenie má Rada 90 dní od podania žiadosti a zákon zakazuje poskytovanie audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie (AVMS) bez autorizácie,“ dodáva.

Táto povinnosť sa však netýka len influencerov, ale všetkých tvorcov videoobsahu na internete. Podrobnosti, ako majú fyzické a právnické osoby pri oznámení postupovať, a príslušné formuláre, sú uvedené na webe Rady pre mediálne služby.

televízor, diaľkový ovládač Čítajte viac Do platnosti vstúpil nový mediálny zákon. Povinnosti pribudli televíziám aj streamovacím službám

Novým zákonom nastala zmena nastala aj pre ostatných poskytovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie (AVMS), ako sú napríklad webové archívy televízií či videosekcie spravodajských portálov s ich vlastnými reláciami. Autorizáciu od Rady pre mediálne služby potrebujú po novom aj internetové rádiá.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #influenceri #Rada pre mediálne služby