Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Disney mení po dvoch rokoch riaditeľa. Predplatným s reklamou chce streamovaciu službu dostať do zisku

Streamovacia služba Disney+ dosiahla v poslednom kvartáli stratu takmer 1,5 miliardy dolárov.

22.11.2022 10:00
disney, disney+, disney plus, Foto:
Disney+ odštartoval na Slovensku už 14. júna 2022.
debata

Americká filmová a zábavná spoločnosť Walt Disney oznámila, že Bob Chapek po dvoch rokoch končí vo funkcii výkonného riaditeľa a na čelo firmy sa vracia Robert Iger.

Iger vo firme Walt Disney strávil viac ako štyri desaťročia a 15 rokov pôsobil ako jej výkonný riaditeľ. Z funkcie odstúpil v roku 2020. Teraz súhlasil, že sa na dva roky ujme úlohy výkonného riaditeľa, pričom bude úzko spolupracovať s predstavenstvom na hľadaní svojho nástupcu.

willow, Čítajte aj November na Disney+: Príchod veľkolepého seriálu a nenechajte si ujsť tieto novinky!

Spoločnosť Walt Disney pod Igerovým vedením prevzala producenta animovaných filmov Pixar, filmovú a nakladateľskú spoločnosť Marvel, filmové štúdio Lucasfilm či zábavné aktivity spoločnosti 21st Century Fox. Spustila aj streamovaciu službu Disney+.

Stratu Disney+ má zastaviť paušál s reklamou

„Robert Iger súhlasil s návratom do čela spoločnosti na dva roky s cieľom vytvoriť stratégiu pre obnovený rast,“ uviedla firma vo vyhlásení.

Disney+ podľa zverejnených výsledkov dosiahla v poslednom kvartáli stratu 1,47 miliardy dolárov, čo je v medziročnom porovnaní viac ako dvojnásobok.

Podľa odvolaného riaditeľa Chapeka stratu spôsobili najmä masívne investície do obsahu a medzinárodné rozšírenie služby. Uviedol, že po rýchlom raste služby počas prvých troch rokov od jej spustenia sa jej straty budú znižovať a v roku 2024 bude Disney+ v zisku.

markíza, Čítajte aj Markíza v roku 2023: Veľký seriálový reštart a televízne novinky, ktoré prekvapia

V poslednom kvartáli (od júla do konca septembra) získalo Disney+ celosvetovo 12 miliónov nových predplatiteľov, väčšinou na trhoch mimo USA a Kanady, kde je nižšia konkurencia a trh nie je tak nasýtený. Celkový počet predplatiteľov Disney+ tak dosiahol 164,2 milióna. Spoločnosť Disney prevádzkuje okrem Disney+ ešte streamovacie službu Hulu, ktorá má celkovo 47,2 milióna predplatiteľov, a ESPN+ s 24,3 milióna predplatiteľov.

S celkovým počtom 235,7 milióna predplatiteľov tak predbehla Netflix, ktorý má 223 milióna predplatiteľov.

Výrazné zvýšenie cien predplatného

Od 8. decembra Disney+ zdvihne v USA ceny. Štandardný paušál bude stáť namiesto 8 dolárov až 11 dolárov mesačne. Za pôvodnú cenu 8 dolárov získajú predplatitelia nový paušál s reklamou, ktorá by mala trvať asi 4 minúty v hodine. Kombinácia Disney+ a Hulu s reklamami bude stáť 10 dolárov mesačne a balík všetkých troch streamovacích služieb s reklamami 13 dolárov mesačne.

joj 2023, Čítajte aj Jojka v roku 2023: Obrovské množstvo seriálov, neprekvapujúci návrat stálic

Lacnejšie predplatné s reklamou plánuje spoločnosť v roku 2023 zaviesť aj v ďalších krajinách. Podľa spoločnosti je záujem inzerentov vysoký a reklamné príjmy by mali zvýšiť výnosy o stovky miliónov dolárov.

Disney testuje aj ďalší potenciálny zdroj príjmov – merchandising. Predplatitelia si môžu v predstihu kúpiť rôzny sortiment inšpirovaný svetom Star Wars, superhrdinami z Marvelu či animákmi od Disney a Pixar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #Disney+