Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza v roku 2023: Veľký seriálový reštart a televízne novinky, ktoré prekvapia

Boj o diváka sa nikdy nekončí! Hoci televízny rok 2022 je takmer na svojom konci, komerčné stanice rozhodne nemienia poľaviť a predstavili plány na rok 2023. Televízia Markíza ako líder na trhu plánuje viaceré novinky, ktoré po dlhých rokoch nahradia stálice.

21.11.2022 06:00
markíza, Foto:
Televízia Markíza odhalila programové plány na rok 2023.
debata (2)

Tohtoročná jeseň priniesla pre Markízu viacero pozitívnych, ale aj negatívnych prekvapení. Viaceré programy, o ktorých sa čakalo, že vystrelia tak pohoreli, iné zas si udržali veľkú divácku priazeň. Absolútnym hitom zostala Druhá šanca s jej druhou sériou. Sledovanosť sa pravidelne hýbe nad 500-tisícovou hranicou a je najsledovanejším seriálom na trhu. Avšak tesne pred Vianocami sa z programu vytratí a je otázne, kedy sa vráti, keďže v Taliansku tretia séria sa odvysiela najskôr na jeseň 2023 a až následne sa môže pripravovať slovenská adaptácia. Všetko nasvedčuje tomu, že Druhá šanca ponúkne Slovákom nové časti v roku 2024.

Zo súdka negatívnych prekvapení je výkon siedmej série jesennej ťažiskovej šou Tvoja tvár znie povedome, ktorej sledovanosť sa prepadla o viac ako polovicu oproti šiestej sérii. Imitačná šou okrem vyhorenia nezvládla ani ťažkú konkurenciu iných konkurenčných šou, skončila na chvoste rebríčkov s ani nie 300-tisícovou sledovanosťou.

Video

Veľké seriálové novinky

Tento rok bol pre Markízu významný v rámci rušenia seriálových stálic. Ukončila sa výroba Susedov, Hornej Dolnej, novinky Svätý Max a Šťastní vs. Šťastní nedostali druhú sériu. Seriálovú ponuku zachraňovala od januára prvá séria Druhej šance, ktorá zvalcovala všetko, čo jej stálo v ceste. Na jeseň prišla druhá séria, ktorá je doplnená štvrtou sériou Pána profesora. V roku 2023 je preto nutné priniesť väčšie množstvo seriálových noviniek.

Prvou seriálovou novinkou je Mama na prenájom, ktorá v pracovné podvečery vystrieda niekoľkoročný divácky hit Oteckovia. Vzniká na základe námetu úspešného tureckého seriálu Moja sladká lož (Benim Tatlı Yalanım resp. My Sweet Lie). Lekára Martina opustila žena, svojej malej dcérke Hanke sa však bál povedať pravdu. Vymyslel si preto milosrdnú lož, že jej mama sa stará o opustené deti v Afrike, ktoré nemajú žiadnych rodičov a potrebujú práve ju. Sám sa však zamotal do svojho klamstva a Hana si teraz myslí, že jej matka príde na oslavu jej šiestych narodenín. Náhoda mu v stave najvyššej núdze privedie do cesty krásnu, ale svojskú Naďu, s ktorou sa dohodne, že zohrá úlohu matky na návšteve. Lenže Hankinými narodeninami sa tento príbeh ani zďaleka neskončí.

Druhou novinkou je Obchodný dom, ktorá je pre Markízu veľkým experimentom. Vôbec po prvýkrát sa pustila do produkcie historického titulu! Píše sa rok 1939 a podobne ako všetky veľké európske mestá už aj Bratislava má svoj moderný obchodný dom. Osudy ľudí s ním spätých vyrozpráva nový seriál, ktorého dej je zasadený do komplikovanej doby vyhlásenia slovenského štátu, kedy Slovensko síce vstupuje do svojej samostatnej existencie, prakticky sa však stáva vazalom nacistického Nemecka a o demokracii môže len snívať.

Tretia novinka je opäť nóvum pre Markízu, znova sa pustila do produkcie netradičného námetu na jej pomery. V roku 2023 predstaví titul Klamstvo. Po obrovskom úspechu v domovskej Veľkej Británii sa teraz už celosvetový seriálový hit predstaví v slovenskej verzii. Na pohľad romantické rande spustí sled udalostí, ktoré tragickým spôsobom zasiahnu do životov mnohých ľudí. Napínavý, psychologicky prepracovaný seriál sa pýta, či má každý príbeh skutočne dve strany a necháva divákov na pochybách až do samého konca.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #televízna sezóna 2022/2023 #rok 2023