Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Miliónová pokuta pre známu influencerku. Na "charite" pre detskú nemocnicu dobre zarobila

Influencerka zavádzala zákazníkov, že prispievajú na charitu.

16.01.2024 06:00
Chiara Ferragni Foto:
Influencerka Chiara Ferragni na festivale Sanremo.
debata

Taliansky úrad na kontrolu komunikácie na sociálnych sieťach (AGCOM) schválil nové prísne pravidlá na zlepšenie transparentnosti príspevkov na sociálnych sieťach, ktoré zverejňujú tzv. celebrity s masovým publikom.

čas nádejí, Čítajte aj Zrodil sa nový divácky hit! Slovenským obývačkám kraľuje tento nový seriál...

Nové pravidlá boli prijaté v súvislosti s nedávnou kauzou talianskej influencerky Chiary Ferragni. Tú na Instagrame sleduje takmer 30 miliónov fanúšikov a nedávno dostala pokutu 1,075 milióna eur za zavádzanie týkajúce sa charitatívneho predaja limitovanej edície tradičného talianskeho sviatočného koláča známeho ako pandoro, ktorý propagovala ešte pred Vianocami v roku 2022.

Fanúšikovia si koláč v tradičnom obale v „dizajnérskej“ ružovej farbe a posypaný cukrom ružovej farby kúpili v domnienke, že pomôžu detskej nemocnici v Turíne. Koláč sa predával za viac ako 9 eur, pričom bežne stojí menej ako 4 eurá.

Sedem schodov k moci Čítajte aj Milovala luxus, vplyvných mužov a moc. Nový seriál inšpirovala šialená politická kauza, ktorá otriasla Českom

Kauza „pandoro-gate“

V kauze pomenovanej „pandoro-gate“ sa začalo trestné vyšetrovanie pre podozrenie z nekalých obchodných praktík. Taliansky dozorný orgán pre hospodársku súťaž uviedol, že reklama a vyššie ceny viedli zákazníkov k presvedčeniu, že kúpou koláča priamo prispievajú na charitu na výskum rakoviny kostí v detskej nemocnici v Turíne.

V skutočnosti influencerkine spoločnosti na celej tejto iniciatíve zarobili viac ako milión eur, vyplýva z vyšetrovania. Výrobca koláča – spoločnosť Balocco – daroval nemocnici ešte pred spustením predaja limitovanej edície len jednorazový príspevok 50-tisíc eur.

Influencerka sa vo videu, kde sa takmer rozplakala, ospravedlnila a priznala chybu, pričom uviedla, že „chcela s dobrým úmyslom spojiť komerčnú aktivitu s charitatívnou“. Zároveň vyhlásila, že daruje turínskej nemocnici 1 milión eur a proti „neprimeranej a nespravodlivej“ miliónovej pokute sa odvolá.

Istrochem Vajnorská Čítajte aj Zanedbaná časť Bratislavy postupne ožije. V bývalom Istrocheme vyrastie nová štvrť

Nové pravidlá pre influencerov

Nové pravidlá na zlepšenie transparentnosti príspevkov na sociálnych sieťach sa spočiatku budú vzťahovať na tých influencerov, ktorí uverejňujú príspevky v taliančine a spolupracujú s talianskymi značkami a ktorí majú viac ako milión sledovateľov, uviedol AGCOM vo vyhlásení.

V nových pravidlách sa uvádza, že akýkoľvek uverejnený reklamný obsah bude musieť byť jasne označený, aby bol rozpoznateľný – v opačnom prípade hviezdam sociálnych médií hrozí pokuta až do výšky 600-tisíc eur.

Šéf AGCOM Giacomo Lasorella v rozhovore pre denník La Repubblica spresnil, že AGCOM pracuje na nových pravidlách viac ako rok a nezameral sa konkrétne na Chiaru Ferragni. Podotkol, že pri zvyšovaní predaja produktov a zvyšovaní poznateľnosti majú influenceri – vďaka svojmu obrovskému dosahu – často väčší vplyv ako tradičná reklama.

Influencerka Chiara Ferragni na výstave Vita... Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for Prada
Chiara Ferragni Influencerka Chiara Ferragni na výstave Vita Dulcis v Ríme.

Chiara Ferragni (36) pôsobí viac ako desať rokov ako módna influencerka. Svoju kariéru odštartovala po spustení módneho blogu s názvom The Blonde Salad v roku 2009. Blog bol taký úspešný, že ukončila štúdium práva na prestížnej milánskej univerzite Bocconi a namiesto toho predávala oblečenie a doplnky pod vlastnou značkou. Na sociálnych sieťach má takmer 30 miliónov sledovateľov a jej majetok sa odhaduje na 40 miliónov eur. Je vydatá za talianskeho rapera Federica Luciu, známeho ako Fedez, s ktorým má dve deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chiara Ferragni #influencerka #influencer marketing