Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zanedbaná časť Bratislavy postupne ožije. V bývalom Istrocheme vyrastie nová štvrť

Projekt za 200 miliónov eur je naplánovaný na desať rokov.

15.01.2024 00:00
Istrochem Vajnorská Foto:
V bývalom Istrocheme je naplánovaná výstavba za 200 miliónov eur.
debata (2)

V bývalom areáli chemického podniku Istrochem v Bratislave – bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova – má vyrásť polyfunkčný súbor. Za projektom stojí developer Penta Real Estate, predpokladané investičné náklady na realizáciu stavby sú odhadované na približne 200 miliónov eur.

„V bratislavskom Novom Meste, na rohu ulíc Vajnorská a Odborárska, pripravujeme polyfunkčný projekt s prevažne rezidenčnou funkciou. Pozemok, na ktorom nový projekt vyrastie, sme do portfólia získali v auguste roku 2022. Pripravovaný projekt prinesie na bratislavský trh takmer 1 200 bytov a viac ako 30 000 metrov štvorcových občianskej vybavenosti,“ uvádza developer.

V bývalom Istrocheme je naplánovaná výstavba za... Foto: Penta Real Estate
Istrochem Vajnorská V bývalom Istrocheme je naplánovaná výstavba za 200 miliónov eur.
Kino Lumière Čítajte aj Rekonštrukcia Kina Lumière je dokončená, k jeho otvoreniu chýba ešte posledný krok

Odstránenie enviromentálnej záťaže

Územie ohraničené ulicami Odborárska a Vajnorská susedí so zástavbou obchodov, servisov a služieb, z ďalšej strany zas susedí s nezastavaným územím s porastom drevín. Zámerom je vybudovať plnohodnotnú, primárne rezidenčnú zónu s potenciálom aktivizovať zanedbanú časť mesta a vytvoriť zdravé, kvalitné miesto pre život a prácu.

„Územie s rozlohou približne 4,5 hektára bolo v minulosti súčasťou areálu Istrochemu, v ktorom je identifikovaných niekoľko environmentálnych záťaží,“ podotkol investor v zámere s tým, že pozitívom navrhovanej činnosti je ich čiastočné odstránenie. Priblížil, že prieskumnými prácami bolo potvrdené znečistenie horninového prostredia a podzemnej vody anorganickými aj organickými látkami.

Voyo logo Čítajte aj Voyo prekročilo ďalší míľnik, hlási rekordný počet predplatiteľov: Čo prinesie v roku 2024?

Nová rezidenčná zóna

Vyrásť má celkovo šesť objektov a základná výšková hladina má dosahovať maximálne osem nadzemných podlaží. „S výnimkou administratívneho objektu je navrhnutá zástavba prevažne bytová, pričom retailové priestory sú umiestnené výlučne v parteri, a to v miestach s očakávaným vysokým pohybom ľudí,“ ozrejmil investor v zámere.

V bývalom Istrocheme je naplánovaná výstavba za... Foto: Penta Real Estate
Istrochem Vajnorská V bývalom Istrocheme je naplánovaná výstavba za 200 miliónov eur.

„Záujemcovia o bývanie si budú môcť vybrať z ponuky bytov a apartmánov v piatich budovách, od 1-izbových až po 4-izbové a niekoľkých 5-izbových bytov s terasou. V rámci projektu by malo celkovo vzniknúť 2 072 parkovacích miest, pričom takmer všetky parkovacie miesta budú umiestnené v podzemnej garáži,“ približuje developer.

Výhodou lokality je už v súčasnosti pešia dostupnosť jazera Kuchajda a napojenie na autobusy a električky MHD a vlakovú stanicu v tesnej blízkosti. Nezanedbateľnou nie je ani občianska vybavenosť v okolí a tiež atraktívne výhľady na okolie Kamzíka a úpätie Malých Karpát.

V bývalom Istrocheme je naplánovaná výstavba za... Foto: Penta Real Estate
Istrochem Vajnorská V bývalom Istrocheme je naplánovaná výstavba za 200 miliónov eur.

Dominantou projektu bude park

Architektom projektu je slovinský ateliér Bevk Perović arhitekti, ktorý so svojím návrhom zvíťazil v medzinárodnej súťaži. „Kombináciou mestských blokov, veží a doskových budov vznikajú rôzne typy priestorov od súkromných, cez poloverejné až verejné, čím vytvárame veľmi bohatú a živú novú štvrť mesta,“ opisujú prístup k tvorbe návrhu architekti.

Rezidenčná zástavba je od Vajnorskej ulice chránená kancelárskou budovou na nároží ulíc. Parter po celej dĺžke komunikácie je prerušený iba vjazdami do podzemnej garáže. Dominantou projektu je park, na ktorý nadviažu vnútrobloky s detskými ihriskami a priestory s bytmi s predzáhradkami.

Výstavba bude prebiehať v piatich etapách. Predpokladaný začiatok je v budúcom roku, jej ukončenie sa odhaduje v roku 2035. Predpokladaný termín začiatku prevádzky je naplánovaný v roku 2028.

„Projekt Vajnorská významným spôsobom prispeje k urbanistickému rozvoju lokality. Pretvorenie brownfieldu v mestskú zástavbu zmiešanej funkcie s kvalitnými verejnými priestormi naplní potenciál územia a vytvorí bohatú a živú štvrť mesta,“ uzatvára developer.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #developerský projekt #Penta Real Estate #Istrochem