Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Milovala luxus, vplyvných mužov a moc. Nový seriál inšpirovala šialená politická kauza, ktorá otriasla Českom

Na televízne obrazovky prichádza seriálová novinka, ktorá zožala pochvalné kritiky.

15.01.2024 06:00
Sedem schodov k moci Foto:
Inšpiráciu pre realizáciu seriálu Sedem schodov k moci našla televízia Prima v jednej z najväčších politických káuz poslednej doby.
debata (6)

„Príbeh je natoľko šialený, že by sa v skutočnosti nemohol stať…“ Skutočne? Dalo by sa namietať k podtitulu seriálu televízie Prima, ktorý už vlani mohli diváci vidieť na streamovacej platforme prima+ a za ktorý zbierala pochvalné kritiky i vysoké hodnotenia kvality. Na ČSFD dosiahol úctyhodných 80 %, čo je najvyššie hodnotenie zo všetkých sérií, ktoré skupina Prima za históriu svojho vysielania uviedla.

markíza, tv markíza, Čítajte aj Top televízna udalosť roka 2024: Markíza by mala spustiť novú stanicu. Nikto netuší, o čom bude

Osemdielna séria s názvom Sedem schodov k moci teraz prichádza na slovenské obrazovky na kanáli Prima PLUS, a to už od 28. januára. Rozpráva príbeh ženy, ktorá vedela očariť, vedela si ísť tvrdo za svojím, milovala luxus, vplyvných mužov a moc. Znalcom českej politickej scény posledných rokov to jednoducho musí niečo pripomenúť.

V jednej z najväčších politických káuz poslednej doby našla televízia Prima inšpiráciu pre realizáciu seriálu, v ktorom sleduje životnú cestu a kariérny vzostup vidieckej servírky Anny Malej krok po kroku alebo, ak chcete, schodík po schodíku, a to až do najvyšších politických poschodí a spálne ministra Tomáša Vichra. A potom? Potom to je už príbeh v Česku dobre známy…

Zábery zo seriálu Sedem schodov k moci:
Zábery zo seriálu Sedem schodov k moci Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Sedem schodov k moci

Autorom námetu a scenára je publicista Josef Klíma. Hlavné role Anny Malej a Tomáša Vichra získali Eva Josefíková a Jiří Vyorálek. Seriál vznikol v réžii Jiřího Chlumského a Martina Koppa. Projekt pre Primu natočila produkčná spoločnosť Unit Sofa Praha, zastúpená producentmi Šárkou Chlumskou Oujezdskou a Janom Hlavsom.

Premiérova asistentka, kvôli ktorej padla vláda

„Do voľnej dramatizácie témy známej politickej kauzy sme sa pustili vôbec po prvýkrát. Josef Klíma na základe svojej dlhoročnej praxe a znalosti politického prostredia a politických káuz napísal zdanlivo šokujúci príbeh, ktorému nechcete ani veriť, že by sa v skutočnosti mohol stať. Bude na každom divákovi, akú mieru pravdivosti v ňom bude ochotný hľadať a nájsť,“ prezradila o seriáli Sedem schodov k moci riaditeľka obsahu skupiny Prima Lenka Hornová.

nemocnica, Čítajte aj Jojka s poriadnym zvratom vo vysielaní: S Markízou napokon rozpúta boj o diváka

„Keď pred niekoľkými rokmi prebehla kauza Jany Nagyovej a Petra Nečasa, zaujal ma motív toho, ako sa dá do vysokej politiky dostať cez vzťahové záležitosti, pretože doteraz sa politici k moci dostávali väčšinou cez zákulisné čachry. Ale táto kauza ukázala inú možnosť. Začal som si obstarávať materiály z okolia hlavnej aktérky, ale zároveň som ten príbeh posunul ešte inam. Nechcel som sledovať kariéru jednej konkrétnej osoby, v hlavnej hrdinke je obsiahnutý príbeh žien, ktoré sa z najnižšieho stupňa spoločenského rebríčka dokázali dostať na jeho vrchol vďaka vzťahom,“ popísal svoj motív publicista Josef Klíma.

Na scenári pracoval rok. „Písal som to preto, že ide o unikátny príbeh. Ale aj ako varovanie, aby k niečomu takému už nikdy nemohlo dôjsť. V politike máme niekoľko príbehov, keď politik doma po vyčerpávajúcich rokovaniach v Snemovni a vo vláde a po usilovnej snahe vyhnúť sa všetkým politickým nástrahám a pokušeniam nakoniec zistí, že jeho žena je nebezpečnejšia ako politickí oponenti,“ dodal Klíma.

Záber zo seriálu Sedem schodov k moci. Foto: FTV Prima
Sedem schodov k moci Záber zo seriálu Sedem schodov k moci.

Eva Josefíková, ktorá stvárnila hlavnú postavu Anny Malej, označila úlohu za svoju doterajšiu najväčšiu hereckú príležitosť. „Seriál osloví nielen atraktivitou politického prostredia. Nie je to téma v Česku televízne exponovaná,“ vyjadrila sa herečka. Jej seriálová postava sa dostane z malého mesta do Prahy a nastúpi ako servírka do jedálne poslaneckej snemovne. Hoci spočiatku len s biedou rozozná premiéra a o politiku sa nezaujíma, postupne začína poznávať jej zákulisie.

Záber zo seriálu Sedem schodov k moci. Foto: FTV Prima
Sedem schodov k moci Záber zo seriálu Sedem schodov k moci.

Aj Jiřího Vyorálka motivovala k prijatiu roly atraktivita témy. „Áno, je to veľká téma. V úvode seriálu je moja rola Tomáša Vichra ministrom kultúry, neskôr sa stáva premiérom, a nakoniec vyhnancom. Je to príbeh chlapa, ktorý sa zblázni do inej ženy a pre ten vzťah obetuje všetko,“ popísal Jiří Vyorálek svoju úlohu v seriáli Sedem schodov k moci s tým, že pre správanie svojej postavy má určité pochopenie. „Tiež som prežil chlapské zbláznenie. Nejaké spoločné momenty s Vichrom tam sú, ale veľmi by som to nerozvádzal,“ dodal pobavene Jiří Vyorálek.

V ďalších rolách sa objavujú napríklad aj slovenské herečky Alžbeta Stanková a Soňa Norisová či herci Tomáš Měcháček, Veronika Žilková, Jana Krausová, Michal Novotný, Michal Dalecký, Jiří Štrébl, držiteľka Českého leva Pavla Gajdošíková a v úlohe kľúčového novinára Karla Krčka Pavel Batěk.

O čom bola tzv. kauza Nagyová?

Jana Nagyová (neskôr Nečasová) je bývalá vysoká štátna úradníčka a členka ODS, ktorá bola v roku 2013 zatknutá políciou kvôli organizovanému zločinu. Táto kauza vyústila do politickej krízy a po pár dňoch do demisie premiéra Petra Nečasa a pádu jeho vlády. Po mesiaci bola Nečasová z väzby prepustená a vydala sa za Petra Nečasa.

Jana Nagyová začínala ešte v bývalom režime ako mzdová účtovníčka. Jej vzdelanie bolo zahalené tajomstvom, čo podporovalo šírenie informácií, že sa vyučila za predavačku. Kariéru rozbehla po vstupe do ODS a neskoršej spolupráci s prvým podpredsedom strany Petrom Nečasom, najmä potom, keď sa Nečas stal ministrom práce a sociálnych vecí a potom premiérom. Stala sa riaditeľkou jeho kabinetu a vyštudovala aj vysokú školu. Kritizovaná však bola za plagiátorstvo a nízku úroveň svojej diplomovej práce.

Polícia ju vyšetrovala v súvislosti s prijatím luxusných darov ako kožuchy, kabelky či hodinky v hodnote vyššej ako 400-tisíc eur. Najzávažnejšími obvineniami však boli korupcia v prípade troch poslancov ODS a najmä zneužívanie spravodajských služieb na sledovanie súkromných osôb, medzi nimi aj vtedajšej manželky Petra Nečasa. Ešte ako Nečasova milenka na ňu naliehala, aby sa rozviedla.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Prima PLUS #české seriály