Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Americké školy žalujú Facebook, Instagram, TikTok a ďalšie kvôli zdraviu detí

Sociálne siete majú podľa škôl vinu na zhoršení psychického zdravia mladých.

11.01.2023 00:00
socialne siete puberta Foto:
debata
Meta, Mark Zuckerberg Čítajte aj Veľkí európski operátori chcú konkurovať Facebooku či Googlu. Zakladajú spoločnú firmu

Skupina verejných škôl rôznych úrovní v americkom meste Seattle zažalovala technologických gigantov prevádzkujúcich sociálne siete Tiktok, Instagram, Facebook, YouTube a Snapchat. Platformy podľa nich nesú zodpovednosť za krízu mentálneho zdravia medzi mladými ľuďmi.

„Žalovaná strana úspešne zneužila zraniteľné mozgy dospievajúcich. Desiatky miliónov študentov v krajine lapila v kolotoči nadmernej konzumácie obsahu, ktorý je často škodlivý, cynický a vzbudzuje zášť,“ stojí v podnete dlhom 91 strán, ktorý na okresný súd podal spolok verejných škôl Seattle Public Schools.

víťaz, hajdu, chýlková, Čítajte aj Streamovací zvrat! Hlavný konkurent HBO prevezme jeho tituly. Premiéru má istú aj prvý slovenský seriál

Firmy Google, Meta, Snap a TikTok majú podľa škôl vinu na zhoršení psychického zdravia mladých a na rozvoji negatívnych javov, ako sú úzkosti, depresie, poruchy príjmu potravy a kyberšikana. Školy ďalej uvádzajú, že študentov je ťažšie učiť a že sú nútení najímať odborníkov na psychické zdravie a poskytovať učiteľom osobitné školenia o sociálnych sieťach.

Sociálne siete sa bránia

„Do vytvorenia bezpečného prostredia pre deti na všetkých našich platformách sme veľa investovali. Máme silné ochranné prvky, ktoré zabezpečujú ich duševnú pohodu,“ povedal AP José Castaneda, hovorca Googlu, ktorý vlastní sieť Youtube. Spoločnosť Snap vo vyhlásení uviedla, že „bude naďalej pokračovať v snahách, aby ich platforma (Snapchat) bola bezpečná a ‚snapchateri‘ mali prístup k zdrojom, ktoré im pomôžu zdolať výzvy v oblasti mentálneho zdravia, ktorým mladí ľudia dnes čelia“. Meta a TikTok zatiaľ podľa agentúry AP nereagovali na žiadosti o komentár k žalobe.

Seattle Public Schools uvádza, že podľa ich prieskumu medzi rokmi 2009 až 2019 narástol o 30 percent počet detí, ktoré „cítia smútok alebo beznádej takmer každý deň po dva alebo viac týždňov v kuse“, čo u nich viedlo k tomu, že prestali robiť niektoré bežné činnosti. V Spojených štátoch sa na súd z podobných príčin obrátili už stovky rodín, ktoré tvrdia, že ich deti trpia vplyvom sociálnych sietí.

sociálne siete Čítajte viac Politická realita na sociálnych sieťach: Neprekonateľná Čaputová, najväčší dosah majú konšpirátori

Negatívne dopady sú známe

V roku 2021 whistleblo­werka z vtedajšej spoločnosti Facebook Frances Haugenová zverejnila dokumenty o internej štúdii, ktorá preukázala, že spoločnosť vedela, že Instagram má negatívny dopad na tínedžerov v tom zmysle, že pokriví ich náhľad na vlastné telo a zvyšuje pravdepodobnosť vzniku porúch príjmu potravy a samovražedných myšlienok. Haugenová povedala, že platforma dáva prednosť zisku pred bezpečnosťou a že spomínaný výskum ukryla pred vlastnými investormi i verejnosťou.

Školy združené v Seattle Public Schools požadujú od súdu, aby technologickým firmám nariadil zastaviť činnosť, ktorá negatívne pôsobí na verejnosť, nahradiť spôsobené škody a uhradiť osobitné výdavky škôl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Instagram #YouTube #sociálne siete #Snapchat #TikTok