Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčšie seriálové prekvapenie Markízy: Tento rok zvalcovala miniséria svetovej kvality

Toto Markíze naozaj vyšlo. Podarilo sa nakrútiť seriál, ktorý by sa nemusel hanbiť ani v zahraničí. Reč je, samozrejme, o seriáli Klamstvo.

29.12.2023 06:00
Klamstvo, Foto:
Seriál Klamstvo si pevne držal pozíciu jednotky na trhu.
debata

Učiteľka na gymnáziu Laura Kalasová (Monika Horváthová) prijme pozvanie na rande od šarmantného chirurga Andreja Rosického (Tomáš Maštalír) tesne po rozpade jej dlhoročného vzťahu, ktorý v nej zanechal trpkú príchuť. Napriek tomu, po príjemne strávenom večere pozve Andreja k sebe domov. Na druhý deň ho obviní, že ju znásilnil.

iveta, ferencová, Čítajte aj Najväčší seriálový úspech Jojky: Toto nikto nečakal, že sa stane. Takáto sledovanosť nikdy nebola

Andrejova verzia udalostí je však úplne odlišná a nájsť pravdu je takmer nemožné – na žiadne z ich odporujúcich si tvrdení nie sú dôkazy a dlho je to iba slovo proti slovu. Udalosti však začínajú žiť vlastným životom, verejné obvinenia a nemožnosť ich jednoznačne dokázať, vyplavia kopec špiny z minulosti ako Laury, tak aj Andreja.

tomáš a diana, Čítajte aj Najväčšie seriálové sklamania Jojky: Tento rok má na rováši až dva kúsky. Bez tohto by sa diváci zaobišli

Seriál sa púšťal do na Slovensku zatiaľ neprebádaných žánrových vôd a otváral citlivú, stále ešte tabuizovanú tému znásilnenia. Napínavý, psychologicky prepracovaný dramatický seriál sa pýtal, či má každý príbeh skutočne dve strany a nechával divákov na pochybách až do samého konca.

tri zlaté dukáty, Čítajte aj Vianočná sledovanosť: Slovenské obývačky zažili dačo nevídané. Objavil sa nový divácky megahit

Už prvá epizóda jasne ukázala, že divák dostáva to, čo si roky pýtal a teda formát, ktorý je nakrútený filmovým štýlom, doplnený minimalistickým, no o to vhodnejším soundtrackom a všetkému kraľujú herecké výkony, ktoré sa môžu oprieť o kvalitný príbeh. Rozhodne nie je pravidlom, že pri slovenských seriáloch všetko do seba zapadne, v prípade Klamstva do všetko klaplo na jednotku.

Takto vyzerá seriálový hit Klamstvo! Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Klamstvo.
televízia, sledovanie, diaľkový ovládač Čítajte aj Vzácna televízna zmena na Slovensku. Toto čaká divákov na obrazovkách už o pár dní

Celý vizuál seriálu prináša výrazný posun vpred oproti iným titulom, vzhľadom na filmový spôsob nakrúcania nie je badať rozdiel medzi exteriérmi a interiérmi, mimoriadne teší hudobný podmaz, ktorý je zložený len z inštrumentálnych pasáží a do epizódy nie sú vložené žiadne pesničky. Výborne fungujú aj kamery a strih. Takto má vyzerať slovenská „quality TV“.

klamstvo, maštalír, horváthová, Čítajte aj Najlepšie slovenské seriály roka 2023: Tieto kúsky rozhodne nie sú hanbou. Súhlasíte?

Klamstvo bol výnimočný počin a búra všetky predsudky o slovenskej tvorbe. Naši tvorcovia vedia adaptovať seriál a nakrútiť ho v kvalite, ktorá sa ničím nelíši od zahraničnej predlohy. A to za zlomok ceny. Diváci dostávajú ambiciózny a ojedinelý príbeh, ktorý sa vymyká všetkému, čo tu doteraz bolo. Všetko má svoju myšlienku, všetko je premyslené do posledného detailu a z celej tejto mozaiky profituje samotný divák, pretože je vtiahnutý do deja. Ten sa s ním pohráva, buduje v ňom rôzne variácie presvedčenia, ktoré sa napokon rozplynú a prídu nečakané zvraty a scenáristické kľučky.

Konečne sú tu charaktery, ktoré ponúkajú obrovskú pridanú hodnotu. Rezonujú herecké výkony, na ktoré je radosť sa pozerať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #seriál Klamstvo #Vianoce 2023