Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS v slepej uličke: Ďalšia "nová" relácia definitívne končí, televízia opäť hľadá náhradu

Podvečerná súťažná šou neoslovila dostatočný počet divákov a svojho predchodcu neprekonala.

04.07.2023 06:00
Traf to!, Juraj „Šoko“ Tabaček Foto:
Moderátorom relácie Traf to! bol herec a komik Juraj „Šoko“ Tabaček.
debata (28)

RTVS uviedla začiatkom tohto roka štyri novinky, ktoré už pripravil nový manažment pod vedením Ľuboša Machaja. Štvrtkové večery vyplnil zábavný formát Hit roka, nedeľné podvečery Pravidlá mojej ženy doplnené magazínom Najvernejší a podvečery počas pracovných dní nová súťažná šou Traf to!. Ani jedna novinka však divákov výraznejšie neoslovila.

Braňo Mišík Čítajte rozhovor Režisér Braňo Mišík: Vo filme je veľký kus z môjho života. Možno najväčší, aký som v nejakom projekte mal

V jesennej sezóne bude pokračovať len magazín Najvernejší, o Hite roka zatiaľ RTVS nehovorí. Pravidlá mojej ženy a Traf to! už dostali na obrazovke definitívnu stopku. V obidvoch prípadoch pritom išlo o podobné formáty, ktoré na obrazovke Jednotky vystriedali dlhoročné stálice.

Žiaden nový vietor, nebol to ani vánok

Pravidlá mojej ženy vystriedali reláciu Tajomstvo mojej kuchyne, ktorá bola na obrazovke Jednotky dlhých trinásť rokov. Na jej úspech a obľúbenosť sa novinke nepodarilo nadviazať a skončila ako prepadák sezóny. Viac o vývoji sledovanosti si môžete prečítať v tomto článku:

Pravidlá mojej ženy Čítajte viac Pravidlá mojej ženy vo finále potvrdili neúspech. Divákov neprilákala ani moderátorská posila a obmena pravidiel

Svojich divákov si nenašla ani novinka Traf to!, ktorá po pätnástich rokoch v podvečernom čase počas pracovných dní nahradila súťažnú šou 5 proti 5. Bičanova šou bola na obrazovke Jednotky od roku 2007 do roku 2022.

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj ju kritizoval už vo svojom projekte, s ktorým sa uchádzal o post šéfa telerozhlasu. „Nábehovú krivku pred Správami o 19.00 hod. je nutné posilniť novou reláciou, ktorá by nahradila postupne vyprázdňujúci sa formát 5 proti 5,“ uviedol s tým, že relácia je už za zenitom a chce ju nahradiť novým programom o zaujímavých udalostiach alebo denným seriálom s atraktívnou­ témou.

Napokon 5 proti 5 vystriedalo Traf to!, ktoré sa od svojho predchodcu veľmi nelíšilo. Rovnako v ňom súťažili dva tímy zložené z rodinných príslušníkov alebo kamarátov a rovnako hľadali správne odpovede na súťažné otázky z rôznych oblastí. Z ponúkaných odpovedí však nehádali správnu odpoveď, ale vylučovali všetky nesprávne. Tímy súťažili pod taktovkou nového moderátora – Juraja „Šoka“ Tabačeka.

Moderátorom relácie Traf to! bol Juraj „Šoko“... Foto: RTVS
Traf to!, Juraj „Šoko“ Tabaček Moderátorom relácie Traf to! bol Juraj „Šoko“ Tabaček.
pyšná princezná, Čítajte aj Remake Pyšnej princeznej: Jedna z najkrajších českých rozprávok dostane nové spracovanie

Novinka svojho predchodcu neprekonala

Najviac divákov mala prvá epizóda, na ktorú bolo zvedavých 257-tisíc ľudí. Relácia už druhý deň spadla pod hranicu dvestotisíc divákov a pomaličky strácala ďalších divákov. Nezaujala na špeciálna 100. epizóda odvysielaná 1. júna na Deň detí, v ktorej si zmerali sily známe tváre RTVS. Sledovalo ju len 114-tisíc divákov.

V 100. epizóde Traf to! súťažili známe tváre RTVS. Foto: RTVS
Traf to! V 100. epizóde Traf to! súťažili známe tváre RTVS.

RTVS z Traf to! odvysielala 120 epizód. V priemere si ich pozrelo 144-tisíc divákov a Jednotka mala v čase vysielania priemernú sledovanosť 3,1 % a podiel na trhu 9,5 %. Traf to! nenabralo divákov ani so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti, kde dosiahlo priemernú sledovanosť 146-tisíc divákov a podiel na trhu 9,4 %.

niekde v európe, Čítajte aj Kedy sa od RTVS dočkáme nového seriálu? Pripravuje kriminálku, komédiu aj historickú drámu

5 proti 5 mali aj po mnohých rokoch na obrazovke viacej divákov. V predposlednom roku vysielania, v roku 2021, sledovalo Bičanovu šou v priemere 215-tisíc divákov po započítaní trojdňovej oneskorenej sledovanosti a pripísala si podiel na trhu 11,9 %.

V roku 2022 vysielala RTVS premiérové časti len do konca mája, ich priemerná sledovanosť bola 179-tisíc divákov a podiel na trhu 10,3 percenta. Maximom bolo 251-tisíc divákov. Od júna do konca roka už Jednotka vysielala len reprízy a priemerná sledovanosť relácie klesla na 135-tisíc divákov a podiel na trhu na 10 %.

Moderátorom relácie 5 proti 5 bol Andrej Bičan. Foto: RTVS
5 proti 5, Andrej Bičan Moderátorom relácie 5 proti 5 bol Andrej Bičan.
krajšia ako ty, Čítajte aj Turecké seriály opäť dostanú lukratívny čas: Toto je novinka od tvorcov Lásky na prenájom

Koniec po jednej sezóne

RTVS v máji kamuflovala nízky výkon relácie uvádzaním denného a týždenného dosahu, ktorý však nie je štandardom a hovorí len o počte divákov, ktorí reláciu sledovali súvisle aspoň 3 minúty. Telerozhlas napokon nepriamo priznal, že so sledovanosťou nie je spokojný, keďže relácia nebude pokračovať v ďalšej sezóne.

„RTVS zazmluvnila jednu sériu relácie Traf to!, ktorá skončí odvysielaním poslednej premiérovej epizódy 30. júna 2023. V jesennej vysielacej štruktúre v tomto roku relácia pokračovať nebude,“ uviedol PR manažér Filip Púchovský. Na otázku, aký program ju na obrazovke nahradí, telerozhlas neodpovedal. „O pripravovaných jesenných formátoch bude RTVS verejnosť informovať pred zahájením novej sezóny,“ dodal Púchovský.

tv, televízia, televízor, stream, streamovacia služba, obývačka, obrazovka, televízor Čítajte aj Televízie, traste sa! Diváci vám to zrátajú: Začína sa hľadanie najhoršieho slovenského seriálu sezóny

Traf to! sa nemôže vyhovárať na silnú konkurenciu zo strany komerčných televízií. Hoci tento rok Markíza spustila nový denný seriál Mama na prenájom a Jojka pokračovala so svojou úspešnou reality šou Bez servítky, konkurencia v podvečernom vysielaní bola aj v predchádzajúcich rokoch. Stačí si spomenúť na Oteckov či šou Moja mama varí lepšie ako tvoja, ktoré roky kraľovali podvečernému vysielaniu. Traf to! skončilo na chvoste podvečerného vysielania a nízkym výkonom ťahalo dolu aj sledovanosť hlavných Správ RTVS.

RTVS neušetrila ani euro

Reláciu 5 proti 5 pripravovala pre RTVS spoločnosť Nunez NFE. Za jednu epizódu platila RTVS 4800 eur bez DPH plus ďalších 1000 eur stála licencia spoločnosti Fremantlemedia. Teda spolu 5800 eur bez DPH za každú epizódu.

RTVS hovorila o šetrení, licencovaný formát mal nahradiť formát pôvodný, kde by neplatila poplatky za licenciu. Traf to! je pôvodným formátom a pre RTVS ho vyrábala spoločnosť Promea Communication. Za výrobu jednej epizódy si podľa zmluvy v Centrálnom registri zmlúv účtovala 5818 eur bez DPH. Nová relácia teda stála RTVS rovnako ako jej predchodca.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #sledovanosť TV #Traf to!