Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kedy sa od RTVS dočkáme nového seriálu? Pripravuje kriminálku, komédiu aj historickú drámu

Pôvodný seriál uviedla RTVS naposledy začiatkom minulého roka. V jesennej sezóne by sa to malo zmeniť.

14.06.2023 06:00
niekde v európe, Foto:
Prvé zábery z historického seriálu Čas nádejí z dielne RTVS.
debata

Pôvodné seriály patria k divácky najsledovanejším programom a sú pevným pilierom vysielacej štruktúry nielen slovenských televízií. Komerčné televízie uvádzajú nové seriály každú sezónu. Televízia Markíza už v tomto roku uviedla tri nové seriály – dobový seriál Dunaj, k vašim službám, denný seriál Mama na prenájom a dramatický seriál Klamstvo. Ďalšie seriály nakrúca pre svoju streamovaciu službu Voyo.

vedma, Antónia Lišková Čítajte aj Na Slovensko prichádza seriál, ktorý tu nikdy nebol. Je úlohou lídra posúvať hranice, hovorí programová riaditeľka Markízy

Nezaostáva ani televízia Joj, ktorá už v tomto roku priniesla komediálny seriál Iveta, kriminálku Einstein či aktuálne vysielanú novinku Tomáš a Diana. S novými časťami pokračovali aj seriály Nemocnica a Hranica. Do jesennej programovej štruktúry už obidve komerčné televízie pripravujú ďalšie seriálové novinky a nakrúcajú pokračovania divácky obľúbených projektov z jarnej sezóny.

call my agent, vytoč môjho agenta, maštalír, Čítajte aj Jojka chystá niečo veľké: Ohlásila nakrúcanie nového seriálového formátu

Kde zostala RTVS?

Ako konkuruje ponuke komerčných televízií RTVS? Keď sa pozrieme na jej seriálovú produkciu, tak nie veľmi úspešne. V tomto roku ešte verejnoprávna televízia žiadny nový seriál nepriniesla. Posledným seriálovým počinom bolo Priznanie, ktoré žalo úspechy ešte na začiatku minulého roka. Vzniklo ako voľné pokračovania mimoriadne úspešného Hniezda, ktoré uviedla dva roky predtým, v roku 2020.

Viac seriálov sa od RTVS diváci nedočkali ani v predchádzajúcich rokoch, dajú sa spočítať na prstoch jednej ruky. V roku 2014 mala premiéru Kolonáda, v roku 2015 Tajné životy. Obidva seriály zaznamenali divácky úspech a v nasledujúcich dvoch rokoch (2016 a 2017) priniesla RTVS ich pokračovania v druhej sérii. V roku 2018 prišla kriminálka Inšpektor Max, ktorá vznikla v spolupráci s Českou televíziou. S ňou RTVS spolupracovala aj na seriáli Doktor Martin (dve série mali premiéru v rokoch 2015 a 2016) a potom na jeho voľnom pokračovaní Strážmajster Topinka (2019).

Slovensky rozhlas Čítajte aj RTVS má veľké plány. V blízkej budúcnosti chce spustiť úplne novú stanicu

Všetky spomenuté seriály mali od 10 po 16 častí, väčšinou však boli 13-dielne. Denný seriál alebo seriál s viacerými časťami, ktorý je vo vysielaní počas celej sezóny (ako je napríklad Dunaj, k vašim službám alebo Nemocnica), RTVS v ponuke v posledných rokoch nemala a ani v najbližšom období mať nebude.

Prvá tohtoročná seriálová novinka

V jesennej sezóne by sa to malo zmeniť. Telerozhlas plánuje odštartovať komediálny seriál s prvkami drámy s názvom Pressburg. Miniséria s desiatimi polhodinovými epizódami bude prevažne v maďarskom jazyku a diváci budú sledovať dianie okolo aktivistickej skupiny bojujúcej za práva maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku, ktorá bola aktívna okolo roku 2011. Seriál od režiséra Hornej Dolnej Csabu Molnára, na ktorom sa ako scenáristka podieľala jeho manželka Lucia Molnár Satinská, RTVS dokončuje.

Zábery z nakrúcania minisérie Pressburg Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Zábery z natáčania novej minisérie Pressburg.

Druhým seriálom, ktorý RTVS nakrúca už dlhšie, je historická rodinná sága Čas nádejí (pôvodný názov Niekedy v Európe). Osemdielny seriál mapujúci osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951 začala RTVS nakrúcať ešte na začiatku leta minulého roka, stále však nie je dokončený. Do vysielania ho plánuje zaradiť na prelome rokov 2023 a 2024, režisérom je Ján Sebechlebský (Tajné životy, O liečivej vode).

Prvé zábery zo seriálu Čas nádejí Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Prvé zábery z historického seriálu Niekde v...

Seriály v príprave

Na informácie o seriáloch vo vývoji je RTVS skúpa. Vo výročnej správe síce prezradila tituly, ktoré má v príprave, ich uvedenie na obrazovky je však zatiaľ hudbou budúcnosti. Kriminálny žáner zastupuje 7-dielny seriál Vraždy v dolinách, ktorého dej sa odohráva v mestskej a vidieckej lokácii stredného Slovenska. V žánri dramedy to bude 8-dielny seriál Svetlá o strastiach mladého herca pretĺkajúceho sa medzi umením a biznisom.

Z kratších formátov to bude televízny triptych Babylon 90, ktorý je voľnou adaptáciou diel významných slovenských spisovateľov, ktorí debutovali v 90. rokoch. Kinofilm Konečne máme republiku bude mať na jeseň premiéru v kinách a neskôr ho uvidia televízni diváci ako 2-dielna minisériu. A do vianočného vysielania je plánovaná pôvodná komediálna rozprávka Tri zlaté dukáty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #seriály #televízna sezóna 2022/2023 #televízna sezóna 2023/2024