Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koniec českých staníc naberá na obrátkach: Televízna pohroma čaká divákov ďalšieho operátora už o pár dní

Kauza vypínania českých televízií u nás má ďalšie pokračovanie. K Orangeu sa pridáva ďalší veľký operátor, ktorý odstráni menšie Primy.

08.08.2023 07:40
debata (47)
ahsoka, star wars, Čítajte aj Seriálový august: Začiatok konca sveta pokračuje a ďalšie neodolateľné televízne kúsky

Telekom – jeden z najväčších televíznych operátorov na Slovensku – potvrdil koniec niektorých českých staníc v jeho ponuke. Slováci, ktorí majú Magio, sa musia už o pár dní rozlúčiť s dokumentárnou Primou Zoom a filmovou Primou Max. Obe české televízie končia k 15. augustu. Nateraz Telekom tvrdí, že ostatné menšie Primy, teda Cool, Love, Krimi, Show zostanú dostupné aj naďalej. Je však otázne, dokedy.

česko slovensko má talent, talent, Čítajte aj Rekordná séria, prekvapujúce zmeny: Jojka odtajnila, čo všetko prinesie Česko Slovensko má talent

Od rovnakého dňa do ponuky Telekomu pribudne nová televízia JOJ Svet, ktorá má byť náhradou za skončenú Primu Zoom. „Nová jojkárska televízia ponúkne nové dokumenty s rôznym tematickým zameraním a ich rok výroby nebude starší ako 2014. JOJ Svet prinesie dokumenty v slovenskom jazyku s bohatým výberom od renomovaných domácich i zahraničných tvorcov. Tematicky zastreší rozmanité oblasti ako cestovanie, prírodu, históriu, vojny, krimi, ale aj záhady ako UFO či tajné služby. JOJ Svet bude k dispozícii na všetkých platformách v základnom balíku,“ píše Telekom v oficiálnom vyhlásení.

pohoda Čítajte aj Najobľúbenejší slovenskí influenceri: V prvej päťke je aj prezidentka Čaputová

Druhou novinkou v portfóliu Magio TV bude rozšírenie dostupnosti TV stanice Spark TV. Táto stanica sa zameria nielen na históriu a prírodu, ale aj na súčasné témy. Tematicky ide o dokumentárno-diskusný kanál, ktorý združuje zaujímavé formáty z rozličných oblastí a prekladá ich diskusiami na rozličné celospoločenské témy, profily výnimočných osobností či filozofickými rozhovormi. Od 15.8 bude Spark TV k dispozícii od balíčku M.

Promenádny most cez Dunaj 29 Čítajte aj Nábrežie pri Dunaji: Promenádny most a Nové Lido rozšíria centrum Bratislavy

Telekom sa tak čiastočne pridáva k Orangeu, ktorý už vo februári vypol všetky české televízie. Minulý týždeň oranžový operátor rozposlal predžalobné výzvy svojim konkurentom a žiadal vypnutie českých televízií, vzhľadom na nevyriešené vysielacie práva. Pričom tvrdí, že konkurencia, ktorá šíri vybrané stanice aj naďalej, má nelegálnu konkurenčnú výhodu.

televízia, televízor Čítajte aj Kauza vypnutia českých staníc graduje: Orange žiada ich odstránenie, bitka medzi operátormi pokračuje

„Orangeu záleží, aby jeho zákazníci mali predmetné české TV kanály k dispozícii a vo svojej TV službe ich chce šíriť v plnom rozsahu. Okrem toho, že si uvedomuje aj spoločenskú potrebu a význam týchto kanálov pre Slovákov, operátor si je vedomý aj príslušného právneho rámca a to, že nie je možné šíriť niečo, na čo neexistuje právny nárok. Spoločnosť Orange Slovensko využila všetky možnosti, ako zabezpečiť ďalšiu legálnu distribúciu dotknutých českých TV staníc, ale po komunikácii s českými vlastníkmi vysielacích práv bola z ich strany odpoveď jednoznačná – licenciu pre vysielanie týchto staníc na Slovensku žiadnemu operátorovi neudelili. Preto Orange dotknuté české stanice vyradil zo svojej ponuky; zostali tam tie české TV kanály, ktoré vlastníci práv umožňujú šíriť na Slovensku,“ píše v oficiálnom liste, ktorý obdržal aj Mediaklik.

Hollywood, štrajk scenáristov, Čítajte aj Svet seriálov a filmov je na kolenách: Štrajk scenáristov v USA nemá konca

„Považujeme za nesmierne dôležité, aby boli zachované naše kultúrne a spoločenské väzby s Českom, medzi ktoré patrí aj šírenie českých televíznych kanálov na Slovensku. Tak, ako nám záleží na tom, aby sme predmetné české kanály mohli šíriť, rovnako nám záleží aj na tom, aby sme pri tom neporušovali zákon. Od začiatku tohto roka sa snažíme nájsť legálnu možnosť na ďalšie šírenie vybraných českých TV kanálov, zachovanie ich distribúcie, avšak legálnou cestou. Licenciu na predmetné české kanály sa snažíme získať, ale zatiaľ ju podľa vyjadrenia vlastníka vysielacích práv nezískal nikto na Slovensku. A zákon by mal platiť pre všetkých rovnako,“ hovorí Martin Mosný, riaditeľ úseku Stratégie, Právneho & Wholesale spoločnosti Orange Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #blokovanie českých televízií