Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nemocnica vstúpila do svojej najťažšej sezóny. Bojuje s únavou divákov a silnejúcou konkurenciou

Seriál z nemocničného prostredia odštartoval už svoju piatu sezónu na obrazovke Jojky.

28.08.2023 06:00
nemocnica, Foto:
Nová sezóna Nemocnice odštartovala už od 22. augusta.
debata

Seriál Nemocnica má za sebou dlhú a úspešnú púť na televíznych obrazovkách. Na trh vstúpil pred dvoma rokmi, okamžite sa stal seriálovým hitom a doposiaľ má svojich verných divákov. V utorok 22. augusta odštartoval na obrazovke Jojky už svoju piatu sezónu.

dunaj, chatári, Čítajte aj Ktorý slovenský seriál je najlepší a najhorší? Dvojmesačné hlasovanie ovládla jedna televízia

Pre aktuálne najdlhšie vysielaný seriál na Jojke bude táto sezóna zaťažkávacou skúškou. Vstúpil do nej s novými postavami, bude sa musieť popasovať s čoraz obľúbenejším konkurenčným seriálom Dunaj, k vašim službám, no tiež s únavou divákov.

Nemocnica odštartovala jesennú sezónu opäť už v auguste. Tentokrát ju však začala naozaj skoro, v utorok 22. augusta, keď do konca prázdnin zostávali ešte dva týždne. Markíza sa prispôsobila konkurencii a na obrazovku vrátila Dunaj, k vašim službám. Obidva seriály však museli pri svojom návrate v predposlednom prázdninovom týždni obetovať divákov.

talent, talent 11, Čítajte aj Jojka na jeseň: Netradične veľký počet nových seriálov, ale aj formáty, ktoré diváci zbožňujú

Viac to na číslach sledovanosti pocítila Nemocnica. Už pri utorkovom návrate si ju zaplo najmenej divákov v jej histórii – 313-tisíc, a pri nasledujúcej epizóde, vo štvrtok 24. augusta, dokonca prvýkrát klesla pod 300-tisícovú hranicu, keď si ju pozrelo len 277-tisíc divákov. A obidva seriály ešte čaká posledný prázdninový týždeň s dvoma sviatkami.

Dunaj k vašim službám bol prvým seriálom, ktorému sa po roku a pol podarilo ohroziť dovtedy neprekonateľnú Nemocnicu. Markíza ho uviedla na obrazovku na začiatku tohto roka. Kým po prvých epizódach sa zdalo, že ani nový seriál neohrozí dominanciu Nemocnice, postupne sa mu podarilo preraziť. Od marca si ho už pravidelne pozrelo viac divákov.

Pre Nemocnicu to bola po troch mimoriadne úspešných sezónach nová situácia. Už pri svojom štarte v auguste 2021 sa stala jedným z najsledovanejších seriálov na Slovensku a počas prvých dvoch sezón bola bezkonkurenčným lídrom utorkových a štvrtkových večerov.

V prvej sezóne na jeseň 2021 sledovalo Nemocnicu v priemere až 530-tisíc a takmer rovnaký počet divákov (526-tisíc) ju sledovalo aj v nasledujúcej jarnej sezóne 2022. Vzdorovať jej nedokázali ani dovtedy úspešné Sestričky či Horná Dolná, a neskôr ani Svadby na prvý pohľad alebo šou 2 na 1.

možné je všetko, Čítajte aj Jeseň na Markíze: Návrat najväčších diváckych hitov a veľký risk s úplne novou ťažiskovou šou

Pokles divákov prišiel až v tretej sezóne na jeseň 2022, stále ju však sledovalo úctyhodných 450-tisíc divákov a patrilo jej prvenstvo v univerzálnom publiku divákov vo veku nad 12 rokov. Markíza konkurovala novou sériou Pána profesora a novinkou Výnimočná Nikol.

Vyrovnaného súpera jojkárskemu seriálovému hitu však Markíza našla až v tomto roku, keď uviedla na obrazovku dobový seriál Dunaj, k vašim službám. Postupne sa jej podarilo získať dominanciu počas utorkových a štvrtkových večerov.

No hoci Nemocnica stratila vedúcu pozíciu v obidvoch hlavných cieľových skupinách, jej výkony patria stále patrili k vyššiemu štandardu. Aj vo svojej už štvrtej sezóne dokázala k obrazovkám pritiahnuť v priemere 408-tisíc divákov.

Seriálový hit Nemocnica pochádza z pera scenáristky a kreatívnej producentky Danice Hričovej, ktorá pre televíziu Joj pripravovala seriály Nový život, Hotel, Ministri, ZOO, Vlci či Divoké kone, ktoré vždy tvorili piliere programovej štruktúry Jojky. Aktuálne už pripravuje ďalší dlhodobý seriálový projekt s názvom Ranč, ktorý by sa mohol dostať do vysielania už v roku 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #seriál Nemocnica #sledovanosť TV