Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Do kín mieri päť slovenských a českých filmov. Oceňovaný Svetlonoc aj veľkofilm Jan Žižka

Septembrové kinopremiéry dopĺňajú aj domáce novinky.

04.09.2022 06:00
SVETLONOC, Natalia Germani Foto:
Natália Germani ako hlavná hrdinka filmu Svetlonoc.
debata
Septembrové filmové premiéry. Čítajte viac Septembrové kinohity: Romantika s Clooneym a Roberts aj fantasy s Tildou Swinton

Svetlonoc

Magická dráma s prvkami hororu sa odohráva v divokých slovenských horách. Hlavnou hrdinkou je mladá Šarlota, ktorá ako dieťa nešťastnou náhodou zhodila svoju majú sestru zo skaly. Keď si uvedomila, čo spravila, zľakla sa a utiekla z domu. Naspäť sa vracia až ako dospelá žena.

Ubytuje sa v drevenici v horách, ktorej sa miestni boja, lebo tam kedysi žila žena s povesťou bosorky. Dedinčania čoskoro začnú z bosoráctva podozrievať aj Šarlotu. Tá síce na bosorky neverí, no keď sa dozvie, že sa u nej našlo malé dieťa, začne sa o dávny príbeh zaujímať a dúfa, že to mohla byť jej sestra, ktorá pád zo skaly prežila.

V hlavných úlohách sa predstavia Natália Germáni, Eva Mores a Iva Bittová. Snímka režisérky Terezy Nvotovej už má na konte prestížne ocenenie z medzinárodného festivalu v Locarne, kde ju porota ocenila Zlatým leopardom za najlepší film.

Jan Žižka

Najdrahší český film v histórii je inšpirovaný skutočným príbehom jedného z najväčších bojovníkov svojej doby. Na konci 14. storočia bol žoldnier Jan Žižka najatý, aby ochránil kráľovho zástupcu. Tým sa však zaplieta do vysokej politiky a od tej chvíle už nemá na výber.

Z nájomného žoldniera sa stáva legenda a jeden zo siedmich nikdy neporazených bojovníkov v histórii. Film však nie je len o bojoch a politických intrigách. Silnou dejovou linkou je tiež láska a osudová príťažlivosť Jana Žižku ku Kateřine.

Producenti do filmu zlákali medzinárodné herecké hviezdy. Úlohu Jana Žižku stvárňuje Ben Foster a lorda Boreša dvojnásobný držiteľ Oscara Michael Caine. Hlavnú ženskú úlohu hrá austrálska herečka a speváčka Sophie Lowe, Žižkovho brata William Moseley, známy z filmu Letopisy Narnie, Jindřicha z Rožmberka nemecký herec Til Schweiger a zápornú postavu Toraka stvárnil Roland Møller. Z českých hercov sa vo filme objavia Karel Roden v úlohe kráľa Václava IV a Ondřej Vetchý ako rebel ukrytý v lese. Menšie úlohy stvárnia aj Marek Vašut či Ben Cristovao ako kočovný bojovník.

Jan Žižka sa bude premietať aj v zahraničí pod názvom Medieval, preto bude k dispozícii aj v anglickej verzii s titulkami aj s českým dabingom.

Indián

Karel Roden sa predstaví aj v slovensko-česko-poľskej komédii Indián. Nie je však indiánskym bojovníkom ako Winnetou, ale zaneprázdneným finančníkom Ondřejom, ktorému do hektického života vstúpi duch starého indiánskeho náčelníka (Daniel Olbrychski) a začne ho meniť na človeka s hodnotami… V ďalších úlohách sa predstavia Vica Kerekes, Martin Myšička, Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Jaroslav Dušek, Ester Geislerová, Vlado Černý či Anna Šišková.

Piargy

Ľúbostná dráma o nejasnej vine, láske a krutom treste vznikla na motívy novely Františka Švantnera. Odohráva sa v dedine Piargy, kde mladá a chudobná Juliša (Judit Bárdos) zaplatí za svoju túžbu po lepšom živote. Keď sa vydá za bohatého Martina (Daniel Fischer), ocitne sa v rodine, kde vládnu tvrdé pravidlá. Nedokáže sa ubrániť zvodom svokra (Attila Mokoš), do ktorého sa zamiluje. Ľúbostný trojuholník však neostane dlho utajený a vyťažiť z neho zatúžia všetci. Julišina sestra (Lucia Siposová), ľudia v obci a aj dedinský kňaz (Peter Nádasdi). V snímke sa predstavia aj Jana Oľhová, Jana Kvantiková, Ivan Martinka, Lucia Vráblicová, či už zosnulý Marián Geišberg.

Slovo

Dobový film režisérky Beaty Parkanovej sleduje príbeh manželov, ktorí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrom aj v zlom. Ťažké časy v Česko-Slovensku na konci 60. rokov minulého storočia ich však vystavujú náročným skúškam. V hlavných úlohách excelujú Martin Finger a Gabriela Mikulková. Česko-slovenská snímka získala dve hlavné ceny od medzinárodnej poroty na tohtoročnom filmovom festivale v Karlových Varoch (KVIFF) – za najlepšiu réžiu a za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #prehľad filmov