Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tereze Nvotovej sa podarila veľká vec! Svoj nový film predstaví na prestížnom festivale

Mysteriózna snímka Svetlonoc sa dostane medzi festivalových divákov v auguste, kedy príde do bežnej distribúcie?

07.07.2022 06:00
SVETLONOC, Natalia Germani Foto:
Natália Germani ako hlavná hrdinka filmu Svetlonoc.
debata

Režisérke Tereze Nvotovej sa podarila veľká vec. Jej nový film bol vybraný do súťaže 75. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Locarne, ktorý sa tento rok uskutoční 3. až 13. augusta.

Nvotovej snímka sa objaví v sekcii Concorso Cineasti del presente, ktorá sa zameriava na prvé a druhé filmy nádejných filmárov. Za posledných dvadsať rokov sa na tento prestížny festival dostali slovenské tituly iba dvakrát.

Tereza Nvotová je absolventkou pražskej FAMU a striedavo žije v Prahe a New Yorku. Svojím prvým celovečerným filmom Špina zaujala medzinárodné i domáce publikum a získala zaň viac ako 20 ocenení. Bol napríklad nominovaný na osem Českých levov a českí filmoví kritici ho vyhlásili za najlepší film roku 2018. Bol uvedený na 40 festivaloch po celom svete.

Svetlonoc po festivalovej premiére príde na plátna slovenských kín už 29. septembra.

Svetlonoc je magická dráma s prvkami mystery a hororu, ktorá sa odohráva v divokých slovenských horách. Ako uvádza distribútor, spoločnosť Forum Film, bez filtrov otvára intímny priestor žien a nebojí sa provokovať – násilie, sex, smrť, či drogy ukazuje v nových kontextoch. Diváci sa tak vydajú na cestu plnú napätia, zvedavosti a vzrušenia aby nakoniec našli spolu s hlavnou hrdinkou slobodu a sebaprijatie.

„Svetlonocou by som chcela pomôcť budovať ženské sebavedomie a slobodu v spoločnosti, ktorá sa o rovnosti pohlaví odmieta čo len baviť.“ hovorí režisérka Tereza Nvotová.

Film sa nakrúcal na Slovensku a v hlavných úlohách sa predstavia Natália Germáni, Eva Mores a Iva Bittová. Film vznikol v koprodukcii BFILM a moloko film a bol podporený Audiovizuálnym fondom.

Podľa Miloša Lochmana z moloko film je snímka výnimočná tým, že „o ťažkých témach hovorí prostredníctvom pútavého príbehu. Nechce poučovať, chce pomôcť pochopiť a stotožniť sa.“

Hlavnou hrdinkou filmu Svetlonoc je mladá Šarlota, ktorá ako dieťa nešťastnou náhodou zhodila svoju majú sestru zo skaly. Keď si uvedomila, čo spravila, zľakla sa a utiekla z domu. Naspäť sa vracia až ako dospelá žena. Ubytuje sa v drevenici v horách, ktorej sa miestni dedinčania boja, pretože tam kedysi žila žena s povesťou bosorky. Šarlota na bosorky neverí, ale keď sa dozvie, že sa u nej vtedy našlo malé dieťa, začne sa o ten príbeh zaujímať a dúfať, že to mohla byť jej sestra, ktorá pád zo skaly prežila. Dedinčania však o tom odmietajú hovoriť a čoskoro začnú z bosoráctva podozrievať aj Šarlotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tereza Nvotová #Svetlonoc