Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Septembrové kinohity: Romantika s Clooneym a Roberts aj fantasy s Tildou Swinton

Do kín príde aj hudobný film o Davidovi Bowiem, dráma podľa knižného bestselleru alebo obnovená premiéra Avatara.

29.08.2022 06:00
Septembrové filmové premiéry. Foto:
Septembrové filmové premiéry.
debata
Natalie Portman, Chris Hemsworth, thor 4. Čítajte aj Najnovší Thor prichádza na streamovaciu službu. Len dva mesiace po premiére v kinách

Tritisíc rokov túžby

premiéra 1. septembra

Po siedmich rokoch prichádza do kín novinka od Georgea Millera, oscarového režiséra filmov Mad Max: Zbesilá cesta či Čarodejnice z Eastwicku. Snímka Tritisíc rokov túžby, o ktorej nakrútení Miller sníval už od konca deväťdesiatych rokov, je pre mnohých ľudí filmovou udalosťou sezóny.

Táto fantasy variácia na Rozprávky z tisíc a jednej noci vzbudila rozruch na festivale v Cannes, kde si vyslúžila šesťminútové „standing ovation“. Stala sa aj oficiálnym záverečným filmom tohtoročného karlovarského filmového festivalu.

Osamelá intelektuálka, doktorka Alithea Binnie (Tilda Swinton), má striktne racionálny prístup k životu. Počas vedeckej konferencie v Istanbule však zažije niečo, čo kompletne prevráti jej svet hore nohami a donúti ju spochybniť vlastné rozumové schopnosti. Na miestnom trhu si kúpi starožitný suvenír, z ktorého ako v rozprávke nechcene vypustí džina (Idris Elba). Ten jej ponúkne splnenie troch želaní výmenou za svoju slobodu. Neodolateľná ponuka má však háčik…

Vstupenka do raja

premiéra 15. septembra

George Clooney a Julia Roberts sa opäť stretávajú na veľkom plátne, tentokrát v úlohách ex-manželov, ktorých čaká spoločná misia. Potrebujú zabrániť ich zamilovanej dcére, aby urobila rovnakú chybu, akú kedysi oni sami.

Neboj sa, zlatko Čítajte aj V dokonalom svete nie je všetko také, ako sa zdá. Vo filme Neboj sa, zlatko sa zmení na nočnú moru

Keď sa šokovaní rodičia dozvedia, že ich dcéra Lily sa počas prázdnin na Bali zamilovala a bude sa vydávať, rozhodnú sa zachrániť ju pred následkami letnej lásky s domorodým pestovateľom a predajcom morských rias. V tomto smere majú bohaté vlastné skúsenosti. Pred devätnástimi rokmi sa po podobnom vzplanutí vzali, pred štrnástimi rokmi pochopili, že to nebol dobrý nápad a nasledoval rozvod. Odvtedy sa každé ich stretnutie skončí hlasnou hádkou a tak sa snažia jeden druhému vyhýbať, ako sa len dá. Teraz však vyhlásili dočasné prímerie, aby dcére zložili ružové okuliare. Táto záchranná operácia však nejde podľa plánu a vyvíja sa úplne nečakane.

George Clooney a Julia Roberts sa stretli pred kamerami už viackrát, napríklad pri filmoch Dannyho jedenástka (2001) a Dannyho dvanástka (2004), a Julia si zahrala aj v Clooneyho režijnom debute z roku 2002 s názvom Milujte svojho zabijaka (Confessions of a Dangerous Mind).

Moonage Daydream

premiéra 15. septembra

David Bowie viac ako päťdesiat rokov ovplyvňoval svet svojou hudbou, životným štýlom a názormi, ktoré často predbiehali dobu alebo priamo ovplyvňovali jej budúcu tvár. Hudobný dokument prinesie pohľad do jeho života v pôsobivom kaleidoskope kombinujúcom doposiaľ nevidené zábery, nesmrteľnú Bowieho hudbu a jeho vlastný komentár.

V roku 2018 správcovia umelcovej pozostalosti umožnili dokumentaristovi Brettovi Morgenovi prístup do Bowieho archívu, v ktorom našiel doposiaľ nevidené zábery z jeho súkromia, nepublikované záznamy z vystúpení, zbierku obrazov, ktoré namaľoval, jeho vlastnú poéziu a audionahrávky postrehov a názorov. Po štyroch rokoch prichádza s filmom, kde na Bowieho nespomínajú jeho známi a kolegovia, ale na seba spomína predovšetkým on sám.

Obeť Čítajte aj Vlnu rasizmu a xenofóbie odštartovalo hlúpe detské klamstvo. Hovorí o tom nový film Obeť „Bowie sa nedá len tak jednoducho charakterizovať, Bowieho musíte prežiť,“ vysvetľuje režisér Brett Morgen, prečo nenatočil tradičný biografický dokument, ale ľahko psychedelickú jazdu po hudobnej horskej dráhe. „Tento film je ako jeho pesničky – tie sa síce tiež skladajú zo zvukov a tónov, ale on ich kombinuje tak, že vo vás vytvárajú slovami ťažko vysvetliteľný, ale jedinečný pocit,“ dodáva režisér, ktorý natočil aj oceňovaný portrét Kurta Cobaina Montage of Hec.

Kde raky spievajú

premiéra 29. septembra

Dráma podľa rovnomenného bestselleru Delie Owens prináša mysteriózny príbeh mladej ženy Kye, ktorú v detstve opustila celá jej rodina. Vďaka svojej vynaliezavosti a sile dokázala prežiť sama v tajomných močiaroch Severnej Karolíny. Celé roky sa šírili v miestnej komunite historky o „záhadnom dievčati z močiarov“, ktoré strohú a odmietavú Kyu ešte viac izolovali.

Novému, neznámemu svetu sa začne otvárať, keď sa v jej živote objavia dvaja príťažliví mladíci z mesta. Lenže vo chvíli, keď jedného z nich nájdu mŕtveho, stáva sa hlavnou podozrivou v komplikovanom vyšetrovaní. Prípad začína byť stále nejasnejší a hrozí, že budú odhalené mnohé tajomstvá, ktoré mali zostať navždy pochované v močiaroch.

Avatar re-release

premiéra 22. septembra

Obnovené uvedenie oscarového epického dobrodružstva Jamesa Camerona z roku 2009, najúspešnejšieho filmu všetkých čias, s remastrovaným obrazom 4K a zvukom HDR. Filmoví fanúšikovia tak budú mať opäť možnosť cestovať v 3D naprieč vesmírom na vzdialenú planétu Pandora do roku 2154. Film bol nominovaný na deväť Oscarov, vrátane cien za najlepší film a réžiu, a získal tri Oscary – za najlepšiu kameru, výpravu a vizuálne efekty.

Do kín sa vráti aj blockbuster Čeluste režiséra Stevena Spielberga z roku 1975. Na veľkom plátne IMAX bude mať premiéru 1. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #filmové novinky #prehľad filmov