Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najdrahší český film predstavil trailer. Láka na výpravnú produkciu a medzinárodné hviezdy

Pozrite si, kto stvárni v historickom veľkofilme Jan Žižka hlavné postavy.

27.07.2022 06:00
jan žižka Foto:
Film je inšpirovaný skutočným príbehom jedného z najväčších vojvodcov svojej doby, nikdy neporazeným Jánom Žižkom z Trocnova.
debata

Na konci 14. storočia sužujú Krajiny českej koruny tyrania a násilie. Žoldnier Jan Žižka je najatý, aby ochránil kráľovho zástupcu. Tým sa však zaplieta do vysokej politiky a od tej chvíle už nemá na výber.

Z nájomného žoldniera sa stáva legenda, jeden zo siedmich nikdy neporazených bojovníkov v histórii. Vina, vášeň a pomsta sa stávajú hnacou silou jeho boja za spravodlivosť a rovnosť pre obyčajných ľudí.

stranger things, Čítajte aj Režiséri Avengerov chystajú pre Netflix ďalší film. Zahrá si v ňom hviezda Stranger Things

„Jan Žižka je príbehom o zrode vojvodcu a myslím, že ľudia budú prekvapení spôsobom, akým je koncipovaný. Všetko sa odohráva v roku 1402, pred husitskými vojnami, keď bol Žižka vyhnancom, žoldnierom a vojvodca sa v ňom práve rodil. Film obsahuje všetko, čo človek potrebuje vedieť o tej dobe, aby ju pochopil," hovorí režisér, producent a scenárista filmu Petr Jákl.

Film však nie je len o bojoch a politických intrigách. Silnou dejovou linkou je tiež láska a osudová príťažlivosť Jana Žižku ku Kateřine.

Historická dráma Jan Žižka príde do kín začiatkom septembra a už teraz predstavuje trailer. „Snažil som sa vložiť do traileru trochu viac z príbehu filmu, čo je pre mňa dôležité. Pre mňa je film vlastne celý o Žižkovom osobnom príbehu,“ hovorí režisér.

Politikov aj v 15. storočí poháňali moc a peniaze

Dvojhodinový veľkofilm sa odohráva v roku 1402. „Vybral som si tento rok, pretože politická situácia bola vtedy veľmi podobná tej súčasnej. Politici sa hádali, chceli pre seba uchmatnúť čo najviac moci a peňazí,“ opísal Jákl historický kontext, do ktorého zasadil príbeh zrodu vojvodcu.

„Aj keď ide o príbeh zo začiatku 15. storočia, je v ňom veľa podobností, ktoré sa v histórii opakujú stále dokola. A žiaľ, opäť si uvedomujeme, že nebezpečenstvo vojny stále existuje a vždy bude existovať. Motiváciou preto nebolo len „natočiť veľký epický film“ o našej histórii, ale aj posolstvo, že bojovať za slobodu a za to, v čo veríte, je správne,“ dodáva režisér.

Zvučné herecké mená

zväčšiť Ben Foster ako Jan Žižka a dvojnásobný držiteľ... Foto: Magic Box/Stanislav Honz
jan z iz ka film1 Ben Foster ako Jan Žižka a dvojnásobný držiteľ Oscara Michael Caine ako lord Boreš.

Producenti do filmu zlákali medzinárodné herecké hviezdy. Úlohu neporaziteľného bojovníka Žižku stvárnil americký herec Ben Foster a lorda Boreša, poradcu kráľa Václava IV., jedna z najväčších filmových legiend a dvojnásobný držiteľ Oscara Michael Caine.

Hlavnú ženskú úlohu hrá austrálska herečka a speváčka Sophie Lowe, Žižkovho brata Jaroslava stvárnil Angličan William Moseley, známy z filmu Letopisy Narnie.

Dôležitou postavou, ktorá otriasa históriou a dejom filmu, je Jindřich z Rožmberka, ktorého stvárnil známy nemecký herec Til Schweiger, zápornú postavu Toraka stvárnil Dán Roland Møller.

zväčšiť Hlavnú ženskú úlohu hrá austrálska herečka a... Foto: Stanislav Honzik
Sophie Lowe, Jan Zizka Hlavnú ženskú úlohu hrá austrálska herečka a speváčka Sophie Lowe.

Z najvýznamnejších českých hercov sa na filmovaní podieľali Karel Roden a Ondřej Vetchý. Karel Roden sa zhostil úlohy kráľa Václava IV, ktorý síce nemá veľa priestoru, ale v príbehu Jana Žižku je veľmi dôležitou postavou. Ondřej Vetchý stvárni českého rebela, ktorý je ukrytý v lese. Menšie úlohy stvárnia aj Marek Vašut či Ben Cristovao ako kočovný bojovník.

zväčšiť Karel Roden stvárňuje vo filme Jan Žizka kráľa... Foto: Stanislav Honzík
Karel Roden, Jan Zizka Karel Roden stvárňuje vo filme Jan Žizka kráľa Václava IV.

Najdrahší film v histórii českej kinematografie

Režisér Petr Jákl je obdivovateľom historických eposov ako Statočné srdce alebo Posledný samuraj. „Milujem tieto filmy a natočiť niečo podobné, hoci s nižším rozpočtom, je pre mňa splnený sen," hovorí.

Už pôvodný rozpočet 272 miliónov českých korún (11 miliónov eur) spravil z filmu Jan Žižka najdrahší film v histórii českej kinematografie. Ani táto suma však nestačila na natočenie filmu takéhoto rozsahu. Rozpočet sa zvyšoval kvôli účasti zahraničných hviezd aj kvôli výprave a napokon presiahol štyristo miliónov korún (16,3 milióna eur).

Prvá klapka filmu padla 17. septembra 2018 a posledná po 56 dňoch natáčania, 8. decembra 2018. „Hneď v prvý deň sme mali na pľaci tristo ľudí. Mali sme veľa veľmi akčných a masových scén,“ spomína Petr Jákl na nakrúcanie pred štyrmi rokmi.

zväčšiť Režisér Petr Jákl s britským hercom Michaelom... Foto: Stanislav Honzík
Jan Zizka, Michael Caine, Petr Jakl Režisér Petr Jákl s britským hercom Michaelom Cainom počas nakrúcania filmu Jan Žižka.

Natáčalo sa na hradoch Orlík, Křivoklát, Zvíkov, Kokořín a Točník, aj na ďalších ikonických miestach v Českej republike – v kameňolome Veľká Amerika, na Dolskom mlyne v Českom Švajčiarsku či na Karlovom moste v Prahe.

Jan Žizka sa bude premietať aj v zahraničí pod názvom Medieval, preto boli vytvorené dve jazykové verzie filmu aj trailerov. K dispozícii bude v anglickej verzii s titulkami aj s českým dabingom. V slovenských kinách bude mať premiéru 8. septembra 2022, uvedie ho distribučná spoločnosť Magic Box Slovakia.

zväčšiť Zábery z filmu Jan Žižka. Foto: Stanislav Honzik
Jan Zizka Zábery z filmu Jan Žižka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Jan Žižka