Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Predbehol Pellegriniho, Danka aj Fica. Opozičný politik bol najpozývanejším hosťom televíznych politických diskusií

Ktorých politikov a strany sme na jeseň najčastejšie videli v televíznych politických reláciách?

20.12.2023 06:00
politické diskusie Foto:
debata (6)

Politické dianie na Slovensku bolo aj druhom polroku tohto roka turbulentné. Koncom septembra čakali Slovensko predčasné parlamentné voľby, ktorým predchádzala tvrdá predvolebná kampaň. Po voľbách voliči s napätím sledovala, aké bude zloženie koalície a prvé kroky vlády, ktorá nahradila dočasnú úradnícku vládu na čele s Ľudovítom Ódorom.

Televízne politické diskusie tak opäť patrili k najsledovanejším televíznym programom so stovkami tisíc divákov. Pozreli sme sa, ktorí politici chodili do duelov najčastejšie a ktoré strany a hnutia mali televíznych diskusiách najväčšie zastúpenie.

novinár, tlačová konferenciaa Čítajte viac Turbulencie v RTVS, vyhrážky novinárom či zmena na čele Markízy. Aj to boli udalosti, ktoré v médiách rezonovali v roku 2023

Do prehľadu sme zahrnuli päť pravidelných televíznych politických diskusií: Na telo televízie Markíza, O 5 minút 12 vysielané na Jednotke RTVS, V politike televízie TA3, Na hrane televízie JOJ a Sobotné dialógy Rádia Slovensko, ktoré vysiela aj spravodajská stanica RTVS :24. V prehľadoch sú započítané účasti politikov v pravidelných vydaniach relácie bez volebných špeciálov.

Najviditeľnejší politik jesene

Kým v prvom polroku bol najčastejším hosťom televíznych diskusií vtedajší predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), v druhom polroku sa stal najčastejším diskutérom Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska. Predseda najsilnejšej opozičnej strany prišiel do televíznych politických diskusií debatovať 13-krát.

generalny riaditel RTVS Lubos Machaj 1 Čítajte rozhovor Riaditeľ RTVS: Zníženie financovania je destabilizačné, na rozvoj môžeme zabudnúť. Ohrozené sú stanice, seriály, filmy, celá tvorba

Druhým najpozývanejším politikom bol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini s 11 účasťami. Keď však spočítame jeho účasti za prvý aj druhý polrok, tak bol s 24 účasťami opäť najčastejším hosťom v televíznych politických diskusiách. Prvenstvo mu patrilo aj v predchádzajúcich dvoch rokoch, hoci bol v opozícii.

Ďalšími najviditeľnejšími politikmi boli na jeseň s deviatimi účasťami predseda SNS Andrej Danko a predseda KDH Milan Majerský. Osemkrát prijal pozvanie predseda SaS Richard Sulík, len o jednu účasť menej mali Robert Fico (Smer-SD), Erik Tomáš (Hlas-SD), Boris Kollár (Sme rodina) a Tomáš Taraba (SNS – Život NS).

Prezidenta Zuzana Čaputová prijala na jeseň pozvanie do štyroch diskusií – Sobotných dialógov, V politike, Na telo a Na hrane, v každej bola hostkou jedenkrát. Všetkých politikov, ktorý prišli do televíznych politických diskusií viac ako raz, si môžete pozrieť v tomto prehľade:

šimečka, sulík, pellegrini, fico Čítajte viac Analýza predvolebných diskusií: Smer najčastejšie v RTVS, Hlas s SaS v súkromných televíziách

Spomedzi politických strán a hnutí mali aj v druhom polroku tohto roka najvyššie zastúpenie politici a političky strany Hlas-SD, ktorí boli hosťami televíznych diskusií 33-krát. O dve účasti menej si pripísala strana Sloboda a Solidarita. Treťou najpozývanejšou stranou bolo na jeseň Progresívne Slovensko s 27 účasťami.

Politici Smeru-SD a Slovenskej národnej strany boli hosťami televíznych politických diskusií zhodne 21-krát. Vysoký počet účastí malo aj hnutie Slovensko (býv. OĽaNO, 18) a Kresťanskodemo­kratické hnutie (17). Prehľad všetkých politických strán a hnutí, ktoré sa zúčastnili televíznych politických diskusií viac ako jedenkrát, si môžete pozrieť v tomto prehľade:

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sobotné dialógy #O 5 minút 12 #V politike #politické relácie #Na telo