Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šéf JOJ 24: Voľby budú o emóciách, voliči sa potrebujú zorientovať, kto za koho "kope"

Šéfredaktor JOJ 24 Dárius Haraksin hovorí o ťažiskových reláciách spravodajskej televízie pred predčasnými voľbami.

03.08.2023 00:00
Dárius Haraksin Foto:
Šéfredaktor spravodajskej televízie JOJ 24 Dárius Haraksin.
debata (8)

Slovensko čakajú 30. septembra predčasné voľby. Spravodajské televízie ich budú podrobne mapovať, prinášať predvolebné prieskumy preferencií, diskusie s kandidátmi, ale tiež nové relácie. Čo všetko pre divákov pripravujú, sme sa opýtali všetkých troch slovenských spravodajských televízií.

Dnes nám odpovedá šéfredaktor JOJ 24 Dárius Haraksin. Okrem predvolebných diskusií a iných relácií prináša spravodajská televízia aj novinku Volebná encyklopédia Slovenska, ktorú uvádza každý pracovný deň.

joj, joj group, Čítajte aj Obrovská premena legendárnej šou na Jojke: Na jeseň diváci uvidia priehrštie noviniek!

V septembri čakajú Slovensko predčasné voľby. Prečo sú podľa vás tieto voľby dôležité?

Myslím si, že Slovensko opäť stojí na pomyselnej križovatke. Komentátori očakávajú búrlivú kampaň a tvrdý zápas o demokraciu viac, než kedykoľvek predtým. Medzi občanmi badať znechutenie z politiky, pokles dôvery v štátne inštitúcie či celkovú frustráciu.

Obávam sa, že tieto voľby budú viac o emóciách ako o racionálnom uvažovaní. Po tom, čo sa na Slovensku v posledných rokoch dialo, sa politická scéna značne roztrieštila. Preto si myslím, že sa voliči v prvom rade potrebujú zorientovať v tom, čo jednotlivé subjekty ponúkajú a kto vlastne za koho „kope“. Naša televízia im v tom chce pomôcť.

žena za počítačom Čítajte aj Veľké otrasy v rebríčku webov: Aktuality prišli o prvenstvo, predbehli ich až dva weby. Novým lídrom je bulvár

Ako sa pripravuje spravodajská televízia JOJ 24 na voľby?

Nekonečné debaty o politike a o tom, ako by spravodajská televízia mala o voľbách informovať, sme viedli už od jari. Zhodli sme sa, že divák – volič – by sa mal práve v spravodajskej televízii dozvedieť o voľbách všetko.

Nielen rozhovory s úzkym okruhom známych tvárí z vlády či parlamentu. Pripravujeme preto v rámci programovej štruktúry množstvo prvkov, ktoré divákovi pomôžu pred voľbami sa zorientovať, a v konečnom dôsledku si vybrať správne.

Šéfredaktor spravodajskej televízie JOJ 24... Foto: TV JOJ
Dárius Haraksin Šéfredaktor spravodajskej televízie JOJ 24 Dárius Haraksin.

Čo prinesiete divákom? Ktoré relácie budú ťažiskové?

Za ťažiskové považujeme predvolebné debaty, ktorých bude hneď niekoľko. Nebudú to však vždy len predvolebné debaty lídrov, ale aj iných zaujímavých členov z kandidátok. Rozšírili sme ich počet na šesť, aby sa divák priebežne mohol zoznamovať s názormi kandidátov, ale aby sa nemusel pozerať vždy na tie isté tváre.

Zároveň všetko, čo sa týka volieb, a všeobecne nálad v spoločnosti, rozoberáme v relácii Volebná encyklopédia Slovenska, kde prinášame každý pracovný deň nový exkluzívny prieskum, ktorý moderujú Jana Krescanko Dibáková a moderátori relácie Analýzy24. Netýka sa vždy len preferencií, ale aj toho, čo si o jednotlivých otázkach každodenného života myslia voliči.

Okrem toho budeme v každej hodine prinášať kompletné zoznamy kandidátov, aby ich diváci nemuseli nikde hľadať. Rovnako sme požiadali všetky kandidujúce subjekty o zaslanie top 5 priorít z ich predvolebného programu. Volebnú encyklopédiu dopĺňame o jednoduchý krátky kvíz, kde v priebehu dňa ponúkneme rôzne otázky, aby si svoje vedomosti o voľbách ako takých mohli ľudia overiť či osviežiť. Súčasťou encyklopedického bloku bude aj naživo pravidelný sumár toho, ako prebieha kampaň na sociálnych sieťach s Lenkou Ježovou.

markíza, tv markíza, Čítajte aj Koniec tajnostiam: Markíza odhalila hlavnú jesennú šou. Zabudnite na Superstar alebo Tvár...

Budete vytvárať aj nejaké špeciálne relácie pre prvovoličov?

Prvovoliči sa budú môcť zorientovať vo všetkých základných informáciách, ktoré potrebujú vedieť v súvislosti s voľbami prostredníctvom Volebnej encyklopédie Slovenska, ktorú pripravujeme. Zároveň sa bude môcť zorientovať v tom, ako uvažujú a s čím do volieb prichádzajú najmladší kandidáti.

JOJ 24 odštartovala vysielanie začiatkom októbra minulého roka v období bohatom na udalosti. Ako hodnotíte svoje už takmer ročné pôsobenie na slovenskom mediálnom trhu? Podarilo sa vám etablovať tak, ako ste si to naplánovali?

Ani netreba menovať, čo všetko sme museli za obdobie od spustenia televízie spravodajsky pokrývať takpovediac vo veľkom. Myslím si, že sa na našom malom trhu potvrdilo, že s konkurenciou rastie kvalita. Náš príchod na trh to len potvrdzuje. Slovenské spravodajské televízie sa v snahe priniesť informácie čo najväčšiemu počtu divákov snažia stále zlepšovať. Vnímame to už po prvých mesiacoch nášho vysielania.

Podarilo sa nám osloviť množstvo ľudí, máme výborné ohlasy, no zároveň aj pripomienky, že by si nás radi ľudia naladili aj častejšie, no to je už častokrát otázka na jednotlivých operátorov. Cítime hlad po informáciách, som presvedčený, že JOJ 24 prináša najväčší objem spravodajstva, darí sa nám aj na poli aktuálnosti.

víťaz, Čítajte aj Prvý slovenský seriál natočený pre svetovú streamovaciu službu prichádza: Poznáme dátum premiéry!

Čo považujete za najväčší úspech a čo, naopak, nevyšlo úplne podľa vašich predstáv?

Najväčší úspech je jednoznačne schopnosť etablovať sa na trhu po rokoch príprav tak, aby sme boli dôstojnou konkurenciou komukoľvek. Úspechom sú pre mňa ľudia, ktorí na tom robia. Nielen tí, ktorých diváci vidia, ale aj množstvo tých, ktorí sú v zákulisí a bez ktorých by televízia ani nevznikla, nieto ešte posúvala limity slovenského televízneho spravodajstva.

A naopak, spustenie JOJ 24 bolo pôvodne plánované oveľa skôr. Lenže pandémia všetky plány zmenila. Najmä pokiaľ ide o prípravu technického zabezpečenia. Dodávky zo zahraničia meškali dlhé mesiace. Celkovo protipandemické opatrenia všetko skomplikovali, a tak televízia začala vysielať oveľa neskôr, ako sme chceli.

V čom je vaša výhoda voči konkurencii? Čím sa odlišujete?

Ako som už spomenul, myslím, že našou výhodou je najviac živého vysielania a ľudský potenciál. Máme v tíme najviac regionálnych spravodajcov, ktorí majú rovnako ako mnohí bratislavskí, 20 ročné skúsenosti s televíznym spravodajstvom.

Spravodajská televízia JOJ 24 odštartovala svoje vysielanie 2. októbra minulého roka. Jej šéfredaktorom je dlhoročný redaktor a moderátor Dárius Haraksin, ktorý v televízii JOJ pracuje od jej vzniku, od roku 2002. Venoval sa najmä spravodajstvu, v rokoch 2015 až 2019 moderoval s Anetou Pariškovou podvečerné Noviny TV JOJ. V minulosti tiež moderoval magazín Da Vinci.

zväčšiť
volby zo zahranicia

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Joj 24 #politické relácie #predčasné voľby 2023