Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Americký zábavný priemysel je v slepej uličke: Tento seriál sa ako jeden z mála nakrúca

Vyzerá to tak, že druhá séria Rodu draka dorazí načas.

24.07.2023 06:00
Rod draka Foto:
Seriál Rod draka je televíznou adaptáciu knihy Pieseň ľadu a ohňa spisovateľa Georgea R. R. Martina. Dej sa odohráva 172 rokov pred udalosťami Hry o tróny.
debata
niekde v európe, Čítajte aj RTVS už rok nakrúca seriál za milióny eur. Kedy ho konečne uvidia diváci?

Hoci v Hollywoode vyčíňa štrajk scenáristov a zábavný priemysel je ochromený, nenakrúca sa, a meškanie naberajú veľké seriálové hity. Druhej série Rodu draka sa to, našťastie, nedotkne. Čo však bude s písaním potenciálnej tretej je už otázne. HBO o tretej sérii Rodu draka už nahlas hovorí, vzhľadom na fakt, že dvojka bude mať iba osem častí, namiesto klasických desať. Tvorcovia požiadali televíziu, aby mohli pripravovanú sériu skrátiť z kreatívnych dôvodov a istú časť deja presunú do ďalšieho pokračovania.

Eset Campus Čítajte aj Bývalá vojenská nemocnica bude zrovnaná so zemou. Na jej mieste postaví Eset obrovský kampus

Aktuálne naplno prebieha nakrúcanie druhej série, či popritom by mali vznikať scenáre k pokračovanie, je otázne. Jedinou dobrou správou je, že aktuálny štrajk scenáristov neovplyvní produkciu dvojky. Scenáre sú hotové a kamery bežia už niekoľko mesiacov. Hotovo by malo byť do októbra tohto roka s tým, že premiéru by HBO chcelo stihnúť najneskôr do leta 2024.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte aj Veľké finále! Ktorá televízia sa bude hanbiť? Rozhodnite, ktorý slovenský seriál je najhorší

Strach o plynulé pokračovanie nakrúcania sa zväčšil, keď sa ku scenáristom pridali aj herci. Táto situácia sa v USA nestala 60 rokov. Zábavný priemysel sa absolútne zastavil. Nič sa nenakrúca, nič sa nepíše. Lineárne televízie museli zrušiť septembrový štart novej sezóny, keďže nie sú pripravené nové série hitov, ale aj novinky. Streamovacie spoločnosti takisto majú problém produkcie sa tiež zastavili.

ranč, pocisková, Čítajte aj Jojka potvrdila nakrúcanie nového seriálu: Kvôli nemu odišla Pocisková z Nemocnice

HBO však pokračuje v nakrúcaní, keďže celý štáb a väčšina hercov sa nachádza v Británii a nie sú súčasťou protestujúceho združenia SAG-AFTRA. Umelci štrajkujú za lepšie pracovné podmienky a vyššie platy, ako aj proti hrozbám, ktoré predstavuje umelá inteligencia.

Scenáristi začali so štúdiami rokovať ešte v marci. Vyjednávačom sa však nepodarilo dohodnúť sa na podmienkach novej kolektívnej zmluvy pred vypršaním existujúcej. Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP) zastupujúca spoločnosti vrátane Walt Disney a Netflix potvrdila, že rokovania sa „skončili bez dohody“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Game of Thrones #HBO Max #seriál Rod Draka #štrajk scenáristov