Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Česká televízia bude prepúšťať. Šetriť bude aj na tvorbe a športe, škrtá jednu stanicu

Inflácia a prudké zdražovanie sa podpisujú na financovaní verejnoprávnej televízie. Koncesionárske poplatky nebudú stačiť na pokrytie nákladov.

02.06.2022 07:00
debata

Generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák predstavil svoju stratégiu na budúce dva roky. Verejnoprávnu televíziu čakajú výrazné škrty vo výške takmer jednej miliardy korún (40,5 milióna eur) a zastavenie veľkých investícií.

ms. marvel, marvel, Čítajte aj Seriálový jún: Na začiatku leta prichádzajú top hity! Nebudete stíhať pozerať...

Súčasťou šetrenia je aj zníženie počtu pracovných miest. V tomto roku televízia prepustí 50 zamestnancov, v nasledujúcich dvoch rokoch však bude prepúšťanie až štvornásobné. V roku 2020 zamestnávala 2970 ľudí.

Vedenie televízie počíta tiež v rokoch 2023 a 2024 s obmedzením v oblasti športového vysielania, programu, prevádzky, pôvodnej tvorby alebo dočasným znížením koprodukčných vkladov do českých filmov.

trojka, Čítajte aj RTVS plánuje návrat Trojky: Po novom bude mať päť televíznych okruhov

Menej seriálov, filmov aj športu

ČT bude vysielať menej filmových premiér, vklady do distribučných filmov sa dočasne znížia takmer na polovicu. Poklesne aj počet seriálových premiér na jednu až dve týždenne. Rovnaké obmedzenia sa budú týkať i dokumentov, ktorých vysielanie televízia zníži na tri až štyri premiéry týždenne.

disney+, disney plus, disney, televízia, online televízia, streamovacia televízia, Čítajte aj Príchod nového streamovacieho gigantu sa blíži! Pozrite si prvé slovenské spoty

Kanál ČT Sport zníži nákupy vysielacích práv či výrobu športových relácií. Týka sa to napríklad časti zápasov na MS vo futbale v Katare. Obmedzenie športového vysielania prinesie úspory vo výške 80 miliónov Kč (3,2 milióna eur). Na audiovizuálnej tvorbe plánuje ČT ušetriť vyše tristo miliónov Kč (12,1 milióna eur).

Skončí sa tiež vysielanie najmladšieho kanála Českej televízie – ČT3, ktorý má podobnú programovú štruktúru ako Trojka RTVS. Ukončením kanála ČT3 od januára budúceho roka televízia ušetrí vyše sto miliónov korún (viac ako 4 milióny eur). Minimálne zmeny nastanú podľa Dvořáka len v spravodajstve.

20200716 rtvs 003714948 Čítajte aj RTVS sumarizovala: Splnila si všetky zákonné povinnosti, chváli sa výsledkami

Inflácia znížila hodnotu koncesionárskych poplatkov

Dôvodom týchto opatrení je pokles reálnej hodnoty koncesionárskeho poplatku, ktorý je hlavným zdrojom financovania ČT, zdôvodnil Dvořák. Jeho výška je rovnaká od začiatku roku 2008, keď sa zdvihla zo 120 Kč (4,86 eura) na 135 Kč (5,46 eura).

Podľa Dvořáka je však jeho súčasná reálna hodnota 86 Kč (3,48 eura) a o dva roky to pre rastúcu infláciu bude už len 50 Kč (2,02 eura). Ak by výška poplatku rástla spolu s infláciou, musel by byť na úrovni 209 Kč (8,46 eura). Ak o dva roky nepríde k zmene financovania, ktorá zabezpečí ďalšie fungovanie ČT, môže prísť ďalší balík ešte razantnejších škrtov.

novinky netflix, kolaz Čítajte aj Júnové filmové novinky na Netflixe: Pripravte sa na bojovú akciu aj sci-fi od režiséra Top Gunu

Ako ďalej uviedol, od roku 2008 sa napríklad priemerná mzda v ČR zvýšila o 67 percent, zatiaľ čo v Českej televízii len o 40 percent. Televízia pritom dnes vyrába v prepočte viac nových programov na jedného zamestnanca a náklady na výrobu jednej hodiny programu naopak klesli.

Divákov čaká viac reklamy

ČT v nasledujúcich dvoch rokoch tiež prehodnotí svoju doterajšiu obchodnú stratégiu a bude zvyšovať podiel tzv. obchodných oznámení vo vysielaní na tú hranicu, ktorú jej zákony umožňujú.

V súčasnosti na ČT2 a ČTšport nesmie reklamný čas presiahnuť 0,5 percenta denného vysielacieho času a na programoch ČT1 a ČT24 je reklama zakázaná. Výnimku majú len spojenia s vysielanými kultúrnymi či športovými udalosťami. Dvořák nevylúčil v krajnom prípade umiestnenie reklamy na ČT:D.

RTVS bude mať nového šéfa

Slovenská verejnoprávna televízia zatiaľ úsporné opatrenia neavizovala. Súčasnému riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkov však vyprší mandát koncom júla. O post šéfa RTVS sa uchádza osem kandidátov. Okrem súčasného riaditeľa Rezníka aj bývalí programoví riaditelia televíznej resp. rozhlasovej sekcie Tibor Búza a Ľuboš Machaj.

Einstein, juraj loj, Čítajte aj Jojka poriadne zbrojí! Potvrdzuje nakrúcanie ďalšieho nového seriálu

Ďalej osmičku kandidátov dopĺňajú Ivan Golian, ktorý dlhé roky pôsobil v spoločnosti Orange, manažér Daniel Živica, filmový producent Peter Badač, publicista Peter Janků a moderátor Vladimír Seman.

Aké budú ich plány so smerovaním RTVS na najbližších päť rokov, sa dozvieme až 13. júna, kedy bude verejné vypočutie kandidátov pred parlamentným výborom pre kultúru a médiá. Samotná voľba nového generálneho riaditeľa RTVS je naplánovaná na poslednú júnovú dekádu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #ČT