Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nenechajte si ujsť! Nový dramatický seriál sa nebojí hovoriť o citlivých témach nahlas

Česká televízia prináša seriál o študentovi medicíny, ktorému choroba úplne zmení život.

03.01.2024 06:00
Smysl pro tumor Foto:
Záber zo seriálu Smysl pro tumor.
debata

Príbeh o ambicióznom študentovi medicíny, ktorému choroba úplne zmení život, ale zároveň mu umožní nájsť lásku a vážiť si vlastnú rodinu, nakrútila režisérka Tereza Kopáčová. Osemdielny seriál Zmysel pre tumor (Smysl pro tumor) uvedie Česká televízia od nedele 7. januára o 20:10 hod na ČT1.

Pozrite si upútavku seriálu Zmysel pre tumor (Smysl pro tumor):
Video

Pôvodná belgická verzia Gevoel voor tumor bola ocenená prestížnou cenou Prix Europa pre najlepšiu televíznu sériu roku 2018. Autorom českej adaptácie je scenárista Matěj Podzimek. V kľúčových roliach diváci okrem Filipa Březinu uvidia Terezu Brodskú, Jiřího Bartošku, Alžbětu Malú, Pavla Řezníčka či Natáliu Řehořovú.

Filip Březina v seriáli Zmysel pre tumor (Smysl... Foto: ČT
Smysl pro tumor Filip Březina v seriáli Zmysel pre tumor (Smysl pro tumor).
Einstein Čítajte aj Slovenský seriál, ktorý v roku 2023 zaujal a zaslúžil by si pokračovanie: Zmení televízia rozhodnutie?

„Seriál Zmysel pre tumor (Smysl pro tumor) spracováva z mnohých uhlov pohľadu tému, ktorá by mohla znieť: Mám rakovinu, čo bude ďalej? Ústredná postava má život pred sebou, zdravotné problémy si nepripúšťa, oslavuje jeden úspech za druhým. Zo dňa na deň je však všetko inak. Lekári mu diagnostikujú rakovinu, ktorá sa zapíše nielen do jeho života, ale dotkne sa tiež jeho najbližších a priateľov. Aj ich osudy však priblíži táto miniséria optimisticky a s veľkou dávkou nádeje,“ približuje kreatívny producent Matěj Stehlík.

„A tým sa vymyká všetkému, čo bolo o tejto téme u nás doposiaľ nakrútené. Na rakovinu by nemal byť človek sám. Či už sa týka priamo nás, alebo niekoho v našom okolí. Roky udržované tabu okolo onkologických ochorení by sme chceli týmto príbehom aspoň trochu pokoriť tak, ako sa to podarilo belgickej predlohe,“ dodáva Stehlík.

Záber zo seriálu Zmysel pre tumor (Smysl pro... Foto: ČT
Smysl pro tumor Záber zo seriálu Zmysel pre tumor (Smysl pro tumor).
príbeh služobníčky, the handmaids tale, Čítajte aj Seriálový rok 2024: Vrátia sa síce viaceré hity, avšak mnohé čaká nepríjemný odklad

Režisérka Tereza Kopáčová ho dopĺňa: „Náš seriál je o tom, že hlboký zmysel môže mať aj rakovina. A pacienti, ktorí si týmto ochorením prešli, to potvrdzujú. Nestretla som nikoho, kto by mal v rovnakom veku tak vyrovnané životy a hodnoty ako tí, ktorí si v mladosti prešli ťažkým bojom s touto chorobou. Spontánne sa priznávali, že teraz majú šťastnejší život.“

Hlavnú postavu úspešného medika a ragbistu stvárňuje Filip Březina. Kvôli role v seriáli, ktorého nakrúcanie trvalo viac než osemdesiat dní, obetoval nielen vlasy, ale aj stále divadelné angažmán. „Očakávam, že až sa začne seriál vysielať, tak budem dostávať otázky, ako som sa na rolu mladého muža s rakovinou pripravoval, kto mi pomáhal, s kým som o tom z lekárskeho hľadiska hovoril. V tomto prípade na tom však absolútne nezáležalo. Aj keby som si maximálne dôkladne naštudoval správanie a emócie niekoho, kto to všetko reálne prežil, tak by som si s tým nevystačil. Len by som kopíroval. Navyše, každý v takýchto nečakaných situáciách reaguje inak. Musel som to nájsť v sebe. A bola to veľká cesta sebapoznania,“ priznáva Březina.

Jiří Bartoška na zábere zo seriálu Smysl pro... Foto: ČT
Smysl pro tumor Jiří Bartoška na zábere zo seriálu Smysl pro tumor.
America Ferrera Čítajte aj TikTok má neuveriteľnú moc: Staršie seriály vďaka nemu zažívajú online renesanciu

Zo svojej vlastnej skúsenosti s onkologickým ochorením vychádza spisovateľ a spoluscenárista belgického originálu Leander Verdievel. Aj názov „Zmysel pre tumor“ odkazuje na jeho osobné spomienky na dvojročnú liečbu na onkológii.

Slovná hračka ako pocta otcovi

„Môj otec ma vtedy chodil do nemocnice často navštevovať, ale nikdy neprejavoval svoje emócie. A zakaždým, keď z mojej izby odchádzal, tak hovorieval, že nech sa stane čokoľvek, tak si mám uchovať svoj zmysel pre tumor. Tá hlúpa slovná hračka ma niekedy privádzala do šialenstva. Až neskôr som si uvedomil, že to bol otcov spôsob, ako sa s mojou chorobou vysporiadať, ako si udržoval vieru v dobrý koniec. Pre mňa to bol ten jediný možný názov. Chcel som ním vzdať hold môjmu otcovi,“ vysvetľuje Leander Verdievel, ktorý sa v priebehu príprav českej adaptácie svojho príbehu zoznámil s jej autorom, scenáristom Matějom Podzimkom.

Záber zo  seriálu Smysl pro tumor. Foto: ČT
Smysl pro tumor Záber zo seriálu Smysl pro tumor.
The Crown, koruna, Čítajte aj Seriálová smrtka v roku 2023 nelenila: Nadobro zarezala obrovské hity, ktoré kedysi sledovali milióny

„Dialóg s Leanderom bol pre mňa nesmierne obohacujúci v mnohých rovinách. Najviac v tom, že on si uvedomuje, prečo je tak dôležité nebáť sa o rakovine hovoriť nahlas, nielen o nej šepkať. Svojím veľmi racionálnym prístupom k tomu, co všetko má za sebou, mi ukázal, že je možné byť za všetkých okolností optimistom,“ hovorí Matěj Podzimek.

Štáb režisérky Terezy Kopáčovej mal počas nakrúcania seriálu k dispozícii autentické prostredie Fakultnej nemocnice Hradec Králové. Rad scén tak filmári situovali napríklad do priestorov urgentnej medicíny a laboratórií, gastroenterolo­gického oddelenia či do sál neurochirurgickej, hematologickej a rádiologickej kliniky. Každá z ôsmich epizód sa uzatvára krátkymi rozhovormi s mladými ľuďmi, ktorí absolvovali liečbu na onkológii a aktívne sa zapojili do pacientskeho projektu Fuck Cancer.

Pozrite si kompletnú jarnú ponuku Českej televízie v krátkom prehľade:
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #české seriály