Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovenský seriál, ktorý v roku 2023 zaujal a zaslúžil by si pokračovanie: Zmení televízia rozhodnutie?

Minulý rok sa televíznymi obrazovkami Jojky prehnala netradičná kriminálka Einstein, ktorá zaujala kvalitou, vizuálom, ale aj potenciálom do budúcnosti. Stanica aj napriek tomu hovorila o seriáli, že ide iba o minisériu a na rok 2024 neuvádza pokračovanie. Nie je to škoda?

31.01.2024 06:00
Einstein Foto:
Záber z kriminálnej minisérie Einstein.
debata (1)

Filip (Juraj Loj), utajený údajný pra-pravnuk slávneho Alberta Einsteina, je sám uznávaným géniom a najmladším profesorom teoretickej fyziky na univerzite. Brilantnému vedcovi však kvôli smrteľnej dedičnej chorobe zostáva už len niekoľko rokov života, ktoré chce naplno využiť. Na to, aby mohol čo najviac pracovať, však užíva rôzne nelegálne stimulanty. A aby neskončil vo väzení za porušenie zákona o omamných látkach, môže si so svojou genialitou trest odpracovať ako nezávislý poradca policajnej detektívky Lenky (Ivana Kubačková), ktorej pomáha pri vyšetrovaní prípadov vrážd.

Einstein nie je žiadnym nováčikom na televíznych obrazovkách. Pôvodný nemecký námet sa predal do viac ako sto krajín sveta a nedávno sa vysielal aj v susedných Čechách, kde sa odvysielala aj druhá séria.

Pre atraktívnosť námetu sa hrdina vymyká zabehnutým spoločenským štandardom. Vďaka jeho nadpriemernému IQ trpia jeho sociálne návyky, čo je prvým veľkým katalyzátorom humorných situácií v deji. Tým, že hrdina so svojimi vnútornými démonmi nebojuje, práve naopak sú jeho vernými spoločníkmi, tak si užíva život plnými dúškami, keďže vie, že všetko sa môže čoskoro skončiť. Nedáva si servítky pred ústa, deň nezačne bez návykových liekov a pritom jeho geniálny mozog neustále pracuje na prevratných objavoch, stíha však obháňať aj svoje študentky.

Nový seriál Einstein z dielne Jojky Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Záber z kriminálnej minisérie Einstein.

„Slovenský“ hlavný hrdina je vďaka Lojovi zaujímavejší, vtipnejší, charakterovo farebnejší, čo podporuje aj samotný scenár. Je cítiť, že tvorcovia sa naozaj pohrali s adaptáciou a scenár výrazne pomáha viacerým postavám v odľahčených, ale aj vážnejších scénach. Keďže dialógy neviaznu a sú uveriteľné, tak hlavný hrdina sa môže odtrhnúť z reťaze a dať Filipovi Koenigovi aj vtipný neverbálny prejav a razom si kradne všetku pozornosť na seba a bez problémov ťahá na svojich pleciach celý seriál.

Celkovo Einstein potvrdil, že Jojka si vybrala dobrý námet, angažovala dobrých tvorcov na čele s režisérom Martinom Kazimírom a výsledok rozhodne potešil. Začiatok seriálu vysvetlil základné dejové linky, dal možnosť spoznať a obľúbiť si hlavných hrdinov. Zafungovali aj viaceré vtipy. Podarilo sa osviežiť stereotypné vtipy o neschopnosti polície, keď ich hlavný hrdina dal do konfrontácie s vlastnou genialitou a „nakladal“ svojim novým kolegom, tak sa dalo viackrát spontánne naozaj pousmiať a neprichádzal pocit trápna. Einstein bol veľmi príjemným spestrením aktuálnej seriálovej ponuky.

„V tejto chvíli nad pokračovaním minisérie Einstein neuvažujeme. Pripravujeme pre divákov televízie JOJ iné zaujímavé projekty, medzi nimi napríklad pokračovanie seriálu Kriminálka Kraj,“ povedala pre Mediaklik Lucia Tuhelová, hovorkyňa JOJ Group.

Je však škoda, že tento seriál nemá ohlásené pokračovanie s druhou sériou. Už teraz je jasné, že v roku 2024 nové časti neprídu. Navyše Jojka hovorila o seriáli len ako o minisérii. Zmenila názor? Tento seriál by si to rozhodne zaslúžil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #seriál Einstein #Vianoce 2023