Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Snaha vypnúť české stanice ide proti Slovákom. Spravíme všetko preto, aby zostali, posiela tvrdý odkaz televízny operátor

Atmosféra hustne. Kým k Orangu sa o pár dní pripojí Telekom a vypne vybrané Primy, UPC začína vlastnú vojnu proti konkurencii a zaujal pevné stanovisko.

10.08.2023 06:00
debata (48)

Orange vypol všetky zostávajúce české Primy ešte vo februári tohto roka s výnimkou ČT1, ČT2 a ČT24. Odvtedy prebiehajú niekoľkomesačné ťahanice, sú zasielané predžalobné výzvy, aby konkurencia stiahla z ponuky české stanice.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte aj Koniec českých staníc naberá na obrátkach: Televízna pohroma čaká divákov ďalšieho operátora už o pár dní

Čiastočne zareagoval Telekom, ktorý od 15. augusta vypne Primu Zoom, pričom ide o reakciu na štart novej jojkárskej dokumentárnej televízie JOJ Svet. Končí však aj obľúbená filmová Prima Cool. Telekom avizuje rozšírenie inej televízie. Spark TV sa zameria nielen na históriu a prírodu, ale aj na súčasné témy. Tematicky ide o dokumentárno-diskusný kanál, ktorý združuje zaujímavé formáty z rozličných oblastí a prekladá ich diskusiami na rozličné celospoločenské témy, profily výnimočných osobností či filozofickými rozhovormi.

Ganz House Čítajte aj Luxusné bývanie a výhľad na hrad: Dostane srdce Bratislavy najkrajšiu modernú budovu?

Tlaku nemieni podľahnúť operátor UPC, ktorý rozbehol vlastnú križiacku výpravu proti tejto iniciatíve. Zaujal nekompromisné stanovisko s tvrdou rétorikou.

„Predžalobná výzva je v skutočnosti adresovaná slovenským divákom, ktorým chce tento operátor zjavne zabrániť sledovať české stanice. Vnímame to ako judášsky krok, ktorý smeruje proti všetkým, ktorí vnímajú české stanice ako neodmysliteľnú súčasť svojho každodenného života. V UPC sme odhodlaní naďalej odolávať tlaku na vyradenie českých staníc a urobíme všetko pre to, aby ostali súčasťou televíznej ponuky,“ povedal pre Mediaklik Jaroslav Kolár, hovorca UPC.

dunaj, dunaj k vašim službám, Čítajte aj Veľké herecké zmeny v markizáckom seriálovom hite: Čo čaká Dunaj po návrate na obrazovky?

Slovenské komerčné televízie snahy o vypnutie českých televízií opierajú o argument, že je problém s vysielacími právami. České televízie šíria svoj obsah na Slovensku, podľa nich, nelegálne, pretože kupujú práva len pre svoje územie, pričom slovenské televízie vraj prichádzajú o divákov a zisky, keď sa vysiela program v českom znení, ktorý majú o krátky čas prichystaný aj slovenské televízie.

mobil, telefón, telefonovanie, kancelária, office, Čítajte aj Pripravte sa na zdražovanie: Operátor O2 má nového majiteľa, expresne mení ceny

Spory ohľadom šírenia vysielania českých televíznych staníc na Slovensku nie sú v novinkou. Napríklad v roku 2017 slovenskí televízni operátori vyradili zo svojej ponuky stanice skupiny Nova, podľa dostupných informácií tak urobili po tlaku českého vysielateľa. Predtým stiahli z ponuky stanicu Prima.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #UPC #blokovanie českých televízií