Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Do kín prichádza vychválený český film: Tancuj Matylda je mimoriadny počin so skvelým obsadením

Film Tancuj Matylda od režiséra a scenáristu Petra Slavíka a scenáristky a producentky Nataše Slavíkovej príde do slovenských kín 22. februára.

22.02.2024 00:00
Regina Razlova, Karel Roden vo filme Tancuj... Foto: ,
debata

Už dnes do kín prichádza film, ktorý okrem kvalitného hereckého obsadenia prináša aj tému, ktorá mnohých chytí za srdce. Spolu s filmom prinášajú tvorcovia aj osvetovú kampaň.

Film Tancuj Matylda od režiséra a scenáristu Petra Slavíka a scenáristky a producentky Nataše Slavíkovej príde do slovenských kín 22. februára. Hlavným hrdinom je uzavretý Karel v podaní Karla Rodena, ktorého okolnosti donútia starať sa o matku, u ktorej sa prejaví Alzheimerova choroba. Zahrala si ju Regina Rázlová.

Príbeh je plný nečakaných zvratov, humorných a absurdných situácií a ukazuje, čo všetko môže rodina stratiť, ale paradoxne aj získať pri starostlivosti o chorého blízkeho. A že choroba nemusí byť len komplikáciou, ale skôr životnou príležitosťou vydať sa na cestu uzdravenia v kruhu rodiny a blízkych.

Film si vyslúžil 7 nominácií na Českého leva a hlavní protagonisti (Karel Roden a Regina Rázlová) boli zároveň nominovaní aj na Ceny českej filmovej kritiky. Karel Roden svoju nomináciu v kategórii najlepší herec premenil na ocenenie.

Téma filmu sa manželov Slavíkovcov dotýka osobne. Aj im totiž pred časom zasiahla do života táto vážna choroba – v domácej starostlivosti opatrovali chorú mamu Nataše Slavíkovej. A presne pred siedmimi rokmi im napadlo natočiť film o tejto téme.

Babička s ťažkou chorobou

V príbehu inšpirovanom skutočnou udalosťou žije Karel (Karel Roden) vo svete poriadku a prísnych pravidiel, v ktorom ostáva len málo priestoru na empatiu. Svoju extrovertnú a bohémsku matku Matyldu (Regina Rázlová), bývalú barovú speváčku, navštevuje viac-menej z povinnosti. Matylda nečakane príde o byt a Karlovi nezostáva nič iné, ako sa jej ujať. Ich spolužitie je však pre neho katastrofou. Najmä keď vyjde najavo, že jeho mama je v počiatočnom štádiu Alzheimerovej choroby.

Ako jedno z riešení sa ponúka, že sa o svojráznu babičku postará Karlov syn Pavel (Antonio Šoposki), nezodpovedný vetroplach, ktorý pohŕda otcovou prácou exekútora. Spolužitie troch rozdielnych temperamentov z rôznych generácií v spoločnej domácnosti prináša množstvo humorných momentov, ktoré s postupujúcimi príznakmi choroby dostávajú skôr tragikomický nádych. Zdanlivo bezvýchodisková situácia obráti tejto rodine život naruby, ale tým, že sa nevzdávajú, urobia niečo dôležité nielen pre Matyldu, ale aj pre seba.

Inšpiráciou pre tvorcov bola aj známa pieseň Waltzing Matilda, ktorú okrem iných naspieval aj Tom Waits. Tá vo filme aj zaznie. V skladbe sa spieva o tom, že napriek všetkým životným stratám a pádom treba niesť svoje bremeno a „tancovať“ ďalej až do konca.

„Herecké spojenie Karla Rodena a Reginy Rázlovej nebolo naším primárnym cieľom. Takto sme o tom neuvažovali. Prvoradé je, do akej miery herec zodpovedá vašej predstave o postave, ktorú má hrať. A to obaja splnili dokonale. Pre nás bolo dôležité, že ich náš scenár okamžite oslovil a že našu ponuku prijali. Samozrejme, vedeli sme, že Regina Karla učila na DAMU a že sa celý herecký život míňali. Ale to, že si v našom filme splnili želanie zahrať si bok po boku, bol len taký príjemný bonus navyše,“ hovorí režisér a scenárista filmu Petr Slavík.

slovenský film FENTASY Čítajte viac Kto bol slovenský Escobar? Filmová novinka vychádza z reálnych príbehov, nie je pre slabé povahy

Spoluprácu so svojím bývalým žiakom si pochvaľuje aj samotná Regina Rázlová. „Pre mnohých pedagógov z rôznych odborov je spolupráca s bývalým študentom či žiakom vzrušujúcim dobrodružstvom. Keď sa mi naskytne takáto pracovná situácia, či už v divadle alebo vo filme, mám z tých stretnutí vždy veľkú radosť. Práca s bývalými študentmi je veľmi príjemná. A Karel Roden? Vždy som ho mala a stále mám veľmi rada, hrať s ním bola pre mňa veľká česť a skutočná radosť,“ hovorí ikonická česká herečka.

Producentka a spoluautorka scenára Nataša Slavíková sa s Reginou Rázlovou stretla na služobnej ceste ešte predtým, ako vznikol nápad natočiť film Tancuj Matylda, a odvtedy boli v kontakte. „Navštevovali sme sa, pozývala nás do divadla a keď sme neskôr písali scenár, bola pre nás prvou a jasnou voľbou. Nielen preto, že je výborná herečka, ale aj preto, čím všetkým si v živote prešla,“ hovorí Nataša Slavíková.

Matyldin príbeh je mimoriadny

Regina Rázlová o svojom obsadení hovorí: „S tvorcami sme sa stretli pred mnohými rokmi po predstavení o Marlene Dietrichovej. Po čase ma pozvali na stretnutie a porozprávali mi príbeh Matyldy. A tam, v tej studenej kaviarni, som sa prvýkrát s Matyldou smiala a plakala. A tam, v tej studenej kaviarni, som ani na sekundu nezaváhala a povedala som, áno, ten film musíme natočiť. A tam sa stalo, že vyrozprávanie Matyldinho príbehu bolo mojím ľudským a profesionálnym snom­.“

Karel Roden má na svoju učiteľku z vysokej školy len tie najlepšie spomienky. „Regina sa mi vždy veľmi páčila, bol som do nej trochu platonicky zamilovaný, ale bol som len žiak. K výučbe pristupovala poctivo, prinášala nám materiály o iných hereckých metódach ako len Stanislavského, všetko s nami preberala, za čo som jej veľmi vďačný. Potom sme sa nejaký čas nevideli. Od istého času som sa s ňou stretával často a bolo to veľmi príjemné, ale nikdy som s ňou nehral. Vďaka spomienkam zo študentských rokov je pre mňa viac ako len kolegyňa. Takže sa mi s ňou hralo o to lepšie,“ hovorí jeden z najpopulárnejších českých hercov. Úlohu Karla vo filme Tancuj Matylda však nevzal len kvôli hereckému stretnutiu s Reginou Rázlovou. „Páčil sa mi scenár, postava Karla bola zaujímavá a imponovalo mi aj to, že tvorcovia si stáli za tým, že ho budem hrať ja a počkali si na mňa,“ hovorí Karel Roden.

mobil, telefón, telefonovanie, kancelária, office, Čítajte viac Cítite sa smutne, vyčerpane a demotivovane? Pomôcť môže digitálny detox

Protipólom dvoch skúsených hereckých osobností je mladý herec Antonio Šoposki v úlohe Karlovho syna Pavla. „Antonio Šoposki typovo a výrazovo zodpovedal našej predstave o postave Pavla, ale bolo tam aj niečo navyše. Niečo, čomu sa hovorí charizma, osobnosť. Samozrejme, bol to trochu risk, pretože z hereckých skúšok sa nedá zistiť všetko, ale Antonio nielenže splnil, ale aj prekonal naše očakávania. Myslím si, že má všetky predpoklady na to, aby sa stal naozaj dobrým hercom,“ hovorí režisér Petr Slavík.

Vo filme účinkujú aj Zuzana Kanócz, Simona Postlerová, Eva Leinweberová, Lucia Fričová či Ivan Ostrochovský. Kameramanom je Martin Štrba, scénografom Adam Pitra, strihačom Vladimír Bezděk, hudbu zložil Michal Pavlíček, kostýmy navrhla Katarína Štrbová Bieliková. O realistickú vizuálnu premenu Reginy Rázlovej v hlavnej ženskej úlohe sa postarala skúsená maskérka Andrea McDonald.

V hudbe našli spoločnú reč

Dôležitú úlohu vo filme zohráva aj hudba. A to nielen preto, lebo hlavná hrdinka bola kedysi barovou speváčkou. V hudbe nachádzajú hlavné postavy spoločnú reč a cestu k vzájomnému porozumeniu, hudba pomáha chorej žene vrátiť sa aspoň na krátke chvíle do reality. Motívy piesne Waltzing Matilda sa prelínajú s Dvořákovou Rusalkou, ktorá symbolizuje niekdajšiu veľkú nádej na opernú kariéru hlavnej hrdinky v podaní Reginy Rázlovej.

„Filmom Tancuj Matylda nechceme moralizovať a tvrdiť, že zveriť chorého človeka do ústavnej starostlivosti znamená zlyhanie. Takáto životná situácia je mimoriadne zložitá a neexistuje na ňu univerzálny návod ani riešenie. Náš film nie je primárne o Alzheimerovej chorobe, tá pôsobí len ako katalyzátor, ako moment, ktorý núti postavy prehodnotiť svoje životné priority a konfrontuje ich s nutnosťou voľby. Je o vzťahoch v nie veľmi funkčnej rodine, ktorej život osudovo ovplyvní choroba. Tým, že sa s ňou jednotlivé postavy musia vyrovnať, majú možnosť nájsť cestu nielen k druhým, ale aj k sebe samým,“ hovorí režisér Petr Slavík.

Tvorcovia filmu nikoho neodsudzujú, chápu, že každý má iné východiskové podmienky pri starostlivosti o chorého príbuzného. A práve tento odlišný pohľad na starostlivosť o pacientov s Alzheimerovou chorobou zosobňuje vo filme Karlova priateľka Lucie, ktorú hrá slovenská herečka Zuzana Kanócz. ň

Nicole Kidman v kreácii Atelier Versace Čítajte viac Milovníci drámy si prídu na svoje: Nicole Kidman hviezdi v seriáli, ktorý si na mieste, kde sa točil, nepozriete

Tvorcovia chcú filmom zároveň upozorniť na to, že s rozšírením Alzheimerovej choroby v dnešnej spoločnosti stúpa počet ľudí, ktorých sa táto téma osobne dotýka a chcú o nej verejne hovoriť. Medzinárodná federácia pre Alzheimerovu chorobu (ADI) upozorňuje, že každé tri sekundy sa u niekoho na svete vyvinie nejaký typ demencie.

Podľa ADI počet takýchto ľudí na svete už prekročil 55 miliónov a postihuje čoraz viac mladších ľudí. Nataša a Petr Slavíkovci sa touto problematikou zaoberajú už dlhšie. V roku 2019 napríklad natočili pre Českú televíziu dokument Život s Alzheimerovou chorobou a vďaka tomu sú v kontakte s odborníkmi vrátane popredného neurológa Jakuba Horta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tancuj Matylda