Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Cítite sa smutne, vyčerpane a demotivovane? Pomôcť môže digitálny detox

Oddych od obrazoviek má na telo blahodárny vplyv.

15.02.2024 00:00
mobil, telefón, telefonovanie, kancelária, office, Foto:
debata

Vedeli ste, že človek stratí pri práci až 2 hodiny denne kvôli rušivým vplyvom? To znamená, že ak by ste si našli pracovné prostredie, kde budete mimo rušivých vplyvov telefónu, tabletu či televízie, mohli by ste mať prácu hotovú rýchlejšie. Svoje by o tom vedeli hovoriť najmä ľudia, ktorí pracujú doma – tam na nás totiž číha veľmi veľa rušivých vnemov.

Aj ďalšie fakty sú pomerne desivé. Až 58 % ľudí nevydrží ani hodinu bez toho, aby si skontrolovali telefón. 74 % ľudí pripúšťa, že nemajú takmer nikdy od seba telefón vzdialený viac ako meter. Až 80 % ľudí ako prvé po prebudení chytí a skontroluje svoj mobil. Rovnako máme problém vyčleniť si čas, kedy prácu neriešime – až polovica ľudí kontroluje svoj pracovný mail mimo pracovných hodín. A kvôli neustálym vnemom klesá IQ v priemere o 10 bodov, uvádza to web Digitálny detox.

šimkovičová Čítajte viac Do kina sa po novom nedostane každý: Ministerstvo kultúry zaviedlo prísne obmedzenia

Čoraz viac ľudí sa preto rozhoduje dopriať si pauzu od telefónu, najskôr napríklad na 1 deň, neskôr povedzme na víkend. Autor webu a knihy o digitálnom detoxe Matej Demeš vysvetľuje, čo vlastne detox znamená. „Nejde v ňom o úplné vzdanie sa či boj proti digitálnym technológiám. Úplný pôst vo forme „odpojiť sa od technológií a odísť žiť do lesa“ by pre dnešného človeka znamenal výrazný hendikep, ktorý by ho postavil mimo civilizácie. Treba sa skôr snažiť nájsť zdravú rovnováhu medzi virtuálnym a skutočným svetom. Tá spočíva v nastavení hraníc, priorít a návykov pri používaní digitálnych technológií,“ píše.

Ako sa zbaviť závislosti na technológiách?

Podľa mnohých odborníkov je pre život určujúce, čo robíme ako posledné predtým, ako ideme spať a čo robíme ako prvé po zobudení sa. Ak cítite, že by ste chceli obmedziť technológie, vytvorte si nové ranné a večerné rutiny – pred spaním napríklad čítajte knihu a po zobudení si skúste kávu vypiť len tak – bez televízie či mobilu.

Mnohí ľudia tiež čelia tlaku zvytočných notifikácií – zvážte, aké upozornenia chcete mať zapnuté – je potrebné dostávať upozornenia zo sociálnych sietí? Musíte čítať pracovné e-maily aj pri večeri?

Menej je viac – to platí aj pri využívaní sociálnych sietí. Viaceré výskumy potvrdili, že čím menej času človek trávil na sociálnych sieťach, tým menej zažíval úzkostné a depresívne stavy. Vymeňte scrollovanie na sociálnych sieťach za prechádzku v lese a mobil skúste nechať doma.

Martiny Šimkovičová Čítajte viac Šimkovičovej angličtina rozbila internet: Matovič a jeho one time, next time môže puknúť závisťou

Môžete si tiež vyčleniť čas, ktorý strávite bez akéhokoľvek zvuku či obrazu – môže to byť prechádzka, večera s priateľmi či cesta v autobuse – dnes sme totiž často vystavení zvukom či obrazu bez toho, aby sme si to uvedomili. Televíziu si púšťame do pozadia, všade hrá rádio alebo máme na ušiach slúchadlá a v ruke mobil. Ticho pritom môže byť liečivé, len si naň treba opäť zvyknúť.

A ak chcete vedieť, ako veľmi ste na svojom mobile závislí, skúste si ho na pár hodín vypnúť. Uvidíte, ako často naň siahate úplne automaticky – bez toho, aby ste niečo skutočne potrebovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #digitálny detox