Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

DiCaprio a De Niro sa vracajú na plátna kín. Vo westernovej dráme legendárneho režiséra Scorseseho

Do kín prichádza nový film Martina Scorseseho Vrahovia mesiaca kvetov.

18.10.2023 15:00
Vrahovia mesiaca kvetov, Leonardo DiCaprio,... Foto:
V hlavných úlohách filmu Vrahovia mesiaca kvetov sa predstavia Leonardo DiCaprio a Robert De Niro.
debata

Jeden z najoceňovanejších a najuznávanejších amerických režisérov dneška, takmer 81-ročný Martin Scorsese, predstavuje po štyroch rokoch svoju filmovú novinku. Okrem mimoriadne talentovaného Leonarda DiCapria si v nej zahrali Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser a ďalší.

MAX, hbo max Čítajte aj Na Slovensko mieri nová streamovacia služba: Prináša prekvapivé zmeny

Na prelome 19. a 20. storočia priniesla ropa bohatstvo kmeňu Osageov v Oklahome, ktorého členovia sa zo dňa na deň stali jednými z najbohatších ľudí na svete. Bohatstvo týchto pôvodných obyvateľov Ameriky okamžite prilákalo "bielych votrelcov ʺ ktorí manipulovali, vydierali a okrádali Osageov, než sa uchýlili k vraždám.

Film Vrahovia mesiaca kvetov, ktorý vznikol na základe skutočného príbehu a je vyrozprávaný prostredníctvom nepravdepodobnej romance Ernesta Burkharta (Leonardo DiCaprio) a Mollie Kyleovej (Lily Gladstone), je epickou westernovou kriminálnou ságou, kde sa skutočná láska kríži s nevýslovnou zradou.

Vrahovia mesiaca kvetov Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Leonardo DiCaprio a Lily Gladstone na zábere z...

Čierne prekliatie

História príbehu o zločine a rasizme sa začala písať koncom 19. storočia v čase súmraku Starého západu a je kronikou zaberania pôdy a úsvitu nového súdnictva. Pôvodní obyvatelia boli nútení kočovať, opúšťať sídla svojich kmeňov a neustále si hľadať nový domov. Kmeň Osageov sa rozhodol, že podľa novo nastolených pravidiel si kúpia vlastné územie. Ako budúce sídlo ich kmeňa si vybrali nehostinné územie v Oklahome.

Préria so samými skalami bola miestom, aké by si pre život azda nikto nevybral. Belosi preto nevideli v kúpe takéhoto bezcenného územia problém a zem Indiánom z kmeňa Osage predali. Indiáni do zmluvy zakomponovali klauzulu o tom, že územie im nesmie byť odňaté ani za predpokladu, že by sa na ňom v budúcnosti našli akékoľvek vzácne látky, nerastné suroviny, minerálne zdroje.

Či to tušili, je záhadou, ale naozaj sa tu začiatkom 20. storočia našla ropa. Obrovské ložiská ropy, ktoré sa stali pre belochov lákadlom s vidinou slušných balíkov peňazí. Indiánom z kmeňa Osage priniesli okrem peňazí najväčšie škody, aké mohli – škody na životoch.

Vojna policajtov Čítajte aj Vojna policajtov sa dočká veľkolepej premiéry: Zverejnili prvé zábery, v úlohe mafiána hviezdi Rytmus

A práve tu je priestor pre príbeh, ktorý ako prvý rozpovedal žurnalista David Grann vo svojom bestselleri Vrahovia mesiaca kvetov: Vraždy v Osage a zrod FBI . Knihu vydalo aj u nás vydavateľstvo Absynt a bol to Leonardo DiCaprio, ktorý na ňu v roku 2016 získal práva a predstavil ju Martinovi Scorsesemu.

„Keď som si prečítal knihu Davida Granna, okamžite som ju začal vnímať – ľudí, prostredie, dej – a vedel som, že ju musím sfilmovať. A bol som nadšený, že sa opäť stretnem s Leom, aby sme tento príbeh preniesli na filmové plátno,“ povedal režisér, pre ktorého tak išlo už o šiestu spoluprácu s DiCapriom (predtým Vlk z Wall Street, Prekliaty ostrov, Skrytá identita, Letec a Gangy v New Yorku).

Snímku Vrahovia mesiaca kvetov prináša do našich kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 19. októbra. Pozrite si trailer:

Milujúci vrah a manžel

DiCaprio, ktorého úloha Ernesta Burkharta bola výzvou a motiváciou, sa snažil nájsť pre túto postavu oporu. „Asimiloval som sa s kultúrou Osageov a stal sa zo mňa veľký chameleón,“ hovorí herec o svojej role. „Mali sme veľa stretnutí s členmi komunity Osageov a boli nám neuveriteľne nápomocní. Mali sme niekoľko skvelých poradcov – bola to naozaj hlboká štúdia postavy pred samotným natáčaním.“

Vždy, keď to bolo možné, DiCaprio hľadal informácie z prvej ruky, niekedy od skutočných potomkov a príbuzných svojej postavy. Aj tak sa však ocitol pred jednou z najzložitejších a najkonfliktnejších hereckých úloh svojej kariéry. Burkhart prichádza do Oklahomy zranený z vojny, neschopný ťažkej práce a čosi ako dvojník, ktorého strýko zavesil ako naivnú návnadu na slobodnú Mollie. Po tom, čo sa stane spoluvinníkom sprisahania, stále cíti, že jeho láska je úprimná.

„Spočiatku som sa obávala, že z Mollie urobia vedľajšiu postavu,“ spomína herečka Lily Gladstone. „A to mi tak trochu zlomilo srdce, pretože nemôžete rozprávať tento príbeh bez toho, aby ste sa venovali tomu, kto boli Osageovia, ako boli zneužívaní. Aj vďaka Leovi a jeho nadaniu zahrať dvojakosť v jednej úlohe, tomu tak nakoniec nebolo a príbeh Marty je vyrozprávaný komplexne.“

Vrahovia mesiaca kvetov, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro. Čítajte viac 13 kinotipov na október: Dlho očakávaná novinka s Leonardom DiCapriom aj veľký návrat Johnnyho Deppa

Úzka spolupráca s kmeňom Osage

Zdá sa, že režisér mal jasnú predstavu o tom, aký film chce nakrútiť. Zásadnými rozhodnutiami boli nielen tie, ktoré sa týkali obsadenia, ale aj veľmi úzka spolupráca s kmeňom Indiánov Osage. Nielen, že s nimi pri nakrúcaní (a pred ním) intenzívne komunikovali, ale aj jednu z hlavných lokácií nakrúcania si vybrali rezerváciu v Oklahome, v ktorej kmeň dodnes žije.

Pri oslovovaní Osageov Scorsese spoznával ich históriu, kultúru, tradície a obavy, počúval ich príbehy, vypočul si ich sny a spolupracoval s komunitou v každej fáze výroby. Okrem toho trval na tom, aby sa k Osageom počas celého filmu pristupovalo s úctou a rešpektom, čím by sa zabezpečilo, že ich príbeh bude vyrozprávaný autenticky a pravdivo. „S veľkou úctou a pokorou rozprávame tento neuveriteľne dôležitý príbeh,“ uviedol režidér.

Náčelník Standing Bear povedal: „Úcta, ktorú nám pán Scorsese a jeho tím preukázali, je viac, než sme dúfali. Takáto citlivosť je vítaná a je pokračovaním rešpektu, ktorý nám prejavil David Grann.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert De Niro #Leonardo DiCaprio #Martin Scorsese #filmové premiéry