Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový Avatar už zarobil prvú miliardu dolárov. Podarilo sa mu to len za 14 dní

Tento rok si miliardu na konto pripísali len tri filmy.

29.12.2022 09:40
Avatar: Cesta vody Foto:
Neytiri and Jake Sully vo filme Avatar: Cesta vody.
debata
oteckovia, Čítajte aj Takéto masívne rušenie tu nebolo roky: Slovenské seriály padali v 2022 ako muchy po daždi

Nový film Avatar: The Way of Water zarobil za 14 dní celosvetovo miliardu dolárov. Stal sa tento rok tretím filmom, ktorý miliardový míľnik prekročil – spoločne so snímkami Jurský svet: Nadvláda a Top Gun: Maverick. Nový Avatar však miliardu získal zďaleka najrýchlejšie.

Rýchlejší ako druhý diel Avatara spoločností Disney a 20th Century Studios bol v prípade miliardového zárobku v roku 2021 Spider-Man: Bez domova, ktorý túto sumu dosiahol za 12 dní. Jurský svet tento rok hranicu prekročil za štyri mesiace a Top Gun za 31 dní.

Video

Režisér James Cameron odhadol, že Avatar 2 sa bude úspešne predávať aj v novom roku, čo je podľa neho nutné, pretože rozpočet snímky bol 350 miliónov dolárov, a to bez marketingových poplatkov, ktoré predstavovali 100 miliónov dolárov. Cameron uviedol, že film bude musieť v kinách utŕžiť dve miliardy dolárov, aby nebol stratový, hoci analytici túto hranicu stanovujú zhruba na 1,5 miliardy dolárov.

Agentúra AP najnovší počin šesťdesiatosem­ročného Camerona, ktorý sa filmom vracia do fantastického sveta planéty Pandora a k hrdinom Jakeovi Sullymu a Neytiri, zhodnotila ako oslnivý filmový zážitok. „Film nie je len vizuálne podmanivý, ale aj duchovne bohatý – jednoduchý, ale prenikavý príbeh o rodine a prírode, ktorý je o galaxie lepší ako prvý diel,“ uviedla vo svojej recenzii AP.

lets dance 2022, lets dance, Čítajte aj Markíza nezaháľa: Toto je prvé meno, ktoré sa objaví v novej sérii Let's Dance
Zábery z nakrúcania filmu Avatar: Cesta vody Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
Režisér James Cameron na natáčaní Avatara 2.

Prvý diel rozprávajúci o boji medzi ľuďmi a modrými humanoidnými obyvateľmi Pandory v roku 2154 prišiel do kín v decembri 2009. Premiéra pokračovania bola pôvodne plánovaná na december 2018, ale nakoniec prišla až o štyri roky neskôr. Cameron časť oneskorenia zdôvodnil tým, že zároveň pracoval aj na Avatare tri, štyri a päť a že niektoré scény natáčal súbežne. Ďalšie oneskorenie potom spôsobila celosvetová pandémia covidu-19.

Prvý Avatar zarobil 2,97 miliardy dolárov, čo je číslo, ktoré druhý diel bude prekonávať ťažko, píše Variety. Za dôvod považuje nárast koronavírusových prípadov v Číne a pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajine, ktorá prinútila spoločnosť Disney odložiť uvedenie snímky v Rusku, ktoré by inak pre film bolo veľkým trhom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Avatar #Avatar: Cesta vody