Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

V Saudskej Arábii zakázali novú pixarovku Buzz Lightyear pre kontroverzný bozk. Dorazí do našich kín?

Animák dostal stopku podobne ako ďalšie filmy od Disneyho, vrátane Doktora Strangea v mnohovesmíre šialenstva či Eternals.

14.06.2022 06:00
Buzz LIGHTYEAR Foto:
Záber z animovaného filmu Buzz Lightyear.
debata (1)

Cenzori v Perzskom zálive pridali na zoznam zakázaných filmov novinku od Pixaru s názvom Buzz Lihtyear. Snímka nadväzuje na úspešnú sériu Toy Story a venuje sa legendárnej postavičke, Buzzovi.

The Hollywood Reporter informuje, že Buzz Lightyear sa pridáva k disneyovkám, ktoré sú zakázané v rôznych krajinách Blízkeho východu, vrátane Saudskej Arábie.

Zábery z pixarovky Buzz Lightyear Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Lightyear
Rozpočet: 200 miliónov dolárov...

Cenzúrou neprešiel film pre scénu, v ktorej sa veliteľka Alisha Hawthornová a jej partnerka pobozkajú. Táto scénéa bola pôvodne z filmu vystrihnutá, no po protestoch zamestnancov Pixaru, trvdiacich, že Disney cenzuroval homosexuálnu náklonnosť, bola do filmu opäť pridaná.

JURASSIC WORLD DOMINION, Čítajte aj Toto rozhodne nie je dinosaurie šialenstvo! Jurský svet sa, našťastie, končí...

Buzz Lightyear je teraz najnovším prírastkom na zozname filmov od Disneyho, ktoré majú stopku v krajinách Perzského zálivu, pretože sa – hoci okrajovo – dotkol problematiky LGBTQ. Homosexualita je v regióne oficiálne protizákonná. Z tohto dôvodu si filmoví fanúšikovia v regióne nemohli pozrieť na veľkých plátnach ani Doktora Strangea v mnohovesmíre šialenstva či marvelovku Eternals alebo muzikálový remake Stevena Spielberga West Side Story.

A čo Slovensko?

Do slovenských kín sa ale rodinný celovečerný animovaný film do kín dostane. Premiéru má už vo štvrtok 16. júna.

Samostatný príbeh legendárneho vesmírneho strážcu po 21 rokoch od jeho “narodenia” prináša režisér Angus MacLane v novom príbehu. Ten sa začína, keď sa vesmírny strážca Buzz Lightyear a jeho veliteľka Alisha Hawthornová s posádkou viac ako tisíc vedcov a technikov vracajú domov zo svojej poslednej misie. Približne 4,2 milióna svetelných rokov od Zeme im senzor signalizuje blízkosť neprebádanej, ale na zdroje potenciálne bohatej planéty.

zväčšiť Buzz Lightyear a jeho najlepší priateľ. Foto: Pixar
Lightyear Buzz Lightyear a jeho najlepší priateľ.

Buzz vydá rozkaz presmerovať ich prieskumnú loď na močaristú planétu s agresívnymi lianami a obrovskými rojacimi sa chrobákmi. Snaha o rýchly odlet sa však náhle nešťastne zvrtne a vyvrcholí haváriou, ktorá zničí palivový článok a Buzz, Alisha a celá ich posádka uviaznu na nie príliš prívetivej planéte.

V novej snímke Buzz Lihgtyear ukazujú tvorcovia hlavného hrdinu v doposiaľ nepoznanej polohe, kde bojuje aj s pocitom viny a nemalými výčitkami svedomia.

Tvojazem Čítajte aj Vedeli ste? V kinách je slovenský animák pre deti s rekordným rozpočtom. Volá sa Tvojazem

„Buzz je ikonická postava,“ hovorí režisér MacLane, „Chcel som, aby bol tento film oddelený od Toy Story. Myslel som naň skôr ako na prológ a chcel som, aby bola snímka viac filmová.“ A nielen filmová, ale aj verná, v dôsledku čoho bolo potrebné vyšperkovať Buzza nielen v rozprávkovom svete, ale aj v tom reálnom. Tvorcovia navštívili NASA, kde dostali rýchlokurz vesmírneho cestovania.

„Stretli sme sa s astronautmi, mohli sme sa ich čokoľvek opýtať. Previedli nás a išli sme aj do pôvodného riadiaceho centra misie a výcvikových leteckých simulátorov, kde sa astronauti pripravujú do vesmíru,“ povedal Tim Evatt, produkčný dizajnér. Finálny vzhľad Buzza je tak mixom NASA a všeobecnej vojenskej inšpirácie.

Pozrite si trailer k animovanému filmu Buzz Lightyear:

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Buzz Lightyear