Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vedeli ste? V kinách je slovenský animák pre deti s rekordným rozpočtom. Volá sa Tvojazem

Animák s názvom Tvojazem sprevádza aj vydanie knihy a mobilná hra, titulnú skladbu naspievala Celeste Buckingham.

03.06.2022 07:00
Tvojazem Foto:
Hlavná postava Riki v animovanom filme Tvojazem.
debata

Na novom animovanom filme Tvojazem, ktorý sa aktuálne premieta v kinách, spolupracovalo viac ako 15 výtvarníkov z rôznych krajín Európy. Snímka je 3D animovaný film a vznikala s rozpočtom, ktorý je na slovenské pomery rekordný – 3,8 milióna eur.

Podľa producenta Petra Badača sa takáto snímka na Slovensku ešte nerealizovala. „Ide o pôvodný slovenský projekt, ktorý sa svojou kvalitou nepochybne vyrovná filmom zo zahraničia alebo americkej produkcii,“ zdôrazňuje producent.

Celovečerný animák, ku ktorému titulnú pieseň Svetlo je v nás naspievala Celeste Buckingham, režíroval Peter Budinský.

Hlavným hrdinom filmu je Riki – obyčajný chalan, ktorý sa spolu s mamou musel presťahovať na nudné, rozostavané sídlisko. A odvtedy sa začali diať zvláštne veci. Po tom, ako jedného dňa uvidí volanie o pomoc, sa dostane do Tvojazeme – sveta fantázie, kde sa spoločne s Emou a jej kamarátom Tidlingom vydá na dobrodružstvo za jej záchranou.

zväčšiť Emma v animovanom filme Tvojazem. Foto: BFilm
emma Emma v animovanom filme Tvojazem.

Jednotlivým postavám vo filme v slovenčine prepožičali hlasy Juraj Kemka, Jozef Vajda, Helena Krajčiová, Martin Hronský či Ivan Romančík a Riki a jeho kamoška Emma hovoria hlasmi Erika Koníčka a Grétky Luprichovej. Hudbu zložil slovenský skladateľ Martin Hasák.

Projekt Tvojazem sprevádza aj vydanie knihy a tiež mobilná hra. Nájdete ju v App Store a Google Play pod názvom Yourland: Bowler’s Run.

Hra je zaradená v kategórii adventúry a je určená pre deti od 4 do 12 rokov. Pozýva hráčov vydať sa na výpravu spolu s Rikim a Emmou, na ktorej majú zachrániť svet Tvojazem od totálnej deštrukcie. Cieľom je zbierať „Bowlerov“, čo sú malé, milé, chlpaté bytosti žijúce na tomto tropickom ostrove.

Kniha vychádza v Slovarte pod názvom Tvojazem, Fantastické dobrodružstvá Rikiho a Emy. Príbehy v knihe sú voľným pokračovaním animovaného rodinného filmu Tvojazem a ich autormi sú Barbora Németh a Filip Németh, autorom ilustrácií je František Hříbal.

Film je dlhometrážnym debutom režiséra Petra Budinského. Jeho realizáciu podporil aj slovenský Audiovizuálny fond, RTVS, český Státní fond kinematografie, belgický fond screen.brussels, Ministerstvo kultúry SR, flámsky filmový fond VAF, grantový program Európskej únie Kreatívna Európa MEDIA a Bratislavský samosprávny kraj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tvojazem