Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Programová riaditeľka Markízy: Vieme, že náš 'úspech' trvá len 24 hodín, kým neprídu ďalšie čísla sledovanosti

Silvia Majeská hovorí aj o tom, aké nové seriály a šou televízia Markíza pripravuje.

19.12.2023 00:00
Silvia Majeská Foto:
Programová riaditeľka televízií Markíza a Nova Silvia Majeská.
debata (3)

Televízia Markíza má za sebou silnú jarnú a jesennú sezónu, no svoje úsilie už naplno zameriava na ďalší rok. S programovou riaditeľkou Silviou Majeskou sme sa rozprávali o uplynulej sezóne aj o nových projektoch, ktoré televízia pripravuje. V rozhovore sa dočítate aj to, či sa vráti SuperStar na obrazovky, kedy sa diváci dočkajú novej televízie, ale tiež to, čím bude Markíza konkurovať novému seriálu RTVS.

tomáš a diana, Čítajte aj Tento rok sa roztrhlo vrece s vianočnými seriálovými epizódami: Po Markíze ide do boja o diváka aj Jojka

Aký bol rok 2023 pre televíziu Markízu? Uviedli ste až tri nové seriály – dramatické Klamstvo, denný seriál Mama na prenájom a dobový seriál Dunaj, k vašim službám. Aké ste mali očakávania?

Rok 2023 bol pre Markízu veľmi vzrušujúci, pretože, presne ako ste spomenuli, štartovali sme veľa nových programov a s tým je vždy spojené aj riziko a istá obava, či divákov naše novinky zaujmú. Končiaci sa rok spätne hodnotím veľmi pozitívne, pretože všetky programy mali skvelú odozvu od divákov a podarilo sa nám uviesť také formáty, či už seriály, zábavné programy alebo reality šou, ktoré môžu pokračovať aj do ďalších sezón. Som vďačná všetkým, ktorí sa podieľali na výrobe týchto projektov a, samozrejme, divákom za ich priazeň. Pre nás je najväčšou odmenou prinášať programy, ktoré majú takú silnú divácku odozvu, ako napríklad Dunaj, k vašim službám, Na nože i Možné je všetko!.

Čo vás najviac prekvapilo v tomto roku?

Pre mňa bola asi najväčším prekvapením celej sezóny reality šou Na nože. Nie, že by som neverila tomu formátu, ale nie je jednoduché oživiť šou, ktorá už na trhu v minulosti bola prítomná. Takže sa naozaj tešíme z toho, že Martin (šéfkuchár Martin Novák, pozn. red.) odviedol tak skvelú prácu a diváci šou prijali. Na nové časti sa môžu tešiť už na jar.

A čo sa týka práve skončenej jesennej sezóny?

Jeseň vyšla skvele. Myslím si, že diváci ocenili rôznorodosť a pestrosť našej programovej ponuky. Veľmi sa tešíme zo šou Možné je všetko!, pretože sme do prime-time priniesli čistokrvnú zábavu a reakcie divákov boli fantastické. Ľudia sa bavili a veľmi ocenili práve tú odľahčenosť formátu. Výborné výsledky celej sezóny nám dodávajú energiu do ďalších projektov, naďalej však pristupujeme k našej práci s veľkou pokorou, pretože vieme, že náš ‚úspech‘ trvá len 24 hodín, kým neprídu ďalšie čísla sledovanosti a diváci nám buď potvrdia alebo vyvrátia naše domnienky. (úsmev)

popoluška, tri oriešky pre popolušku, Čítajte aj Vianoce na RTVS: Markíza s Jojkou sa zapotia. Nebude to len o Popoluške, toto je tromf sviatkov...

V budúcom roku prinesiete len jednu novinku – seriál Zrada, ostatné formáty budú pokračovať v nových sériách. Nie je to málo?

Tak to, samozrejme, závisí od toho, ako sa na to pozeráte. Tento rok sme spustili naozaj veľa noviniek a myslím si, že je vlastne obrovský úspech, že s nimi môžeme pokračovať a nepotrebujeme obmieňať sloty každý rok. Takže práve naopak, domnievam sa, že to svedčí o tom, že sme priniesli programy, ktoré sú sledované a diváci si ich žiadajú aj do ďalších sezón. Zároveň si uvedomujeme, že pre slovenského diváka sú novinky dôležité a preto na nich neustále pracujeme. Ak by sme však nepokračovali v niečom, čo malo skvelé ohlasy, tak by to asi nedávalo zmysel a divákov by sme nepotešili.

Pri novom seriáli Zrada bolo zámerom nájsť podobný formát ako minuloročné Klamstvo?

Áno. Keď sme pripravovali Klamstvo, tak sme k nemu pristupovali s veľkou pokorou, pretože to predsa len nebol úplne žáner, ktorý by sme bežne ponúkali. Boli sme veľmi príjemne prekvapení, ako to diváci ocenili a že ich takýto príbeh a spôsob jeho rozprávania zaujal. Dodalo nám to určite viac sebavedomia vyskúšať si ďalšie formáty, ktoré sme mali už dlhšiu dobu na stole.

V januári sa má vrátiť seriál Dunaj, k vašim službám. Prezradíte už aj konkrétny dátum pre nedočkavých divákov?

Ja som naozaj neskonale vďačná tvorcom aj celému štábu a hercom, lebo si myslím, že Dunaj je fenomén. Je to seriál, o ktorom sa diváci rozprávajú a sú stále nedočkaví vidieť ďalšie a ďalšie časti a zistiť ako sa príbeh bude vyvíjať. Takže áno, Dunaj sa jednoznačne vráti a divákov nenecháme dlho čakať. Teraz sa však sústreďujeme najmä na to, aby sme dobre odvysielali vianočné sviatky a koniec roka, a potom sa vrhneme na nový rok.

Na čo sa môžu diváci tešiť v novej sérii? Budú sa musieť rozlúčiť s nejakými obľúbenými postavami?

Diváci sa opäť môžu tešiť na svoje obľúbené postavy. Môžem prezradiť, že ich čakajú dramatické zvraty, odhaľovanie tajomstiev niektorých seriálových hrdinov, nové osudy aj vzťahy.

novinár, tlačová konferenciaa Čítajte aj Turbulencie v RTVS, vyhrážky novinárom či zmena na čele Markízy. Aj to boli udalosti, ktoré v médiách rezonovali v roku 2023

Na jeseň zostalo otvorené pokračovanie Pána profesora. Bude pokračovať ďalej?

Je to obľúbený seriál a čísla sledovanosti boli výborné. V pondelky fungoval skvele a sme veľmi spokojní, že sa diváci k nemu radi vrátili. Budeme, samozrejme, pracovať aj na ďalšej sérii, ale kedy dostane priestor, je teraz ešte naozaj veľmi skoro odpovedať.

Výnimočná Nikol pôjde na jar, alebo si ju necháte až na jeseň?

Druhú sériu máme natočenú a vyzerá naozaj super. Táňa Pauhofová je fantastická, diváci sa naozaj majú na čo tešiť. Či pôjde na jar alebo na jeseň, ešte neprezradíme, ale určite dáme včas vedieť.

Isté už je, že na jar sa vráti Let's Dance. Môžete už prezradiť, kto bude v šou súťažiť alebo nejaké iné podrobnosti?

Na to je tiež ešte príliš skoro, šou je ešte stále v prípravnom procese. O všetkých podrobnostiach však budeme informovať už čoskoro. Ako to už pri Let's Dance býva zvykom, som presvedčená, že zostava bude taká, v ktorej si každý divák nájde svojho favorita.

Na jar sa vráti aj šou 2 na 1. Prinesiete opäť menší počet častí?

Áno, boli sme veľmi spokojní so sledovanosťou jarných dielov a vlastne nás to utvrdilo v tom, že pri tomto formáte je dôležité sa zameriavať na eventovejšie nasadenie so silnými menami a výraznejším spracovaním. Takže počet častí bude kopírovať tento rok a predbežne s 2 na 1 počítame v jarnej sezóne, pričom Možné je všetko! uvedieme pravdepodobne opäť na jeseň.

Perinbaba, Čítajte aj Vianoce na Markíze: Rozlúčka s Perinbabou, nová podoba Štedrého večera a to nie je všetko!

Prekvapením je, že ani v roku 2024 sa nevráti SuperStar. Prečo? Do konkurenčnej talentovej šou sa hlási celkom dosť spevákov…

Nie je to také jednoduché. Ako viete, vysielacia štruktúra sa zostavuje komplexne a vstupuje do nej veľmi veľa faktorov. Záleží nám na tom, aby sme mali dostatočne pestrú ponuku, aby bol program vybalansovaný a aby bol pre nás aj ekonomicky zvládnuteľný. SuperStar je jeden z našich top programov, určite to nie je šou, na ktorú by sme chceli zabudnúť. Počítame s ňou do budúcna, len potrebujeme nájsť ten správny čas, kedy ju priniesť. Je to navyše federálny projekt, takže tam veľkú rolu hrá aj zladenie s televíziou Nova.

Na obrazovky ste po 18 rokoch vrátili reality šou Big Brother. Na sociálnych sieťach sa okolo nej dosť diskutuje, ako ste spokojní s výsledkami?

Reality šou majú, samozrejme, tendenciu vzbudzovať rôznorodé ohlasy, s tým máme asi všetci skúsenosť. S výsledkami sme spokojní, lebo Big Brother si vytvoril silnú divácku základňu, ktorá program sleduje. Budeme ho vysielať aj počas sviatkov.

Bude pokračovať ďalšou sériou?

Na toto je ešte priskoro odpovedať. Na jar pripravujeme ďalšie série Ruže pre nevestu a Survivora.

Pokračovať bude aj reality šou Farma. Je možné, že sa dočká aj 20 sérií?

V prípade, že ju ľudia budú sledovať, tak Farma bude pokračovať. My sme za ten formát nesmierne vďační, pretože 15 úspešných sezón je naozaj úctyhodný výsledok. Verím teda, že má pred sebou ešte veľa nemenej silných ročníkov.

Tento rok ste zmenili deň vysielania Duelu. Ste spokojní s jeho výkonom v nedeľné večery?

Áno, sme radi, že sme divákom Farmy mohli ponúknuť takéto vyvrcholenie týždňa. Takže za nás to nastavenie v konkurencii dvoch veľkých šou bolo veľmi funkčné.

pelíšky, Čítajte aj Vianoce na Jojke: Presun kultovej komédie z Markízy a klasiky, ktoré diváci milujú

Od začiatku januára nasadzuje RTVS na nedeľné večery svoj nový seriál Čas nádejí. Budete sa snažiť mu niečím konkurovať?

Pre nás je ešte v januári v podstate slabšia sezóna, nie z hľadiska počtu divákov pred obrazovkami, ale z hľadiska komerčného priestoru. Takže určite neplánujeme nejako špeciálne reagovať na tento seriál a pôjdeme si svojou cestou tak, ako ju máme naplánovanú. Nasadenie nás neprekvapilo, RTVS posledné roky svoje seriály uvádzala v nedeľu, čo z ich pohľadu aj dáva zmysel. Je to deň, keď je najviac divákov pred obrazovkami, a keď urobia veľkú investíciu do nejakého projektu, je logické, že ho tam umiestnia.

Keď sa pozrieme ďalej do budúcnosti, do roku 2025, môžete prezradiť nejaké plány o nových seriáloch?

V prípade, že bude nejaký program sledovaný, tak ho, samozrejme, nebudeme rušiť. Zároveň je naším cieľom, aby sme v tíme, ktorý sa venuje vývoju nových seriálov, vytvorili priestor na nové námety a nápady. Snažíme sa na nových projektoch pracovať tak, aby sme boli pripravení – v prípade, ak by nastal čas –, uviesť nový seriál.

Pripravujete aj nejaké čisto slovenské seriály pre streamovaciu službu Voyo?

Máme v príprave aj takéto projekty. Vývoj však naozaj trvá nejakú dobu a zároveň sa primárne snažíme pri Voyo Origináloch prinášať projekty, ktoré sú zaujímavé aj pre Česko aj pre Slovensko. Čisto slovenská výroba by si pri naozaj prémiovej kvalite Voyo Originálov nemohla dovoliť také investície. Pracujeme však aj na slovenských témach.

Svetové streamovacie služby zvyšujú ceny pre predplatiteľov. Plánujete budúci rok zvyšovať ceny na Voyo, prípadne zaviesť lacnejšie predplatné s reklamou?

Zatiaľ nemáme v pláne zvyšovať ceny predplatného a v blízkej budúcnosti ani zavádzať verziu s reklamami.

Vianoce na Voyo vizuál Čítajte aj Vyberte si sviatočný program podľa svojej chuti: Vianoce plné noviniek aj obľúbených klasík sú pripravené na Voyo

Veľkým projektom budúceho roka by mala byť aj nová televízia, ktorú ste chceli uviesť už tento rok. Spustíte ju v budúcom roku?

Na novej televízii pracujeme, ale asi najdôležitejšie pre nás je teraz pripravovať nové seriály. Spustenie nových projektov je vždy otázka vhodnej situácie na trhu alebo strategických potrieb televízie.

Televízia Nova vrátila na obrazovku pred dvomi rokmi anketu Český slávik. Neuvažujete o obnovení Zlatého slávika na Markíze?

My uvažujeme o všetkých možnostiach a určite by to bolo pekné, môcť divákom priniesť takýto projekt. Je však finančne náročný a posledné odvysielané ročníky Slávika už neoslovili dostatočné množstvo divákov, aby to bolo rentabilné. Ale možno sa v budúcnosti situácia zmení.

Budúci rok sa zmení obchodná cieľová skupina divákov, z 12–54 sa posúva na 13–55. Má takýto ročný posun na dolnej aj hornej hranici nejaký vplyv na programovú skladbu?

Tento jednoročný posun je príliš malý rozdiel na to, aby sme nejako výrazne menili naše plány. Sme mainstreamová rodinná televízia, snažíme sa zasiahnuť masového diváka s multigeneračným obsahom. Žiaden z našich programov nie je určený len pre nejakú konkrétnu cieľovú skupinu. Takže z tohto hľadiska sa pri našej programovej ponuke nič meniť nebude.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #Voyo #Silvia Majeská