Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Teším sa, že budem zatknutá. J.K. Rowlingová kritizuje nový zákon, ktorý má chrániť transrodových ľudí

Rowlingová v minulosti opakovane tvrdila, že transrodové ženy nie sú ženy.

04.04.2024 00:00
J. K. Rowlingová Foto: ,
Autorka Harryho Pottera, britská spisovateľka J. K. Rowlingová.
debata (16)

Britská spisovateľka J. K. Rowlingová odsúdila nový škótsky zákon, ktorý dnes vstúpil do platnosti pred niekoľkými dňami a ktorý má chrániť pred nenávistnými prejavmi množstvo spoločenských skupín vrátane rodových menšín. Na sociálnej sieti X Rowlingová vyzvala, aby ju polícia zatkla, ak usúdi, že svojou kritikou transrodového aktivizmu spáchala trestný čin.

Zákon považuje za trestné vyvolávanie nenávisti vyhrážaním alebo urážlivým správaním kvôli veku, zdravotnému postihnutiu, náboženstvu, sexuálnej orientácii a transrodovej identite. Páchateľom týchto trestných činov nanovo hrozí až sedem rokov väzenia. Škótsky premiér Humza Yousaf už skôr zákon označil za reakciu na „rastúcu vlnu nenávisti“.

Petra Demková Čítajte viac Šimkovičovej hovorkyňa šokovala: Na protestoch vraj ľudia uctievali Satana

Nová norma vyvolala obavy, že definícia takýchto trestných činov je príliš nejednoznačná a mohla by ohroziť slobodu prejavu. Zákon tiež podľa svojich kritikov nechráni pred prejavmi nenávisti ženy. Tie chce škótska vláda zahrnúť do chystaného osobitného zákona proti mizogýnii.

„Zdá sa, že škótski zákonodarcovia kladú väčší dôraz na pocity mužov, ktorí predvádzajú svoju predstavu ženskosti, či už akokoľvek mizogýnne alebo oportunisticky, ako na práva a slobody skutočných žien a dievčat,“ napísala autorka príbehu o Harrym Potterovi.

V sérii príspevkov označila Rowlingová za muža niekoľko transgenderových žien, medzi ktorými boli odsúdenci za znásilnenie, aktivisti za práva transrodových osôb a ďalšie verejné osobnosti. Podľa nej je „sloboda slova a presvedčenia“ na konci, ak bude presný opis biologického pohlavia postavený mimo zákon.

Barbie Čítajte viac Môžeme sa tešiť na Barbie 2? Režisérka aj štúdio prezradili, či plánujú pokračovanie

„V súčasnosti som v zahraničí, ale ak to, čo som tu napísala, možno podľa nového zákona považovať za trestný čin, teším sa, že budem zatknutá, keď sa vrátim do rodiska škótskeho osvietenstva,“ napísala Rowlingová. V príspevku na sieti X s nadpisom „Apríl! "zároveň poznamenala, že len žartuje a že je zrejmé, že všetci ľudia, o ktorých sa zmieňovala, "vôbec nie sú ženy, ale muži, do posledného z nich“.

Rowlingová v minulosti opakovane tvrdila, že transrodové ženy nie sú ženy. Minulý týždeň sľúbila, že bude aj naďalej „nazývať muža mužom“ a že nebude mazať svoje staršie príspevky na sociálnych sieťach, kde toto robí.

Medzi prominentných kritikov škótskeho zákona podľa serveru Independent patrí okrem Rowlingovej aj americký miliardár a vlastník sociálnej siete X Elon Musk.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #J.K. Rowlingová