Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Končí sa jedna éra: Spievankovo sa rozpadlo, špinavé prádlo tvorcovia prepierajú v statusoch

Populárny projekt sa rozpadol, dôvodom sú spory medzi tvorcami.

06.03.2024 00:00
spievankovo Foto:
debata (5)

Populárny projekt Spievankovo je známy takmer každému, kto v posledných rokoch mal deti. Stáli za ním Mária Podhradská a Richard Čanaky, ktorí tvorili pesničky pre deti – okrem YouTube vychádzali aj ako CD a DVD.

Z populárneho projektu však dnes zostali len dvaja rozhádaní ľudia, ktorí si odkazy vymieňajú cez sociálne siete a cez právnikov. Pod značkou Spievankovo vystupujú náhradníci, Čanaky vystupuje sólovo a s novou partnerkou vytvorili mový projekt Cupi & Lupi. Podhradská sa dnes venuje svojmu novému projektu Angličanina.

Expl0ited Čítajte viac Slováci sa pustili do RTVS. Vadí im potetovaný moderátor, žiadajú stiahnutie relácie

Dvojica vytvorila značku Spievankovo už v roku 2002. Odvtedy odohrali tisíce koncertov a vydali veľké množstvo nosičov, sú jednoznačne najpopulárnejším detským projektom.

Čo sa stalo kameňom úrazu?

Projekt bol mimoriadne úspešný, napriek tomu dochádzalo k čoraz väčším problémom a sporom. Tvorcovia totiž nemali právne zadefinované, kto má na projekte aký podiel, napríklad finančný. Rovnako sa nevedeli dohodnúť, kto môže do akej miery vystupovať pod značkou. Zatiaľ čo Spievanka tvrdí, že značka patrí firme, ktorú založila ona a jej manžel a pod ktorou boli piesne vydávané, Zahrajko argumentuje autorskými právami.

Dnes tak na profiloch Spievankovo a Zahrajko nájdete statusy, kde si obaja protagonisti vybavujú účty. „Začínali sme ako dobrí priatelia, ktorí sa na tento projekt nepozerali ako na potenciálne podnikanie. Spievanka a Zahrajko boli vždy primárne o láske k hudbe a láske k deťom. Čím viac času a energie sme do toho dali, tým viac si Spievankovo vyžadovalo, aby sme sa mu venovali plnohodnotne. Preklopiť priateľské vzťahy na pracovné bolo s odstupom času oveľa náročnejšie,“ vysvetľuje Spievanka v poslednom statuse.

Vysvetľuje, že firmu právne založila ona ako Mária Podhradská a jej manžel, pričom Čanaky bol len akýmsi najatým umelcom, ktorého vyplácali za jeho vystúpenia. Tvrdí, že peniaze dostal vždy riadne a načas a to podľa ústnej dohody, ktorú kedysi uzavreli. „Verili sme a stále veríme, že len ľudskosť a láskavosť sú zárukou pokračovania Spievankova. Zdá sa, že Riško s nami tento pohľad nezdieľa. Namiesto ľudskosti totiž z jeho strany prišlo len ohováranie a vydieranie,“ tvrdí Spievanka. Zdôrazňuje, že majú právo aj na značku Zahrajko a že Čanaky dostal povolenie využívať ju len na neverejných akciách.

Čanaky zase tvrdí, že na Zahrajka aj na časť Spievankova má autorské práva, pretože sa autorsky podieľal na tvorbe piesní aj celého konceptu. „Nie je pravda, že by som nikdy nechcel byť vo firme Tonada. Naozaj neviem o tom, že by niekedy prebehli takéto rozhovory alebo návrhy. Tonada vznikla ako malé vydavateľstvo, aby sme si mohli sami vydávať nosiče. Bral som to tak, že sa nebudem do toho miešať, veď naším managerom bol Miro a firma Tonada slúžila na správu našich spoločných záujmov. S odstupom času aj tu vidím svoju veľkú naivitu a neskúsenosť. Žiaľ,“ píše Čanaky.

Zdôrazňuje, že ustúpiť nemieni. „Zahrajko je moja postava a nevzdám sa ho. Som jeho autorom a zároveň spoluautorom celého Spievankova. A originál Zahrajka bude naďalej cestovať po celom Slovensku na koncerty a robiť deťom radosť,“ píše.

Oživili segment detskej pôvodnej tvorby

Projekt Spievankovo sa dá považovať za priekopníka v oblasti online tvorby pre deti. Už Pred viac ako 10 rokmi sa mohli pýšiť obrovskými predajmi a navyše sa im podarilo vybudovať si meno práve na internete – tam totiž mali rodičia aj deti okamžitý prístup k ich tvorbe. Aj mnohým ďalším tvorcom otvorili dvere do sveta pôvodnej detskej tvorby, kde je nielen veľký priestor tvoriť, ale aj veľký priestor poriadne zarobiť. Firma Tonada, pod ktorou Spievankovo funguje, podľa Finstatu mala za rok 2022 tržby viac ako 600 000 eur. Zisk im v tomto roku narástol o 56% oproti predchádzajúce­mu roku.

Expl0ited Čítajte viac RTVS prelomila mlčanie: Rázne sa postavila za svojho moderátora, odsúdila hejtovanie

Za všetko hovorí fakt, že Spievankovo malo toľko koncertov, že ich postupne na pódiách nahrádzali dabléri – to sa však nepáčilo deťom, ktoré okamžite spoznali, že nejde o originálnu Spievanku ani Zahrajka. Tento koncept sa nepáčil ani Čanakymu, ktorý tak začal koncertovať ako Zahrajko sám.

Vydavateľstvo Tonada, ktoré vytvorila Podhradská s manželom, ho však následne upozornili, že na to nemá právo – značku Zahrajka vraj vlastnia oni. Keďže Čanaky spolupracoval s vydavateľstvom „na dobré slovo“, nemal práva na postavu nijako ošetrené. Práve vtedy sa roztočil kolotoč právnych dokumentov, statusov a vybavovania si účtov na sociálnych sieťach. Ten sa točí doteraz a nevyzerá to, že by sa spor mohol upokojiť. Všetko tak nasvedčuje tomu, že projekt, ako ho poznáme, definitívne skončil.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Spievankovo #Zahrajko #Spievanka