Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

500 eur za hlas pre Korčoka? Prezidentská kampaň vrcholí, objavili sa nové dezinformácie

Prezidentské voľby sa blížia a s nimi prichádzajú aj falošné správy o kandidátoch.

20.02.2024 00:00
Korčok Foto: ,
Ivan Korčok
debata (17)

Slovenským internetom koluje ďalší hoax o prezidentskom kandidátovi Ivanovi Korčokovi. Len nedávno pritom vysvetľoval, že nikdy nebol agentom ŠtB. Najnovšie kolujú fotky falošných SMS správ, v ktorých sa píše, že za hlas Korčokovi môže získať volič 500 eur.

Tieto správy sa šírili najmä na Facebooku. „Na Facebooku sa šíri fotografia SMS správy z telefónu, ktorej autor ponúka 500 eur za hlas pre Ivana Korčoka v prezidentskej kampani. Účet “Janka Pfirman”, ktorý túto fotografiu zverejnil, je v čase publikovania nášho statusu neaktívny,“ píše stránka.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hoaxy a podvody (@hoaxyapodvody)

Informácie vyvrátil aj tím Ivana Korčoka. Stránke sa podarilo vypátrať aj účet, ktorý začal túto informáciu šíriť. Je to veľmi dôležité, pretože mnohokrát je ťažké dopátrať sa k zdroju takýchto informácií.

„Rozširovanie naratívu o tom, že niekto ponúka akúkoľvek odmenu za voličský hlas je štandardným dezinformačným naratívom, ktorého cieľom je diskreditácia kandidáta, ktorého sa týka. To, že nejde o fakt, ale hoax, nasvedčuje otvorenosť a spôsob “ponuky” za voličský hlas,“ upozorňujú Hoaxy a podvody.

Korčok Čítajte viac Ako sa šíril hoax o Korčokovi ako agentovi ŠtB? Od anonymných trollov až po video Zoroslava Kollára

Prijímateľ alebo príjmateľka takejto SMS správy je v každom prípade povinná daný skutok oznámiť na najbližšom oddelení Policajného zboru. Keďže disponuje telefónnym číslom odosielateľa, pre políciu by nemal byť problém vykonať také úkony, ktoré budú viesť k získaniu ďalších zaujímavých informácií o tomto hoaxe.

Je pravdepodobné, že podobné hoaxy budú Slovenskom kolovať aj v najbližších týždňoch. Ak by ste aj vy natrafili na fotografie alebo informácie, ktoré sú podľa vás nepravdivé, môžete napísať na mail prezident@hoaxyapodvody.sk, ktorý je na tento účel zriadený.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Korčok #Hoaxy a podvody