Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ako sa šíril hoax o Korčokovi ako agentovi ŠtB? Od anonymných trollov až po video Zoroslava Kollára

Do prezidentskej kampane zasiahol prvý hoax - vyvrátil ho až Ústav pamäti národa.

30.01.2024 10:45
Korčok Foto: ,
Ivan Korčok
debata (63)

Už o pár mesiacov nás čakajú prezidentské voľby. Okrem množstva tlačových besied a diskusií na Slovákov budú číhať aj nepravdivé informácie. Už teraz sa objavil prvý hoax, ktorý sa podarilo úspešne vyvrátiť. Týkal sa kandidáta Ivana Korčoka a jeho údajnej príslušnosti k ŠtB.

Ako sa vlastne takýto hoax šíril? Nie vždy sa dá odsledovať, ako sa internetom šíria informácie, tentokrát je však „cesta“ tohto hoaxu pomerne dobre dohľadateľná.

andrej danko Čítajte viac Slováci sa otvorene vysmievajú Andrejovi Dankovi: Na účet mu posielajú centy s vtipnými odkazmi

V posledných dňoch sa objavili informácie o tom, že Korčok by mal byť príslušníkom ŠtB. Informácie boli najskôr anonymné, šírili ich anonymné účty, ktoré ich zdieľali do rôznych skupín. „K amplifikácii témy došlo v nedeľu 28. januára, kedy tento naratív prezentoval YouTuber Zoroslav Kollár,“ informuje stránka Hoaxy a podvody na svojom Instagrame.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hoaxy a podvody (@hoaxyapodvody)

„Prezidentský kandidát zverejnené informácie označil za hoax, čo je z hľadiska objektívneho posúdenia nedostačujúce. Oslovili sme preto Archív bezpečnostných zložiek v Prahe, odkiaľ majú údajné dokumenty potvrdzujúce naratív, pochádzať. Zatiaľ sme ešte nedostali odpoveď,“ upozorňuje stránka.

Medzičasom sa k téme vyjadril Ústav pamäti národa, ktorý informácie jednoznačne vyvrátil. „Zverejnené dokumenty obsahujú nesprávny formát mien, nesprávne hodnosti a podpisy skutočných dôstojníkov ŠtB, ako aj mená fiktívnych príslušníkov ŠtB. Jeden z dokumentov odkazuje na neexistujúci zväzok tajného spolupracovníka s krycím menom SMEČIAR. Dokumenty nemajú číselné označenie strán, tzv. pagináciu. Mohli by sme takto spomenúť aj ďalšie nedostatky, nechceme však dávať falšovateľom návod,“ informuje ÚPN. „Napokon, pozornému oku čitateľa neunikne, že dokument z októbra 1985 hovorí o absolvovaných zápasoch volejbalového oddielu v sezóne 1986/1987 a tiež o jeho účasti v európskej volejbalovej lige v sezóne 1986/1987!“

Pod príspevkom na Facebooku, kde ÚPN na podvrh upozornil, sa objavili komentáre účtov, ktorým však dôkazy nestačili.

Neskôr sa k téme vyjadril aj český Archiv bezpečnostných složek, odkiaľ mal údajný dokument pochádzať. Tí potvrdili, že ide o podvrh a že osobu Ivana Korčoka v databáze neevidujú. Hoax bol tak dôveryhodne vyvrátený – je všaky otázne, ako sa k faktom postaví konšpiračná scéna a jej fanúšikovia.

Najnovšou hviezdou a obľúbencom konšpirátorov je práve Zoroslav Kollár, ktorý tento podvrh šíril. Konšpiračné médiá vo svojich titulkoch píšu o tom, že „trafená hus zagágala“ a správe o tom, že hoax bol vyvrátený, nevenovali žiadnu pozornosť. Ich fanúšikov pravda nepresvedčila – naďalej na Facebooku v komentároch píšu, že „bez vetra sa ani lístok nepohne“ a Korčoka nazývajú eštebákom.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #ústav pamäti národa #Ivan Korčok #Zoroslav Kollár