Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tatérka, psia influencerka či nutričná terapeutka. Toto je 10 profilov na Instagrame, ktoré sa oplatí sledovať

Instagram môže byť aj krásnym miestom, záleží na tom, koho sledujete.

14.02.2024 00:00
tatérka Ewel a psík Pampi Foto:
debata

Sociálne siete sú také, aké si ich urobíme. Preto by sme mali sledovať prodily, ktoré sú nám v niečom inšpiráciou, môžu nás niečo naučiť alebo inšpirovať. Každý používateľ sociálnych sietí by si mal raz za čas „upratať“ aj vo virtuálnom svete a pomazať profily, ktoré mu nič nedávajú.

My sme sa rozhodli priniesť vám pár tipov na účty, ktoré sú výnimočné. Veríme, že si medzi nimi každý nájde to svoje.

označovanie AI Čítajte viac Meta sľubuje, že konečne zakročí proti klamstvám: Obrázky, ktoré vytvorí AI, by mali byť označené

1. Zápisky nutroholičky

Judita Tkáčová je nutričná špecialistka, ktorá na Instagrame vystupuje ako @zapiskynutro­holicky. Na svojom Instagrame píše o výžive a ľuďom dáva tipy, ako zlepšiť svoje stravovanie. Zároveň často vyvracia populárne mýty, ktoré o stravovaní kolujú. Robí aj online poradenstvo.

2. Hoaxy a podvody

V minulosti bojovali proti hoaxom a podvodom pod hlavičkou polície. Teraz Dávid Púchovský vytvoril stránky na Instagrame a Facebooku, kde v odhaľovaní hoaxov pokračujú. Na nový štart sa vyzbierali ľudia v kampani na Donio.

Na ich Instagrame nájdete najrôznejšie hoaxy a ich vysvetlenie – či už ide o podvodné správy, ktoré môžu ľudí obrať o peniaze, alebo o cielené hoaxy, ktoré majú za cieľ rozvrátiť spoločnosť.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hoaxy a podvody (@hoaxyapodvody)

3. Ewel Tattoo

Tatérka Evelin Jurković má v Banskej Bystrici svoje štúdio. Venuje sa najmä florálnym motívom, dotworku či geometrickým vzorom, ale aj tetovaniam, ktoré majú naozaj hlbokú myšlienku. Často k nej preto chodia ľudia, ktorí si tetovaním chcú vyliečiť nejakú svoju ranu z minulosti.

Tatérka na svojom Instagrame komunikuje aj témy sebalásky, porúch príjmu potravy či mentálneho zdravia.

4. Dejepis inak

Sandra, ktorá svojí za projektom Dejepis inak, je vyštudovaná učiteľka. Namiesto za katedru sa však postavila pred kameru a vo svojich videách ľuďom pomáha pochopiť najrôznejšie historické či filozofické témy.

Často sa venuje aj aktuálnym témam, ktoré ľuďom vysvetľuje tak, aby boli ľahko pochopiteľné a zároveň do hĺbky vysvetlené. Jej videá často využívajú aj učitelia na školách či samotní študenti, ktorí sa z nich učia napríklad aj na maturity.

5. Travelistan

Travelistan vznikol ešte v roku 2015. Špecializujú sa na exotické destinácie, do ktorých organizujú zájazdy, píšu však aj blogy o cestovaní. Okrem toho popnúkajú itineráre na mieru ale aj premietania či iné služby.

LokalTV Napál Rytmausa Čítajte viac LokalTV zverejnila epický záver Rytmausovho príbehu: Za pár hodín majú desaťtisíce videní

Čo je však podstatné, prostredníctvom príbehov vás zoberú na miesta, kde sa len tak ľahko nedostanete. Pozrieť sa môžete napríklad do Somálska, do Afganistanu či Kurdistanu – každý si nájde to, čo zaujme práve jeho.

6. Beautiful Bratislava

Profil @beautifulbra­tislava ukazuje naše hlavné mesto z úplne iného uhla. Za profilom stojí fotograf Štefan Cipár a na svoje si prídu milovníci architektúry či starých budov. V nich dokáže fotograf nájsť to najkrajšie, či už ide o dlaždice, kľučky, obrazy alebo samotné budovy. K nim vždy dohľadá množstvo zaujímavých faktov, ktoré sledovateľom prerozpráva pomocou príbehov, ktoré má uložené vo výberoch. Jeho fantastické fotografie si ľudia môžu aj zakúpiť na jeho webe.

7. Trochu iná rodina

Ako to vyzerá v rodine, ktorá sa rozhodne adoptovať si dieťatko? Čím si prechádzajú, aké majú problémy a ako sa k adopcii stavia naša legislatíva? Profil Trochu iná rodina robí osvetu práve v tomto smere. Z ich profilu sa dozviete mnoho zaujímavého ak sami chcete adoptovať, alebo vás len zaujíma, ako žije rodina s adoptívnymi deť­mi.

8. Pampi

Tentokrát je hlavnou hrdinou profilu sučka Pampi. Ukecaná východniarka, ktorá so svojim gazdom Maťom robí osvetu ohľadom adopcie psíkov či dočaskovania. Práve vo svojom dome totiž mávajú v dočasnej opatere psíky ale aj mačičky. Pampi prináša ich príbehy a svojim humorom si získala srdcia desaťtisícov ľudí.

9. Depaul, Vagus

Život na ulici nie je jednoduchý, svoje o tom vedia tisíce ľudí. Depaul aj Vagus sú organizácie, ktoré sa venujú práve pomoci ľuďom na ulici. Na svojich profiloch informujú o svojich aktivitách a prinášajú aj príbehy ľudí, ktorí sa z ulice úspešne dostali.

10. Cesta von

Ako sa vysporiadať s generačnou chudobou? Poslaním združenia Cesta von je pomáhať ľuďom uviaznutým v chudobe postaviť sa na vlastné nohy, získať prácu a dôstojný život.

Vďaka ich pôsobeniu v rómskych osadách sa im podarilo dať prácu mnohým ženám, ktoré vzdelávajú mamy v tom, aby sa vedeli čo najlepšie venovať svojim deťom. Na ich profile si môžete prečítať o úžasných príbehoch z prostredia, ktoré je tak chudobné, že si to len málokto z nás vie predstaviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Instagram