Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Môžete „hovoriť“ s Harrym Potterom, Putinom či so psychológom. Web na báze umelej inteligencie má veľkú popularitu

Môže psychológov nahradiť umelá inteligencia?

18.01.2024 00:00
harry potter, Foto:
Fanúšikovia Harryho Pottera sú nadšení. Nakrúca sa špeciálny dokument a na jednom mieste sa zídu tie najväčšie hviezdy filmovej ságy.
debata

Čarodejník Harry Potter, miliardár Elon Musk, speváčka Beyoncé, taliansky inštalatér Super Mario alebo ruský prezident Vladimir Putin – to je len niekoľko z radu osobností a postáv, s ktorých imitáciami riadenými umelou inteligenciou je možné si písať na chatovacej webovej stránke character.ai. Čoraz populárnejším sa však stáva chatovací partner imitujúci psychoterapeuta – ľudia s ním zdieľali celkovo 78 miliónov správ – len od novembra ich bolo 18 miliónov – a denne jeho stránku navštívi 3,5 milióna ľudí, píše BBC. Terapeutka však upozorňuje, že stále ide iba o stroj a ten rozhodne nemôže nahradiť ľudského terapeuta.

Chatbot s anglickým menom Psychológist (Psychológ) využíva rovnakú technológiu ako populárny ChatGPT a jeho tvorcom je 30-ročný študent psychológie Sam Zaia z Nového Zélandu, ktorý na webe vystupuje pod prezývkou Blazeman98.

berlín Čítajte viac Premrštené očakávania, veľký tlak: Tento seriál trpí chybami, ktorým sa mohol vyhnúť

Spoločnosť z amerického San Francisca, ktorá stojí za webom character.ai, tvrdí, že by sa popularita psychoterapeu­tického chatbota nemala preceňovať; používatelia podľa nej na jej web chodia skôr pre pobavenie, ako kvôli hľadaniu naozajstnej rady. Avšak z miliónov postáv, s ktorými je možné si na webe dopisovať, je 475, ktoré majú v názve anglické slová pre terapiu, terapeuta alebo psychoterapeuta. Sú schopné odpovedať v niekoľkých jazykoch a naberajú na popularite, píše BBC.

„Nikdy som neplánoval z toho vytvoriť nástroj, ktorý by mohol naozaj pomáhať,“ hovorí tvorca chatbotu Psychológist Zaia. „Potom som však začal dostávať správy od ľudí, ktorých tie konverzácie pozitívne ovplyvnili a použili ich ako nástroj na upokojenie,“ dodáva Zaia, ktorý vraj chatbot trénoval na princípoch, ktoré sa naučil pri štúdiu psychológie. Chatbot naučil odpovedať predovšetkým na otázky ohľadom nečastejších duševných ťažkostí, ako sú úzkosti a depresie.

Terapeutka vidí jednoznačné negatíva

S BBC hovorila tiež profesionálna psychoterapeutka Theresa Plewmanová, ktorú popularita tejto platformy neprekvapila, spochybnila však jej efektivitu a podotkla, že nástroj nie je kompetentným terapeutom.

"Veľa toho píše a robí rýchle závery. Napríklad, keď som napísala, že som smutná, začal mi dávať rady ohľadom depresie. Tak by ľudský odborník nereagoval, "uviedla terapeutka. Dodala však, že bezprostredná a spontánna povaha rozhovoru s chatbotom môže byť prospešná pre ľudí, ktorí potrebujú rýchlu podporu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia